Netwerkdagen Natuurinclusieve Landbouw

Organisator:
Netwerk Natuurinclusieve Landbouw
Locatie:
Den Bosch en Leeuwarden
Datum:
2016-11-21 - 2016-11-22

Op 21 en 22 november vinden de netwerkdagen Natuurinclusieve Landbouw plaats. Doel: een actieagenda opstellen om van Nederland een Levend Lab voor Natuurinclusieve Landbouw te maken.

Het mondiale voedselsysteem is hard toe aan een nieuw hoofdstuk. In Nederland vinden steeds meer partijen elkaar om dat te gaan schrijven onder de noemer ‘natuurinclusieve landbouw’. Energieke burgers, samengevat in partijen op het gebied van landbouw, natuur, overheid en burgerparticipatie, hebben zich verenigd in het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw. Zij willen op 1 januari 2018 de aftrap geven van Nederland als Levend Lab voor Natuurinculusieve Landbouw. Samen met Joel Salatin gaan ze op 21 en 22 november werken aan een actieagenda.

Wie is Joel Salatin?

Joel Salatin een Amerikaans boer en schrijver. Op zijn Polyface Farm maakt hij gebruik van ecologische relaties, zet maximaal in op levende diversiteit en minimaal op fossiele brandstoffen. Dit alles integreert hij met oersimpele technologie wat een hoogwaardige productie oplevert.

Programma 21 november

Op 21 november praat Joel Salatin over de melkveehouderij, op de Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Het programma is van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Wel even aanmelden.

Middenin alle heftigheid en onrust in de Nederlandse melkveehouderij kijken we vooruit, naar nieuwe perspectieven. Docent Gelein Biewenga bericht over de nieuwe AD-opleiding Biologische Melkveehouderij die de VHL vanaf 2017 verzorgt en studente en boerin Welmoed Deinum vertelt over haar ervaringen met principes van Salatin, zoals haar familie die toepast op hun Graasboerderij in het Friese Sondel. In zijn keynote speech zal Salatin zijn ‘grondige’ aanpak en visie illustreren en zijn gehoor uitdagen om aan een aantal mentale knoppen te draaien. We onderzoeken de mogelijkheden voor Nederlandse boeren en manieren om hier ruimte voor te maken.

Programma 22 november

Op 22 november is Salatin te gast op de HAS Hogeschool in Den Bosch.Het programma duurt van 9.30 tot 16.30 uur. Deelname kost €35,-

We gaan gezamenlijk op pad naar 1 januari 2018, de lancering van Nederland als Levend Lab voor de Natuurinclusieve Landbouw. Met Joel Salatin als pionier en animator kan iedereen bijdragen aan het opstellen van een agenda. Salatins landgebruik is volledig gericht op natuurlijke processen, zijn marketingstrategie op eigentijdse behoeften van consumenten en zijn opleidingsaanbod op de ‘honger’ van jonge mensen naar authentiek agrarisch vakmanschap. Welk spoor gaan wij hier in Nederland trekken? Welke stappen gaan wij zetten voor een volwassen voedselsysteem dat werkelijk toekomst heeft – en toekomst gééft: aan boeren, aan consumenten, aan de levende natuur? ’s Ochtends deelt Salatin zijn visie en expertise, na de lunch ontvouwt zich het workshopprogramma dat ‘van onderop’ is samengesteld. In de plenaire afsluiting richten we ons op een gezamenlijke agenda en kijken we vooruit naar 1 januari 2018.

Lees meer op natuurinclusievelandbouw.nl >