Van afval naar ei

Scharrel, vrije uitloop, bio, Rondeel, en nu is er alweer iets nieuws te kiezen: klimaatneutrale eitjes uit Venray, 3 sterren Beter Leven. Maar Kipster is meer dan het zoveelste nieuwe stalconcept. Efficiëntie krijgt een nieuwe dimensie: niet zo goedkoop mogelijk, maar produceren met afval.

Een ‘oei’-momentje, zegt hij zelf. Jaren geleden kreeg lector gezonde pluimveehouderij Ruud Zanders een Afrikaanse delegatie over de vloer die wilde leren over onze pluimveehouderij. Zorg dat je de kippen goede kwaliteit maïs en granen voert, adviseerde Zanders. Maar die granen eten we zelf, luidde het antwoord.

Vlees eten mag

Het zette hem aan het denken. Wat is de rol van dieren in ons voedselsysteem? Waarom voeren we ons vee graan dat we zelf ook kunnen eten? Dat is heel inefficiënt: het kost heel veel kilo’s graan om 1 kilo vlees te maken.

De stal van binnen. Foto: Kipster

Toch hoeven we heus niet allemaal veganist te worden, legt Zanders uit. Want op sommige gronden groeit alleen gras, daar kun je koeien en geiten laten grazen. En reststromen van ons eigen voedsel zijn prima voer voor varkens en kippen. Promovenda Hannah van Zanten berekende dat we met reststromen voor de hele wereldbevolking 21 gram dierlijk eiwit per dag kunnen maken. Vlees, eieren en zuivel zijn dus helemaal oké, zolang je kippen, koeien en varkens gebruikt om ‘afval’ om te zetten in voedsel, vindt Zanders. (Onze consumptie van 71 gram dierlijk eiwit per dag mag dus nog wel wat omlaag.)

Compleet concept

Het was de basis van Kipster: voer van reststromen. Hieromheen bouwde Zanders samen met boer Styn Claessens, duurzaam ondernemer Maurits Groen en communicatiestrateeg Olivier Wegloop de rest van het concept: zo goed mogelijk voor mens, dier en milieu. Kipster kijkt naar de behoefte van de kip en wijkt zelfs af van wat sommige keurmerken voorschrijven: niet de ruimte per kip is leidend, maar dat de dames zich door voldoende beplanting veilig voelen. Fijnstof wordt afgevangen zodat schone lucht de stal verlaat. 1.100 zonnepanelen voorzien in meer energie dan de stal op kan maken.

Langjarige afspraak

Het kan uit omdat Lidl heeft toegezegd tenminste vijf jaar alle eieren af te nemen voor een goede prijs. De consument betaalt 23,8 cent per ei, vergelijkbaar met vrije uitloopeieren. Het lijkt opvallend voor een discounter met een beperkt assortiment, maar Lidl timmert steeds harder aan de weg met duurzaamheid. “Ze waren meteen enthousiast en wilden de beste afspraken maken. Dat was een jaar voordat we de eerste eieren konden leveren. Lidl steekt echt haar nek uit.”

Buiten in de ren. Foto: Kipster

Bij de deal hoort nog iets anders: Lidl gaat ook hanenvlees verkopen. “Haantjes van het legkippenras worden als kuiken vergast omdat ze weinig vlees geven. Boeren vinden het niet rendabel om ze op te fokken. Wij doen dat wel, want ze horen bij een ei. We hopen dat ze als hanenburger ook bij de consument in de smaak vallen.”

De eieren en het vlees van Kipster zijn te koop bij Lidl. De boerderij in Venray is open voor publiek. Kijk op kipster.nl

Foto’s: Kipster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Riek van Haarlem-Smits

  We genieten van de eitjes, maar in welke container hoort de verpakking na gebruik?
  Graag uw advies. Alvast vriendelijk dank,

  1. Lotty Nijhuis

   Hallo Riek,

   Goed om te horen dat de eieren in de smaak vallen! De verpakking mag bij het gft of oud papier.

   Groet,
   Lotty
   FoodUp! Brabant