Bijeenkomst agroforestry voor agrariërs

Ben je als boer benieuwd of er met agroforestry geld te verdienen valt? Kom dan op 10 oktober naar de bijeenkomst over agroforestry in Streekpark Klein Oisterwijk.

De bijeenkomst over agroforestry voor agrariërs wordt georganiseerd door European Green Academy Oisterwijk (EUGA) en mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant, ZLTO en de Brabantse Milieu Federatie (BMF).

Agroforestry

Agroforestry is een teeltsysteem waarbij bomen worden teruggebracht in de landbouw. Op een perceel worden bomen en houtige gewassen (meerjarige gewassen) gecombineerd met akkerbouw of groenteteelt (eenjarige gewassen) of veeteelt. In ontwerp en complexiteit kunnen de combinaties onderling veel verschillen. De combinatieteelt kan de weerbaarheid van het hele landbouwsysteem verhogen en positief uitwerken op onder meer de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en de aantrekkelijkheid van het landschap.

agroforestry bijeenkomst voor agrariërs

Makkelijker en grootschaliger

De EUGA is vijf jaar geleden opgericht als regionaal kenniscentrum voor het gebruik van groen en om het gebruik ervan te stimuleren. Al twee keer organiseerde EUGA een congres over voedselbossen. Evaluaties lieten zien dat deelnemers interesse hadden in agroforestry, vertelt bestuurslid Harm Horlings. ‘Dat is voor velen makkelijker te realiseren en is direct grootschaliger toe te passen.’

Cirkel doorbreken

Horlings was zelf jaren actief in de boomkwekerijsector, waar ook veel sprake is van eenzijdige beplanting. Agroforestry is interessant voor boeren die af willen van monocultuur, anders met hun grond willen omgaan en anders willen oogsten, zegt Horlings. ‘Monocultuur heeft veel meer last van ziekten en plagen, en de productie kan alleen op peil blijven met chemische bestrijdingsmiddelen. Die cirkel is te doorbreken met een andere manier van landbouw.’

Het EUGA maakt daarmee een uitstapje richting landbouw en voedselproductie. ‘Vijf jaar geleden had ik zelf ook niet gedacht met dit onderwerp bezig te zijn’, aldus Hörlings.

Verdienmodel

Vooralsnog krijgt een hectare landbouwgrond met agroforestry een lagere waardering dan, zeg, aardappelen. Daarvan is de te verwachten opbrengst wel bekend, bij agroforestry is men nog niet zo ver, wat zich uit in die lagere waardering. De ontwikkeling van kennis over het verdienmodel van agroforestry is dus heel belangrijk.

Ervaring uit Vlaanderen

De bijeenkomst staart met een lezing van Bert Reubens van het Vlaamse Instituut voor Landbouw en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). In België zijn ze al een stap verder met agroforestry, aldus Horlings. ‘We hopen van zijn ervaringen gebruik te kunnen maken.’

Daarna zijn er drie workshops. Een draait om de blik van de verzekeraar annex belegger en gaat over het inschatten van risico’s. Een tweede, geleid door een bankmedewerker, focust op de voorwaarden voor financiering vanuit een bank. In de derde vertelt agrariër Wilco de Zeeuw over zijn praktijkervaringen met agroforestry.

Bijeenkomst

Heb je als boer interesse in agroforestry? Laat je ook informeren door deskundigen, stel je vragen en discussieer mee op donderdagmiddag 10 oktober in Oisterwijk. Zie voor alle praktische informatie ons agendabericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.