Agri meets Design

Nieuwe vragen los je niet op met oude oplossingen. Om nieuwe antwoorden te vinden voor problemen uit de agrofoodsector vliegt Agri meets Design de creatieve denkkracht van designers in. FoodUp! is mede-opdrachtgever, denkt mee en verbindt.

Lees meer

Biopic-Pieter-de-Boer-01 Pieter de Boer

pdboer@brabant.nl

06 52 79 40 15

Agri meets design, Innovatie Internationalisering

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


 • Agri meets Design 2017

  Het nieuwe programma van Agri meets Design staat online! Tijdens de Dutch Design Week van 20 t/m 29 oktober viert Agri meets Design dit jaar haar 5-jarige jubileum. Deze keer is Agri meets Design aanwezig met The Embassy of Food – Looking back to Now. FoodUp! Brabant is mede initiatiefnemer van Agri meets Design.

  Het programma bestaat uit een expositie, gecureerd door eetontwerpster Marije Vogelzang, een openbaar toegankelijk publieksprogramma, een besloten programma voor professionals en speciale diners waarbij je meegenomen wordt op een culinaire ontdekkingsreis door food designer Chloe Rutzerveld.

  Nieuwe mogelijkheden voor herwaardering van voedsel staan centraal. Fruittelersvrouw Juanita de Jonge uit Zevenbergschen springt tijdens de Food Heroes Conference in de bres voor haar klasse 2-appels en -peren. Fruit dat heerlijk smaakt, maar vanwege het uiterlijk in de grote bulk verdwijnt. Chef George Wood van het Londense restaurant Temper en Estée Strooker, winnaar Masterchef 2010 en tv-chef voor 24 Kitchen wagen zich aan het bereiden van een heerlijk geitenbokken diner.

  Bekijk de hoogtepunten van Agri meets Design, mede georganiseerd door FoodUp! Brabant.

  Hier vind je het volledige overzicht van het programma van The Embassy of Food.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hoogtepunten Agri meets Design

  Enthousiaste boeren, smakelijke stroopwafels, verwonderde bezoekers en hoog bezoek: Agri meets Design beleefde een mooie Dutch Design Week. De hoogtepunten.

  Misschien wel de grootste verrassing van Agri meets Design: het bezoek van Koningin Máxima. Maar er was meer om je over te verwonderen.

  Groentestroopwafels als warme broodjes

  Hoe leuk was het succes van STROOOP!, het project van Chloé Rutzerveld. Deze stroopwafels zijn gemaakt van knolgewassen als biet en wortel. HEMA en IKEA hebben al interesse. En er kwam zelfs iemand vragen of de stroopwafels per 10.000 moeten worden afgenomen, of dat het ook per 1000 kan. Cloé: “Dat gaat wat hard, daar zijn we nog helemaal niet aan toe! Maar de kans is er wel en er is ook een markt voor.”

  Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

  Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

  Trotse boeren

  Ook de projecten van FoodLabPeel waren van de partij. Allemaal trotse boeren. Zoals varkenshouder Marcel Berkvens, die in zijn Patécafé met plezier zijn paté laat proeven: ‘Weet je wat het is, je komt als varkenshouder vaak in moeilijke gesprekken terecht. De paté die wij maken, vertelt eigenlijk ons verhaal. Het is een heel prettig onderwerp om mee en over te praten. Als varkenshouders zijn wij heel trots op onze varkens en ons vlees, en het is dan ook heel erg fijn om van buiten waardering te krijgen.”

  De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

  De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

  Ontwerpers helpen grenzen verleggen

  Dan was er donderdag 27 oktober het Agri meets Design Netwerkevenement. Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, gaf een keynote. Fresco zette het publiek voor een interessante keuze: kies je echte frambozenyoghurt, of een duurzamer, gezond maar synthetisch alternatief?

  Volgens Fresco helpen ontwerpers om op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om ons heen. Ze durven rare dingen te doen, helpen grenzen verleggen. Dat is belangrijk om de wereld te voeden. Zelf ziet ze een grote rol voor algen en wieren. “Uiteindelijk draait het om twee vragen. Hoe gebruiken we alles van de keten, en hoe houden we de consument bij ons?” Fresco gaf aan graag meer betrokken te worden bij Agri meets Design.

  Foto’s en tekst met dank overgenomen van Agri meets Design. Een uitgebreider verslag lees je op agrimeetsdesign.com.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Dutch Design Week komt eraan!

  De Dutch Design Week: van 22 t/m 30 oktober barst het creatieve festijn in Eindhoven weer los. Natuurlijk is ook Agri meets Design weer van de partij. Van groentestroopwafels tot een wisselkantoor voor bevruchtte eieren. De organisatie vertelt waarom je er vooral bij moet zijn.

  “We hebben een mooie primeur met Strooop!, een project waarin ontwerper Chloé Rutzerveld groenterestromen verwerkt tot stroop voor groentestroopwafels. Op deze manier gaat ze voedselverspilling tegen en verhoogt ze ook de groenteconsumptie.” Op de Dutch Design Week kun je de stroopwafels ook zelf komen proeven.

