FoodUp! Academie

Versterk je kennis, krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

Lees meer

Ben jij een voedselprofessional, een ondernemer, beleidsmaker, student of op een andere manier werkzaam in de Brabantse agrofood? Wil jij je binden aan een netwerk van veranderaars en met elkaar ontdekken hoe jij je kan inzetten voor een gezond en eerlijk voedselsysteem? Dit jaar organiseert FoodUp! voor het eerst de FoodUp! Academie. Deze Academie jaagt verandering aan en versterkt je kennis over het voedselsysteem.

Foto: Food Hub, Jelmer Jeuring Perspectives Photography

Met de FoodUp! Academie krijg je een overzicht van het voedselsysteem door daadwerkelijk de voedselketen in te duiken. Daarnaast zorgt de Academie voor handvatten om nieuwe kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het programma biedt ruimte voor zowel persoonlijke ontwikkeling als theorie, maar vooral ook voor het leren vanuit de praktijk en van elkaar.

Wil jij ontdekken wat en hoe je kunt bijdragen aan de verandering van het voedselsysteem? Ben je beschikbaar op 9 & 10 september, 28 oktober en 18 november? Meld je dan aan vóór 12 juni 9:00 uur met een brief waarom jij graag erbij wilt zijn en stuur jouw cv mee. Dit kan naar academie@foodupbrabant.nl.

Na de schriftelijke aanmelding volgen intakegesprekken op 19 en 20 juni van 10:00 tot 18:00 in ‘s-Hertogenbosch. Bij meer dan 25 aanmeldingen wordt op basis van de schriftelijke aanmelding en de gesprekken een groep samengesteld.

Deelnemersbijdrage: €300,- (incl. btw). Mocht je er niet uitkomen met de financiële bijdrage, dan kun je contact opnemen met de organisatie.

Vragen? Mail naar academie@foodupbrabant.nl

Meer weten? Download de brochure (pdf) >

 

Foodup is initiatiefnemer en trekker van dit traject. We werken daarbij nauw samen met Remmert van Haaften en Michiel Visser van de Brabantse Milieufederatie en Hendrik Hoeksema van de ZLTO. Uitvoerder van dit traject zijn Samuel Levie van Foodcabinet en Joris Lohman van FoodHub.

Biopic-Tineke-Laarhoven-Bom-01 Tineke Laarhoven

tlaarhoven@brabant.nl

06 18 30 33 48

Strategie, teamleider

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Corne Ansems

  Ik ben zeker geïnteresseerd we hebben het bedrijf net van onze ouders over genomen en moeten op de kleintjes letten ik zou graag wat meer informatie ontvangen wat je voor die € 300,- kunt verwachten?

  Ik hoor graag van u

  1. Lotty Nijhuis

   Hallo Corné,

   Leuk dat je interesse hebt! Ik stuur je vraag door naar de organisatie, zij zullen contact met je opnemen.

   Groeten,
   Lotty


 • De dag van de radicale vernieuwers

  Eindhoven gonst eind oktober elk jaar van creativiteit, innovatie en design. Jazeker, het is weer tijd voor de Dutch Design Week! De plek waar radicale vernieuwers een podium krijgen en hun nieuwste uitvindingen gepresenteerd kunnen worden. Voor de FoodUp! Academie de place-to-be om de derde academiedag te laten plaatsvinden, de dag die gaat over radicale vernieuwers en ondernemers die een alternatief bieden op het moeizame voedselsysteem van nu.

  De academie kwam samen in de Embassy of Food op het Ketelhuisplein, waar meer dan 30 ontwerpen op het gebied van agrifood te zien waren: van een algenbar tot een nieuw materiaal gemaakt van maisbladeren. Helen Kranstauber (mede-initiator van Agri Meets Design) trapte de academiedag af om te vertellen over de samenwerkingen die plaatsvinden tussen ontwerpers en boeren. Waar vinden zij elkaar en wat zijn de strubbelingen? Doreen Westphal en Marie Caye, die ook te zien waren in de Embassy of Food, lichtten hun ontwerp toe. Doreen heeft in de voet van de oesterzwam een voedzaam product gevonden die zij verwerkt tot een smaakvolle worst. Marie Caye ontwierp SAM, een zelfregulerende robot die zorgt voor onze voedselproductie en ons daarmee doet nadenken over de toekomst van ons voedselsysteem.

  Op de expositie van Agri meets Design. Foto: William van der Voort

  Onze volgende stop was Duurzame Kost bij Jos Hakkenes, die met bladgroenten en forellen een aquaponics-systeem op de vijfde verdieping van Het Veemgebouw uitbaat. Dat doet hij met behulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij op deze manier een plek vinden in de maatschappij. Daarmee wordt voedsel ook een middel en niet enkel een doel. De stadslandbouwer vertelt dat hij nog niet rond kan komen van enkel verkoop van groente en vis: hij heeft deze arbeidskrachten en rondleidingen nodig om rond te komen. Levert dit een alternatief op voor traditionele landbouw? De FoodUp!-academici zijn sceptisch.

  Het aquaponics-systeem van Duurzame Kost. Foto: William van der Voort

  Het laatste bezoek bracht de groep aan de Stadsakkers in Eindhoven, op een idyllische plek aan de rand van Eindhoven ligt een prachtig stukje land tussen de bossen. Hennie Kuiken zorgt met zijn collega’s ervoor dat op dit stukje land verse groenten groeien die wekelijks naar de Voedselbank in Eindhoven gaan. Ze konden het namelijk niet verkroppen dat cliënten van de Voedselbank geen toegang hadden tot verse groenten. Hiermee zitten zij ook in de hoek van niche en bieden een alternatief voor het gezonder maken van de Eindhovense bevolking.

