Beleef het verhaal van bio-lokaal

Vier ‘lokaal-biologische’ producenten rond Den Bosch en Tilburg staken de koppen bij elkaar. Samen met Slow Food gaan ze nu een serie aanschuifmaaltijden op hun erf organiseren.

De samenwerking tussen ’t Schop, Tuin de Es, Sprankenhof en de Regte Heijden begon tijdens een sessie waarin de vier boeren wilden onderzoeken wat hen onderscheidt van andere producenten. ‘Challenging the foodsystem’, luidde de conclusie.

“We zijn een beetje de buurtwinkels van vroeger: er wordt heel wat afgekletst.”

Voedselsysteem in beweging houden

“We denken allemaal continu na hoe het beter kan. We willen integraal duurzaam zijn, dus op alle aspecten. Dat lees je soms, dat een boer een dure mestvergister heeft en zich dan duurzaam noemt, terwijl zijn koeien altijd op stal staan. Wij laten de koeien buiten lopen, gebruiken geen kunstmest en werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We proberen eerst onszelf te verbeteren, maar daarna ook anderen een spiegel voor te houden.”

Aanschuiven voor een lazy sunday-maaltijd. Foto: ter illustratie, Pixabay.com

Dat bindt de vier bedrijven, vertelt Jan van den Broek van ’t Schop. Ze vinden het belangrijk om het voedselsysteem in beweging te houden, om iedereen uit te dagen om steeds een stap verder te zetten. “We moeten de wereld ook in 2050 nog kunnen voeden. Ik geloof niet dat daarvoor foodlabs in flats nodig zijn. Maar het moet wel op een manier die zorgt voor een gezonde, leefbare omgeving.”

Klantenkringen verbinden

“We zijn een beetje de buurtwinkels van vroeger: er wordt heel wat afgekletst.” Alle bedrijven doen eigen verkoop en een hele sterke binding met hun klanten, legt Jan uit. Met de diners willen ze hun klantenkringen met elkaar gaan verbinden.

“Als je de meerwaarde van je product uit kunt leggen, dan blijven mensen terugkomen.”

En dus mailt Jan zijn 1.200 contacten: kom eens eten bij De Es! Uiteindelijk moet het een olievlek worden. “De donkergroene consument weet ons wel te vinden. De lichtgroene consument gaat doordeweeks nog naar de Jumbo. Maar zijn aandacht voor lokaal en duurzaam groeit wel. Wij willen die consument ook onze kant op krijgen. En dan niet om een keertje geld uit te geven, maar om echt betrokken te raken. Als je de meerwaarde van je product uit kunt leggen, dan blijven mensen terugkomen.”

De belevenisdiners moeten die lichtgroene consumenten nu enthousiast gaan maken over lokaal-biologisch eten. Beleven gaat niet alleen om het beleven van lekker eten, maar ook om het verhaal achter het eten. Muziek en theater gaan het verhaal vertellen. Alle ingrediënten komen van de boerderijen, de kookkunsten van Joost van Roosmalen van D’n Ark, die ‘gruwelijk creatief is’, belooft Jan.

Ben je boer en word je enthousiast?

De vier boeren hopen dat anderen zich aansluiten. Natuurlijk Tomaat deed dat al. Er is één voorwaarde: je moet bio-lokaal zijn.
Uiteindelijk moet het initiatief leiden tot verdere samenwerking en gezamenlijke verkoop.

Ben je consument en hou je van lekkers?

De eerste aanschuifmaaltijd is een Lazy Sunday Afternoon, 21 mei op Tuinderij de Es in Haaren. Je betaalt €44,50 (€39,50 als je lid bent van Slow Food). Je kunt je aanmelden via Slow Food >

In juli, september en november zijn de maaltijden op de andere boerderijen. De data zijn zo gepland dat er op de gastboerderijen genoeg groeit en te zien is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. yvonnehopstaken

    Goed idee om samen op te trekken!