Startbijeenkomst Slimme onkruidbestrijding

Organisator:
ZLTO, BOM, REWIN, FME, Food Tech Brainport
Locatie:
Proeftuin Vredepeel
Datum:
2019-08-28

Kick-offsessie tussen hightech en telers voor slimme onkruidbestrijding in de land- en tuinbouw.

Het wegvallen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw leidt de komende jaren tot grote uitdagingen. De uitdaging zit vooral in het vinden van alternatieve bestrijdingsmethoden en -middelen. In de conserventeelt en vollegrondsgroenten kan onkruid tot problemen leiden. Want het gaat niet alleen om het voorkomen van productieverlies. Ook voedselveiligheid (denk aan toxische onkruiden) en minder beschikbare arbeidskrachten spelen een rol.

Onkruidrobot

Het robotiseren van de handelingen kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld door ontwikkeling van een onkruidrobot die mechanisch en zonder bestrijdingsmiddelen het onkruid weghaalt, die is er nog niet kant-en-klaar. Belangrijk daarbij zijn technieken die op grote schaal efficiënt ingezet kunnen worden.

Samenwerking hightech en telers

Tijdens deze kick-off richten we ons samen met hightechbedrijven en telers op innovatieve (gerobotiseerde) onkruidbestrijdingsoplossingen voor de land- en tuinbouw. We maken samen een start voor het ontwikkelen van deze onkruidrobot. Hierbij zoeken we naar samenwerkingen met allerlei hightechbedrijven om tot een oplossing voor de telers te komen. Voor hightechbedrijven is robotisering in de land- en tuinbouw een belangrijke potentiële groeimarkt.

Doe mee, meld je aan

De bijeenkomst is de eerste in een reeks inspiratiesessies voor het ontwikkelen van innovatieve onkruidoplossingen. Wil je hieraan meewerken? Meld je dan voor 15 augustus aan bij: mjonkman@bom.nl

De bijeenkomst wordt georganiseerd door ZLTO, BOM, REWIN, FME en Food Tech Brainport.

Programma

We starten om 12.30 uur met een lunch op het land om inzicht te krijgen in het onkruidprobleem. Vervolgens werken we tot 17.00 uur aan oplossingen. Het definitieve programma volgt na aanmelding.

  • Wanneer: 28 augustus 2019
  • Hoe laat: 12.30 – 17.00 uur
  • Waar: Proeftuin Vredepeel, Vredeweg 1c, 5816 AJ Vredepeel