  Op de Stadsakkers in Eindhoven. Foto: William van der Voort.

  Jan-Willem van der Schans (onderzoeker Wageningen Universiteit) sloot de dag af bij Stadsakkers en nuanceerde tijdens zijn verhaal de transitietheorie. Moeten we wel denken in niches en radicale vernieuwers die tegen het regime schoppen en daarmee op een gegeven moment het regime veranderen? Is het niet veel meer een samenspel van deze twee? De grote spelers willen immers ook veranderen en kunnen daarbij de hulp van radicale vernieuwers goed gebruiken. En op hun beurt kunnen de radicale vernieuwers de kennis en geldstromen van de grote spelers goed benutten. Jan-Willem van der Schans is groot voorstander om te denken in een meer holistisch systeem waar diverse spelers in het voedselsysteem vooral elkaar vinden en ontmoeten. Laat dit nou net zijn wat we tijdens de FoodUp! Academie aan het doen zijn…

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • FoodUp! Academie van start

  Afgelopen zaterdag startte de eerste FoodUp! Academie met de eerste twee academiedagen. Negentien deelnemers afkomstig uit de Brabantse agrifood-sector maakten in sneltreinvaart een reis door het Brabantse voedsellandschap en werden tegelijkertijd ondergedompeld in de theorie van de voedseltransitie.

  Melkveehouders, een kaasmaker, keyspelers uit het onderwijs, de Brabantse Milieufederatie en ondernemers; elke deelnemer heeft zijn eigen expertise in het voedselsysteem. Doel van deze FoodUp! Academie is om deze deelnemers te inspireren zodat zij op hun eigen manier vorm kunnen geven aan de voedseltransitie. Hiervoor gaan ze vier dagen als groep op pad om kennis te maken met belangrijke spelers uit de Brabantse agrifood en inspirerende nieuwe initiatieven te leren kennen.

  Academici FoodUp! Foto: Melvin Maksoedi

  Eigen rol transitie

  Zaterdag werd de groep ondergedompeld in de transitietheorie van PJ Beers (lector HAS) en Joris Lohman (Food Hub) bij Boerderij ’t Schop. De groep ging aan de slag met de vraag wat zij zouden kunnen toevoegen om het voedselsysteem te veranderen. Gedurende het academietraject denken deelnemers verder na over hoe zij handen en voeten kunnen geven aan deze verandering onder begeleiding van een coach. Op 18 november presenteren zij hun ideeën, dit kan gaan over het ontwikkelen van een nieuw eiwitproduct tot het betrekken van jonge boeren bij de voedseltransitie.

  Reis door voedselketen

  Op zondag stapte de groep uit de collegebanken en ging het veld in om het voedsellandschap te verkennen. Deelnemers begonnen in de varkensstal van de Daltonhoeve in Zijtaart en hoorden over de dilemma’s en uitdagingen van deze varkenshouders. Vervolgens reisden ze verder naar diervoerderfabriek Fransen Gerrits waar directeur Huub Fransen vertelde over zijn rol binnen de voedselketen. Nog een stap verder in de keten: de Jumbo Food Market, waar duurzaamheidexpert David Klingen een supermarktsafari door de winkel gaf en deelnemers in gesprek gingen over de macht van de supermarkt. Ze sloten de dag af met een gesprek met gedeputeerde Anne-Marie Spierings over in hoeverre zij invloed kan uitoefenen op het voedselsysteem.

  Rondleiding door de Food Market, foto: Charlotte van den Arend

  Deelnemers gingen naar huis met nog meer vragen en werden bewust van de complexiteit van het voedselsysteem. Wie moet de handschoen oppakken om verandering te starten? Genoeg stof tot nadenken om ook hun eigen rol in het voedselsysteem te onderzoeken. Op naar de volgende dag op 28 oktober!

  Benieuwd naar de deelnemers? Ze stellen zich komende maand voor door middel van een video op Facebook en doen verslag via een videodagboek na elke academiedag.

  Om tafel met Anne-Marie Spierings. Foto: Charlotte van den Arend.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Academici stellen zich voor

  De FoodUp! Academie gaat bijna van start! Eerst stellen de deelnemers zich aan je voor. Ciska bijt de spits af.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Academie: aanmelden tot 12 juni

  Heb jij je al aangemeld voor de FoodUp! Academie? Je hebt daarvoor nog tot 12 juni de tijd. Eerst meer weten? We hebben hier het programma voor je.

  In een notendop

  Ga mee op reis door ons voedsellandschap en leer wat jij zelf kunt betekenen voor een duurzamer voedselsysteem.

  Per dag

  9 september – avond
  Kennismaking: waar sta jij en waarom is verandering van het voedselsysteem belangrijk?

  10 september – hele dag
  Het voedsellandschap: op bezoek bij de boer, een kijkje in de keuken van een verwerker, over retail en beleid.

  28 oktober – hele dag
  Radicale vernieuwers: wat is echte innovatie?

  18 november – hele dag
  Maak zelf de transitie!: presentaties over wat jij gaat doen voor impact.

  Gedurende het traject wordt je gecoacht.

  Aanmelden?

  Mail uiterlijk 12 juni je motivatiebrief en cv naar academie@foodupbrabant.nl

  Lees alles in de folder (pdf) >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *