header-met-slogan

21 augustus 2018

FoodUp! Brabant bestaat uit mensen die samenwerken aan de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant (en daarbuiten). Met deze nieuwsbrief volg je de ontwikkelingen. Meer lezen? Volg ons via Facebook en Twitter of maak een account aan.

Nieuws

Studenten ontwikkelen plantaardige snacks

Broodjes gevuld met bulgur en linzen, een snack van pompoen met linzen en hartige sorghumpoffertjes. Het zijn drie volledig plantaardige producten die studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch samen met nieuwkomers uit Syrië en Eritrea ontwikkelden. Ze deden dit in het kader van het project Wortel Schieten dat wij vanuit FoodUp! ondersteunen.

Lees meer >

Training om na te denken over toekomst van je bedrijf

Vrouwen zijn vaak de aanjager van veranderingen op een boerenbedrijf. Maar hoe ga je het gesprek aan? Agrarisch coach Liza Simons organiseert met steun van FoodUp! Brabant een training om vrouwen met een boerenbedrijf te helpen nadenken over de toekomst. De eerste van vier bijeenkomsten is op 12 september, aanmelden is nog mogelijk.

Lees meer >

Boeren en burgers in gesprek bij ‘Met de boer op toer’

Boeren en burgers die met elkaar in gesprek gaan over voedsel, van varkenshouder tot veganistische zzp’er en van bakker tot conceptontwikkelaar. Dat gebeurde tijdens de excursie ‘Met de boer op toer’ die we organiseerden samen met jongerenorganisaties TrotseJongeBoeren, BAJK en SFYN.

Lees meer >

Nieuw concept voor bedrijf met oude rassen

De Walnoothoeve(n) in Halderberge kan dankzij de prijsvraag Brood en Spelen een nieuw concept voor een klein bedrijf met unieke oude rassen gaan uitwerken, onder de noemer SMAAKSTAAT. Dat schenkt ook aandacht aan een ander regime van regelgeving, omdat die onevenredig zwaar drukt op dit soort kleine, gespecialiseerde bedrijven.

Lees meer >

Brabantse Kempen onderzoekt mobiel slachten

Verschillende partijen in de Brabantse Kempen (waaronder de Landbouw Innovatie Campus, een initiatief van FoodUp! Brabant) gaan samen substantiële stappen zetten naar een natuurinclusieve agrarische, natuur- en economische gebiedsontwikkeling. Belangrijkste manier om dat te realiseren zijn aanvullende verdienmodellen. Zoals mobiel slachten, ter bevordering van eigenverkoop van vlees.

Lees meer >

Projecten

Inspirerende LCHF Belevingsmarkt in GezondDorp Leende

Op de LCHF Belevingsmarkt op 12 augustus in GezondDorp Leende kon je proeven, ruiken, ervaren en leren wat de low carb healthy food (LCHF) leefstijl inhoudt. Met naar schatting vierduizend bezoekers verdubbelde het evenement, onderdeel van het project WeAreFood, zo ongeveer de populatie van het dorp.

Lees meer >

Actie #hetezomeroogst redt zomerse buitenbeentjes

Boeren die door droogte en hitte blijven zitten met hun oogst doordat hun producten net niet aan de cosmetische standaard van supermarkten voldoen. Dat moet verleden tijd worden. Met de actie #hetezomeroogst vraagt Food Heroes (een initiatief van ZLTO en FoodUp! Brabant) daar aandacht voor.

Lees meer >

Appels derde pluk: smaak als unique selling point

Ooit een echt rijpe appel recht van de boom geproefd? Als je dat eenmaal hebt gedaan, wil je niet meer anders. Zo vol smaak. Eind augustus kun je bij fruitteeltbedrijf De Stuifakker in Zevenbergschen Hoek Delfcorf komen plukken, later in het seizoen volgen nog drie of vier rassen.

Lees meer >

Doehetzelfkip in de Volkskrant

Op 23 juli stond onze Doehetzelfkip op de voorpagina van de Volkskrant. Een mooie afsluitende reportage over de essentie van het project: hoe gaan we met ons vlees om en wat is ons dat waard?

Lees meer >

Agenda

Tentoonstelling: Zonder boer geen voer!
Nog t/m 2 september; Cultureel centrum Den Heuvel, Alphen (NB)
Bezoek de reizende expositie ‘Zonder boer geen voer, 5000 jaar agrifood in West-Brabant’.

Cursus Voedselbossen
11 september, 9 en 30 oktober, 4 november; Natuurmuseum Brabant en op locatie
Wegens succes herhaald: cursus over permacultuur en voedselbossen.

Training voor Brabantse boerenvrouwen
12 en 26 september, 10 en 24 oktober; Mariahout
Ontdek wat jij als vrouw belangrijk vindt en welke kansen er zijn voor je bedrijf.

Bourgondisch Breda
21 t/m 30 september, Breda
Ontdek culinair Breda. Evenement voor fijnproevers en levensgenieters.

Agrifood meets Geo: klimaat en blockchain
27 september; Agri & Food Plaza, 's-Hertogenbosch
Ontwikkel nieuwe inzichten voor toepassing van geo-data in ons voedselsysteem.

Festival World Food Day
13 oktober, Den Bosch
Workshops, talkshows, films, streekmarkt en excursies over waar ons voedsel vandaan komt.

Oerfestival De Maashorst
14 t/m 18 oktober; Herperduin/de Kriekeput
Met bijzondere samenwerkingen, verrassende activiteiten en gedurfde presentaties maken we samen het verschil.
Vind meer activiteiten >
FoodUp! Brabant
info@foodupbrabant.nl
MailPoet