Handige toolkit voor matchmaking lokaal voedsel

Hoe stimuleer je chefs in de horeca om duurzaam geproduceerde producten uit de regio af te nemen? Een pilot in de Kempen leverde belangrijke ervaringen op voor de ontwikkeling van een algemeen toepasbaar plan van aanpak. De toolkit is gratis te downloaden. FoodUp! Brabant droeg bij aan de ontwikkeling.

In het pilotproject Dutch Cuisine Matchmaking Lokaal Voedsel uit de Kempen werden duurzame producten bij de horeca in Noord-Brabant gepromoot. Dutch Cuisine stimuleert het gebruik van lokaal geproduceerd voedsel in de horeca. Want dat gebeurt helaas nog veel te weinig. Waarom is dat eigenlijk? Is er zo’n mismatch tussen vraag en aanbod van producten? Of komt het gewoon omdat producenten en horecaondernemers niet weten van elkaars bestaan? Ligt het misschien aan de distributiekanalen?

Korte keten in de regio

De Matchmaking Lokaal Voedsel in de Kempen richtte zich daarom op het opzetten van een korte keten tussen regionale producenten en de horeca in diezelfde regio. Er was een match als er besteld en geleverd werd. Het proefproject was een samenwerkingsverband tussen Dutch Cuisine, FoodUp! Brabant, Coöperatie Brabants Streekgoed, Horesca Smulders en de stichting Erkend Streekkeurmerk.

Alfred van Mameren, Food Up!: “De provincie Noord-Brabant wil de landbouw op twee sporen stimuleren: de grootschalige landbouw die blijft produceren voor de wereldmarkt en de kleinschalige landbouw die lokaal verkoopt. De pilot Matchmaking Lokaal Voedsel onderzocht hoe de lokale vraag en aanbod elkaar vinden. Dit is essentieel voor een economisch gezonde kleinschalige landbouw. Als die voldoende verkoopt tegen een eerlijke prijs, kan die zijn partij meeblazen. Schaalvergroting hoeft dan niet.”

Download gratis toolkit

De pilot leverde een duidelijk en compleet plan van aanpak op. Deze is algemeen toepasbaar en voor iedereen gratis is te downloaden . De toolkit Dutch Cuisine Matchmaking Lokaal Voedsel biedt onder meer belangrijke aandachtspunten voor je communicatiestrategie en marketingmix.

Ervaringen met dit type matchmaking of wil je reageren op de toolkit? We horen het graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.