header-met-slogan

12 maart 2019

FoodUp! Brabant bestaat uit mensen die samen werken aan de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant (en daarbuiten). Met deze nieuwsbrief volg je de ontwikkelingen. Meer lezen? Volg ons via Facebook en Twitter of maak een account aan.

Nieuws

Animatie: hoe werkt FoodUp! aan de voedseltransitie?

FoodUp! Brabant werkt aan een nieuw voedselsysteem. Maar hoe doen we dat precies? Bekijk deze korte animatie, die een kijkje in de keuken biedt.

Lees meer >

Training voor agrarische vrouwen: wat wil jij?

Ben jij als vrouw actief op een agrarisch bedrijf? Zou je met andere vrouwen willen praten over je rol op het bedrijf en kansen die je ziet? Of steun krijgen om die rol te pakken, en te doen waar je hart ligt? Dan is de training De Betrekker (een coproductie van Liza Simons en FoodUp!) wat voor jou.

Lees meer >

Iris ontwikkelt nieuw concept voor band boer-consument

Iris van der Meer is bij FoodUp! Brabant begonnen aan haar stage. Ze studeert Business Innovation aan Avans Hogeschool maar heeft ook al een grafische opleiding achter de rug. Geen achtergrond in voedsel, wel een open, creatieve blik. 'Ik ga een concept ontwikkelen waarbij een blijvende verbinding ontstaat tussen boer en consument, gericht op een brede doelgroep.'

Lees meer >

Vier scenario's voor Brabantse landbouw in 2050

Brabant Advies heeft een toekomstverkenning laten uitvoeren voor de agrofoodsector in Brabant in 2050. Ze zijn bedoeld om partijen binnen en buiten deze sector te helpen nadenken over ontwikkelingen die op hen afkomen en de mogelijke kansen en risico’s daarvan. Er zijn vier scenario’s uitgekomen.

Lees meer >

Wat doet stagiair Amber den Otter voor pixelfarming?

Amber den Otter volgt aan hogeschool Fontys in Tilburg een opleiding tot trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. Als stagiaire bij FoodUp! Brabant is haar opdracht om samen met telers Jacob van den Borne en Arend Koekkoek een nieuw concept te bedenken (gebaseerd op pixelfarming) én dat – als alles meezit – dit groeiseizoen nog te realiseren.

Lees meer >

Brabantse melk op maat

Melk van de ene koe is anders van samenstelling (en smaak!) dan van de andere koe. Zonde dat al die melk op een grote hoop belandt, vond Guus van Roessel uit Udenhout. Hij ontwikkelde zijn eigen merk melk. ‘Mijn Melk’ ligt inmiddels door heel Nederland in vier smaken in de schappen. Mede dankzij het meedenken van FoodUp! Brabant.

Lees meer >

Projecten

Escaperoom die je de dilemma's van boeren laat ervaren

Op initiatief van de boeren van Fides Farmily van de Landbouw Innovatie Campus van FoodUp! Brabant wordt een escaperoom ontwikkeld met de dilemma’s van een boer als uitgangspunt. ‘Door spelers in de rol van een boer te laten kruipen, ervaren ze wat boeren meemaken en hoe lastig het is om in het huidige systeem te veranderen.’

Lees meer >

Varkenshouders onderzoeken mobiele slacht

Mobiel slachten. Veehouders zien er om verschillende redenen de voordelen in. Varkenshouder Ben Bruurs is met collega’s uit de regio bezig dit gezamenlijk vorm te geven, met steun van de Landbouw Innovatie Campus van FoodUp! Brabant.

Lees meer >

Pixelfarming zet stap naar opschaling

Initiatiefnemer van Pixelfarming Arend Koekkoek is in gesprek met een grote akkerbouwer, Jacob van den Borne uit Reusel, om te kijken of ze samen kunnen optrekken en het pixelprincipe op kunnen schalen. De Landbouw Innovatie Campus van FoodUp! Brabant begeleidt het traject.

Lees meer >

Verkiezing Food Heroes: stemmen kan nog t/m 13 maart

Welk initiatief tegen voedselverspilling verdient volgens jou dit jaar een Europese Food Heroes Award? Onder de finalisten zijn ook Brabantse initiatieven: Choonk! en de coöperatie voor biologisch geitenvlees. Ze kunnen jouw stem nog goed gebruiken. Stemmen kan nog tot en met 13 maart. De Food Heroes Award wordt mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant en ZLTO.

Lees meer >

Agenda

Foodcafé: De korte keten
12 maart, Tilburg
Over hoe de weg van ons voedsel van producent naar consument korter kan worden

Korte Keten Hackaton
15-16 maart, Barneveld
Samenwerking op een collectieve digitale infrastructuur kan korte ketens verder helpen

Infoavond kleinschalige verwerking
19 maart, Diessen
Bijeenkomst over productverwerking, vooral van producten met groente of fruit.
Vind meer activiteiten >
FoodUp! Brabant
info@foodupbrabant.nl
MailPoet