Landbouw Innovatie Campus

In de toekomst hebben we boeren nodig die innovatief en duurzaam zijn, oog hebben voor hun omgeving en daar zelf ook een goed belegde boterham aan weten over te houden. De Landbouw Innovatie Campus, een mede-initiatief van FoodUp! Brabant, helpt boeren de weg naar morgen te vinden.

Lees meer

Foodup is initiatiefnemer en trekker van dit traject.

 

Biopic-Pieter-de-Boer-01 Pieter de Boer

pdboer@brabant.nl

06 52 79 40 15

Agri meets design, Innovatie Internationalisering

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


 • Schuif aan voor een diner met een Plus

  Hoe geef je producten een wow-effect? Boeren van de Landbouw Innovatie Campus hebben ideeën en willen die graag bij jou testen. Schuif 24 oktober aan de Plus1-tafel aan en help boeren al etend verder!

  Aardappelen die de Opperdoezer doen vergeten of paté waarvan je denkt ‘ja, dát is nou echt paté’. In de Landbouw Innovatie Campus zoeken boeren samen met ontwerpers en kunstenaars naar onderscheidendheid. Tijdens het Plus1-diner voegen ze aan elke gang iets bijzonders toe; producten waaraan ze een Plus hebben toegevoegd.

  Is smaak helemaal jouw ding, ben je gepassioneerd thuiskok, marketeer, ontwerper-in-de-dop of gewoonweg liefhebber, dan zien we je graag aan de Plus1-Tafel. De boeren zijn reuze benieuwd naar jouw oordeel en advies: wat verwacht jij van een product? Doen behalve smaak ook de looks of de beschikbaarheid er toe? Je mag ’t allemaal zeggen aan de Plus1-tafel! Zo help je de boeren weer een stapje verder.

  Er is plek voor 60 enthousiastelingen, dus meld je snel aan.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Zoektocht naar het extra ingrediënt

  Van minder meer maken: dat was het doel van kunstenaar Tabo Goudswaard en zijn boeren in de Landbouw Innovatie Campus. Een zoektocht naar het speciale ingrediënt.

  “Het was te gek!” Glinsterende ogen zag hij bij boeren aan tafel. “Boeren zijn heel open, nieuwsgierig. En ze werken met hun hele ziel en zaligheid: wat ze doen is wat ze zijn. Wat dat betreft lijken ze ook wel op kunstenaars. Daardoor klikt het ook zo goed, denk ik.”

  De passie van boeren maakt verandering ook juist weer moeilijk, denkt kunstenaar Tabo Goudswaard, want je bent deel van het verhaal. Als social designer werkt hij vooral aan dit soort moeilijke maatschappelijke vraagstukken. Kunstenaars en ontwerpers denken anders, vinden andere dingen belangrijk. En kunnen vage ideeën – dáár wil ik wat mee – concreet maken.

  Naar minder met meerwaarde

  Tabo maakte voor de Landbouw Innovatie Campus samen met Design Academy-studenten Cecile Espinasse en Bich Quang Tran en een drietal boeren prototypes binnen de denkrichting ‘Less is More’. Een typische uitspraak in de kunstwereld. Maar het past ook heel goed bij de agrofood. “Lang was de dominante strategie: we willen zo grootschalig en efficiënt mogelijk produceren. Dat heeft ons veel goeds gebracht, maar voor veel bedrijven is het nu een doodlopende weg.”

  “Er kwam meer waardering voor hetzelfde product door het toevoegen van één ingrediënt: aandacht.”

  Terug naar minder dus. Dat werkt als je extra meerwaarde kunt koppelen aan je product. “Kijk naar het wortelexperiment van februari: het scenario waarin mensen weinig wortels kregen, vond het publiek het meest aantrekkelijk. Er kwam meer waardering voor hetzelfde product door het toevoegen van één ingrediënt: aandacht. We zijn dus op zoek gegaan naar die ingrediënten. Dat kan heel simpel zijn: je waardeert een appeltaart van je oma meer dan een appeltaart uit de supermarkt. Maar er zijn ook ingrediënten die minder voor de hand liggen.”

  Drie ontdekkingsreizen

  Een ontdekkingsreis, noemt hij het. “Minder + 1 is dan het startpunt. Voor mij is het ook een verrassing wat eruit komt. Ik probeer vragen zo te stellen dat de kans op inspirerende uitkomsten het grootst is. Als die nieuwe ontdekkingen er dan ook echt komen, dan is dat het allermooiste.”

  Tabo zat aan tafel met Henri van den Boomen, Martijn van Overveld en Rob Denissen. Boer Henri wilde zijn +1 ingrediënt ‘iets goeds doen’ graag koppelen aan de verkoop van eieren vanaf zijn bedrijf. Klanten mochten kiezen welke tegenprestatie Henri moest uitvoeren bij de aanschaf van een doosje eieren: van ‘een knuffel aan zijn moeder’ tot poëzie voorlezen in de kippenstal.

