Afval bestaat niet: oesterzwammen uit koffiedik

Wist je dat… je met het zetten van een kop koffie maar 0,2% van de bonen gebruikt? De rest belandt als koffiedik in de prullenbak. Jammer, want je kunt er ook heerlijke, lokale, duurzame oesterzwammen op kweken.

Jolande Vermaas.

Drie keer per week gaat Jolande Vermaas met de handkar door Bergen op Zoom om bij restaurants koffieprut op te halen. Onder de grond, in een donkere, vochtige kelder, vormen die zakken vol ‘afval’ een voedingsbodem voor de lekkerste oesterzwammen.

De oesterzwamschimmel leeft op dood organisch materiaal. De paddenstoelen worden vaak gekweekt op stro, maar ze doen het ook uitstekend op koffiedik, legt Jolande uit. En zo krijg je een heel lokaal en duurzaam product. Je bespaart heel veel voedselkilometers en het is ook nog eens supervers: wat Jolande ‘s ochtends oogst ligt ’s avonds op je bord.

“Ik hoop dat meer mensen denken: wat ik weggooi, daar kan ik ook iets voedzaams voor mens en aarde van maken.”

Van kelder naar restaurant

Ze wilde altijd al iets doen met duurzaamheid, vertelt ze, om iets goeds achter te laten voor de volgende generatie. Inspiratie deed ze op bij RotterZwam, die in Rotterdam op dezelfde manier inmiddels al ruim 50 kilo oesterzwammen per week kweekt. Ze ging aan de slag, vond koffieprut en een ongebruikte kelder, begon met kweken. Steeds meer mensen werden enthousiast over de Bergse oesterzwammen en stap voor stap groeide ‘Aardzwam&Zo’ tot een serieuze onderneming. Jolande verkoopt inmiddels verse oesterzwammen aan restaurants en in conceptstore KWEEK. Ze droogt oesterzwammen – met de restwarmte van een lokale bakker – en maakt oesterzwampoeder; lekker in soepen en sauzen.

Groeiende oesterzwammen in zakken koffieprut.

Perfecte compost

Jolande maakt van afval iets voedzaams. En dat gaat nog een stapje verder, want het kweekafval is ook weer voeding, als compost voor de bodem. “Niet biologisch, maar wel puur natuur,” aldus Jolande. Achtergebleven schimmeldraden in het hergebruikte koffiedik werken perfect als bodemverbeteraar. Bovendien trekt het koffiedik wormen aan, die de bodem omwoelen en beter maken. Weinig mensen kennen deze paddenstoelencompost, weet ze, maar de interesse groeit. Wat haar betreft maken nog veel meer mensen kennis met deze duurzame grondverbeteraar!

Kleine initiatieven maken grote beweging

In haar kelder produceert Jolande een bescheiden hoeveelheid zwammen. Maar veel kleine initiatieven maken een grote beweging. Ze wil graag mensen inspireren. “Ik hoop dat er meer initiatieven komen waarin reststromen weer een functie krijgen. Dat mensen denken: wat ik weggooi, daar kan ik ook iets voedzaams voor mens en aarde van maken. Want in de natuur is geen afval.”

Meer inspiratie?

Benieuwd naar de oesterzwammen of de paddenstoelencompost? Neem contact op met Jolande! Ze geeft ook rondleidingen. Kijk op deduurzamekaart.nl en Facebook.

Ook RotterZwam maakt stappen vooruit. Het bedrijf is betrokken bij het project BlueCity010, een creatieve broedplaats voor innovatieve bedrijven in het oude zwembad van Rotterdam. Hier gaat het concept circulaire economie nog een stapje verder omdat de bedrijven hun reststromen aan elkaar koppelen.

BlueCity010 is te zien in een recente uitzending van Tegenlicht. Daarin komt ook de auteur van het boek De Blauwe Economie, Gunter Pauli, aan het woord. Hij beschrijft 100 cases die geïnspireerd zijn op natuurlijke processen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.