  Stroopwafels van wortel, knolselderij en bietjes.

  Stroopwafels van wortel, knolselderij en bietjes.

  Ontmoeting in de kas

  Strooop! is één van de vier installaties in de kas op het Ketelhuisplein. “Dit jaar hebben we de boer letterlijk naar de Dutch Design Week gehaald en vier ontwerpers gevraagd een eigen installatie in te richten. Behalve Strooop! zijn dat drie projecten van FoodLabPeel. De ontwerpers en de boeren waarmee ze hebben samengewerkt zijn zelf ook aanwezig. Bezoekers horen en proeven het verhaal en zien dat het resultaat ook echt het gevolg is van een ontmoeting tussen boer en designer.”

  In debat

  Wie nog meer mensen wil ontmoeten kan naar het netwerkevent op 27 oktober, ‘The making of a new food system’. Na een keynote van landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco gaan boeren en ontwerpers in gesprek over twee vraagstukken: het gebruik van reststromen en duurzame veehouderij. Daarnast presenteert de Deisgn Academy Eindhoven nieuw talent. Je moet je wel even aanmelden.

  Food Tour

  Nog niet genoeg geprikkeld? Loop dan de Food Tour van eetontwerper Marije Vogelzang. De Food Tour gaat langs de meest inspirerende food-plekjes van de Dutch Design Week. Met nieuwe toepassingen van zout en suiker, hergebruik van voedselreststomen volgens studenten uit Reykjavik en natuurlijk Slagerij de Hamvraag. Je wordt geheid over je eten aan het denken gezet!

  Waar moet je zijn? Van 22 t/m 30 oktober in de kas op het Ketelhuisplein, van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang tot het Ketelhuisplein kost helemaal niets.

  Het hele programma vind je op de website van Agri meets Design >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Agri meets Design koppelt designers aan boeren

  Vier jaar geleden werden boeren en ontwerpers op de Dutch Design Week voor het eerst met elkaar gematcht. Agri meets Design is inmiddels uitgegroeid tot een levendig platform dat jaarrond projecten draait.

  De maatschappij van vandaag vraagt nieuwe dingen van de landbouw, en daar is andere denkkracht voor nodig, legt Pieter de Boer (Team Foodup! Brabant) uit.

  “De afgelopen 75 jaar heeft de landbouwsector heel goed gewerkt om heel efficiënt en goedkoop veel voedsel te produceren. Maar de maatschappij van vandaag stelt andere vragen. Die gaan over ecologie, klimaat, dierenwelzijn. De landbouwsector zelf komt daarin niet altijd verder. We hebben design thinking nodig. Daarom hebben we samen met EZ en ZLTO zo’n vier jaar geleden Agri meets Design opgezet. Doel: met creatievelingen nieuwe oplossingen vinden voor problemen uit de agrifoodsector.”

  AGMD-LAM-1

  Succesvolle projecten

  En dat werkt! De afgelopen jaren zijn al veel vernieuwende projecten tot stand te komen. Zoals het traject ‘Tot op de bodem’, waarin ontwerper Renee Scheepers en ‘haar’ drie boeren Maarten Janse, Anton Bartelen en Marcel Derks een onderzoek deden naar de bodem en de uitdagingen waar de boeren voor staan. Tijdens de afsluitende presentatie in juni hielden zij in aanwezigheid van gedeputeerde Anne-Marie Spierings een vurig pleidooi voor meer ruimte in regelgeving.

  Er wordt nu gewerkt aan:

  • FoodLabPeel: vijf koppels boeren en designers werken aan prangende vraagstukken uit de veehouderij. Nergens is de veehouderij zo voelbaar als in de Peel, maar ondertussen de werelden van boer en burger bevinden zich mijlenver uit elkaar.
  • FarmHack.NL: in de zomer van 2016 gaan vier teams van boeren, domeinexperts, coders, developers, data crunchers, landschapsarchitecten en planologen in hackatons aan de slag met uitdagingen van agrariërs. Slimme combinaties van data, software, technologie en design zijn de sleutel.
  • Foodtours en Experience op de Dutch Design Week
  Dutch Design Week

  Ook in 2016 is Agri meets Design weer present op de Dutch Design Week van 22 tot 30 oktober in Eindhoven. Boeren, ontwerpers, burgers, consumenten en alle andere bezoekers van de Dutch Design Week kunnen kennis maken met de mogelijkheden van een samenwerking tussen agri-food en design. De projecten van afgelopen jaar zullen zich hier ook presenteren.

  Agri meets Design is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Brabant (Team FoodUp! Brabant) en ZLTO en wordt in samenwerking met diverse (design)partners tot uitvoering gebracht. FoodUp! is mede opdrachtgever, denkt mee en verbindt. Kijk op agrimeetsdesign.com

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *