In 2018 bij Danone: weidebabymelk

Babyvoeding op basis van weidemelk: hoe goed is dat? En de koeien die de grondstof leveren brengen als vleeskoe-pensionado ook nog eens geld in het laatje, terwijl uit de stalmest de waardevolle voedingsstoffen worden geraffineerd. Een drievoudige bonus. En binnen handbereik; als je op ons stemt.

Want die stem hebben we nodig. Om het idee van Floor Verdenius (P2 projectmanagement) te laten slagen dat hij met steun van Coöperatie Hollands Weidevlees en FoodUp! Brabant heeft ingediend bij Danone Nutricia.

Weidemelk voor babyvoeding, goed voor baby, koe én boer. Foto: Pixabay.com

Weidemelk voor babyvoeding, goed voor baby, koe én boer. Foto: Pixabay.com

Input om te verduurzamen

En dat allemaal vanwege de wens van de babyvoedingfabrikant om niet alleen zijn nieuwe fabriek in Cuijk (open eind 2017), maar de hele aan- en afvoerketen daaromheen fiks te verduurzamen. Bij het duurzaamheidsplatform Nudge heeft Danone de prijsvraag Born to be Green (hoe toepasselijk) uitgeschreven om haar ambities voor een betere wereld voor dier, boer, milieu en (baby)consument  te realiseren.

Melk en vlees weer één keten

‘De brede blik op melk’, noemt Floor het voorstel. Eigenlijk schuift hij de gescheiden melk- en vleesketen bij koeien weer in elkaar. ”Omdat je pas dan substantiële stappen zet naar een systeem dat op vele fronten duurzamer is. Je moet alleen wat ingesleten patronen aanpassen.”

Kort samengevat komt het plan op het volgende neer:

  • Danone koopt voor zijn fabriek in Cuijk bij boeren weidemelk in (conform de uitgangspunten van Stichting Weidegang).
  • Danone maakt daar opvolgmelk van, zoals het bekende Nutrilon.
  • Hiermee ondersteunt Danone tegelijkertijd boeren om bij koeien die voor hun ‘melkpensioen’ staan de vleeskwaliteit te verbeteren (via een aangepast dieet dat tot een mooiere vetdooradering van het vlees leidt).
  • De boer vangt voor dit kwalitatief betere vlees meer geld dan nu het geval is.
  • Tegelijkertijd stimuleert Danone boeren om uit hun stalmest hoogwaardige nutriënten te halen (circulaire mestverwaarding) wat de boer nog eens een extra inkomstenstroom oplevert.

Stem op ons!

Klinkt dit jou goed in de oren, ga dan naar Nudge – Born to be Green. Maak een account aan, en klik vervolgens op het hartje op onze projectpagina. Scrol vervolgens naar de onderkant van de pagina. Daar kun je het idee verder delen en anderen in jouw netwerk vragen om ook dit initiatief te ondersteunen. Voor je het weet drinken koters tot in China over twee jaar Nederlandse weide-opvolgmelk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.