  De aardappelen van Martijn zijn op een specifiek moment in het seizoen het lekkerst. De consument kan ze nu niet kopen. Via een veiling wilde hij dit ‘exclusieve’ product (+1) naar zijn klanten ontsluiten – direct contact (+1) en een unieke beleving (+1).

  Boer Martijn op zijn aardappelveld.

  Meer kennis en betrokkenheid waren de +1 ingrediënten die koeienboer Rob wilde onderzoeken. Hij bedacht een spaaractie om consumenten bewust te maken van wat nodig is voor een product. Van tankwagenchauffeur tot dierenarts: iedereen die een rol speelt in de totstandkoming van zijn product zette hij op de foto. Consumenten konden een dankkaartje terugsturen.

  Veearts, bedankt!

  De dromen van een boer

  Drie tests dus. Maar je moet veel prototypes testen, weet Tabo. “Het gaat met vallen en opstaan totdat je weet: dat element, en die aanpak, daar kan ik echt iets mee.” Een tijdrovend proces, maar heel waardevol, vindt hij. “Beleid en politiek richt zich vaak op ‘de boer’, alsof de hele groep hetzelfde is. Maar het onderzoeken van de toekomst gaat over individuele boeren, over hun eigen dromen, hun ambities. Dat vraagt om praktijkgerichte begeleiding op maat. Het is mooi dat dat hier kan.”

  De ambitie is om vanuit het LIC een lerend netwerk op te zetten, zodat ook andere boeren met individuele vragen aan de slag kunnen.

  Benieuwd wat de andere kunstenaars en boeren hebben gedaan? Kijk op landbouwinnovatiecampus.nl

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Meerwaarde voor boer en burger

  De boer die grootschalig pootaardappels teelt weet dat juist de kleintjes super lekker zijn, mits je ze oogst op een specifiek moment in het seizoen. Hoe kan hij dit verwaarden? Tijdens de Landbouw Innovatie Campus ontdekken we samen de verborgen kwaliteiten van boeren én onderzoeken we welke kennis nog mist.

  De afgelopen maanden gingen ontwerpers samen met studenten aan de slag met vragen zoals die van de aardappelteler: wat kunnen we toevoegen aan een product zodat we het meer gaan waarderen? De ontwerpers kregen daarbij de opdracht: denk exclusief maar niet in financiële zin. Wel zoeken naar meerwaarde zonder dat het duurder wordt. De ideeën werden getest bij twee uitersten: mensen van een buurttuin in Tilburg – een sociale groep met vaak een minder grote portemonnee – en bij een groep hippe foodies.

  De resultaten hoor je 8 juni, tijdens de derde publieke bijeenkomst van de Landbouw Innovatie Campus. Pieter de Boer, betrokken vanuit FoodUp! Brabant, blikt terug op het traject tot zover.

  Even terug naar tweede publieke bijeenkomst

  Het mooiste experiment op 2 februari, tijdens de tweede publieke bijeenkomst, vond hij het wortel-experiment, ook wel less is more genoemd. Twee groepen van vier mensen kregen wortels voorgeschoteld. De eerste vier – met uptempo muziek in hun oren – moesten snel hun wortel verorberen. De andere vier kregen de instructie: eerst kijken, dan eens ruiken, een likje, een klein hapje proeven. Twee heel verschillende ervaringen. Het publiek kreeg de vraag: voor welke ervaring kies jij? Bijna iedereen koos voor de langzame ervaring. Pieter: “En dus stelden wij de wedervraag: Als we dat langzame waarderen, waarom doen we nu dan allemaal iets anders?”

  Het wortel-experiment tijdens de tweede publieke bijeenkomst.

  Het wortel-experiment kwam er dankzij de creatieve input van studenten van de Design Academy. Zij presenteerden die avond nog drie andere ideeën. De honderd aanwezigen – boeren, burgers, vertegenwoordigers uit de sector – gingen over deze ideeën in gesprek: wat kan ik zelf doen of bijdragen? Uit de verschillende ideeën – rijp en groen – werden er vier gedestilleerd. Die vier ideeën hebben de ontwerpers nu getest.

  Lees het verslag >

  Vraag boer staat centraal

  Pieter kijkt positief terug op het traject tot zover. Wat is het mooie? “Niet beleid of lobby is sturend, maar de intrinsieke vragen van de boer staan centraal. Dat zijn andere vragen dan je verwacht, je moet eerst zoeken naar de vraag achter de vraag. Dan blijkt dat je andere oplossingen nodig hebt dan nieuw beleid. We moeten dit veel vaker doen. Het kost eerst misschien extra tijd, al die sessies, maar straks is de impact ook veel groter.”

  8 juni: welkom!

  Wil je weten hoe het met de aardappelboer is afgelopen? Kom 8 juni naar de derde publieke bijeenkomst in de CHV Noordkade in Veghel. Ontwerpers en boeren vertellen over hun ervaringen. De vier onderwerpen: less is more, voorbij het vooroordeel, alleen nog eigen regio (mét serious game) en de doe-het-zelf-kip. Het hele programma vind je in onze agenda.

  In het tweede deel van de avond willen we graag met jou opnieuw in gesprek: hoe gaan we deze pilots echt verder implementeren?

  En dan? Er wordt al nagedacht over een vervolg, verklapt Pieter: grotere en kleinere Campus Cafés waarin we nadenken hoe we allemaal lessen kunnen trekken uit dit soort particuliere vragen.

  Lees alles op landbouwinnovatiecampus.nl >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Nieuwe manieren van kijken

  De Landbouw Innovatie Campus beleefde op 2 februari zijn tweede publieke sessie. Studenten van de Design Academy hebben nieuwe manieren van kijken uitgewerkt en gepresenteerd.

  Bekijk hier de terugblik:

  De vier ideeën betekenen in het kort het volgende:

  1. Less for More

  We zijn gewend dat voedsel in overvloed beschikbaar is. We willen steeds meer voor minder. Maar hoeveel waarde kan een wortel krijgen als we heel bewust gaan eten? Minder wordt meer!

  2. Food for Thought

  We weten de feiten over vleesconsumptie (milieu, dierenwelzijn, antibiotica), toch handelen we er niet naar. Een stand-up comedian belichtte onze massaconsumptie van vlees, en waarom we de problemen toch serieus zouden moeten nemen.

  3. Forced Local

  Voedsel moet weer lokaal verbouwd en geconsumeerd worden, is voorstel drie. De consument weet wie de boer is en waar ons voedsel vandaan komt. We zouden alles moeten produceren en consumeren binnen de provincie. Wat betekent dat voor de voedselzekerheid?

  4. Mascotte Pesty

  Niet alleen de consument in de stad, ook die op het platteland weet steeds minder over voedselproductie. Enerzijds wil de boer de consument graag naar het erf halen, anderzijds is hij beducht voor negatieve vooroordelen als stank en gezondheidsrisico’s. Mascotte Pesty neemt het op voor de boer!

  De volgende stap: het testen van de ideeën.

  Meer lees je op landbouwinnovatiecampus.nl >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Samen voor de boer van morgen

  De landbouw verandert, de consument verandert. De Landbouw Innovatie Campus, een mede-initiatief van FoodUp! Brabant, helpt boeren de weg naar morgen te vinden. Via een nieuwe, creatieve aanpak. En daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

  In de toekomst hebben we boeren nodig die innovatief en duurzaam zijn, oog hebben voor hun omgeving en daar zelf ook een goed belegde boterham aan weten over te houden. Die boeren komen er niet vanzelf. Om de boer van morgen dichterbij te brengen maakt de Landbouw Innovatie Campus gebruik van ontwerpdenken: out-of-the-box en experimenterend.

  Bestaande systemen loslaten

  Met design thinking probeer je iets dat vast zit een twist te geven. Je laat bestaande systemen los. In plaats daarvan neem je het dagelijks leven van mensen als uitgangspunt, de boeren, consumenten.

  Design thinking werd onder andere in Amsterdam toegepast rond een bouwput van een groot infrastructuurproject. Er werd een soort nieuwe micro-economie gecreëerd waar studenten de bewaking deden en een fotograaf rondleidingen gaf. Zo hadden omwonenden niet langer alleen maar last van de bouwoperatie, maar werden ze er deelgenoot van en verdienden ze er in sommige gevallen zelfs aan.

  Van thema’s naar paradoxen

  De Landbouw Innovatie Campus begon in de zomer van 2016. Er zijn al verschillende sessies geweest, met trendwatchers, designdenkers, studenten, boeren en consumenten. Twee thema’s keerden terug: de vergeten consument (het verdwenen contact tussen boer en consument), en de vergeten waarde (wat verliezen we als we boeren verliezen?).

  Daarop werden paradoxen benoemd, schijnbare tegenstellingen die onbewust gewenste oplossingsrichtingen kunnen hinderen. Bijvoorbeeld: boeren produceren voor de wereldmarkt, maar hebben helemaal geen contact met die wereldmarkt. Of: mensen in de stad staan verder af van de landbouw, maar maken zich er wel het meeste druk om.

  Nu: anders naar boeren kijken

  Vanuit het inzicht dat paradoxen je in de weg kunnen staan hebben studenten van de Design Academy Eindhoven nieuwe frames gemaakt om als consument anders tegen boeren aan te kijken. Hopelijk helpen die om de afstand tussen boer en consument te verkleinen en diezelfde boer en zijn producten extra kansen te bieden. Of dat zo werkt willen we graag op 2 februari met jou bespreken. Iedereen is welkom. Want iedereen is consument, en juist andere mensen kunnen weer zorgen voor nieuwe input.

  Heb jij hart voor onze voedseltoekomst en laat je graag je brein kraken? Kom dan op 2 februari naar Restaurant van Aken in Den Bosch. We hebben je er graag bij!  Meld je aan via www.landbouwinnovatiecampus.nl via de ‘Ik doe mee! button’.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *