Bio voor een Lidl-prijsje

Lidl breidt haar assortiment biologisch uit. Ook voor mensen met een kleinere beurs wordt biologisch toegankelijk. Dat is mooi. Maar kan dat wel, bio voor een Lidl-prijs?

Bio bij Lidl is goedkoper dan bio bij Ekoplaza. Het prijsbeeld dat Lidl neerzet, klopt niet, zei Hans van Mierlo, marketingmanager bij Ekoplaza onlangs. Maar producten met het bio-keurmerk voldoen aan de eisen van biologisch, of ze nou bij Lidl of Ekoplaza in het schap liggen.

Bio is bio

En ze komen ook gewoon van dezelfde telers, vertelt Michaël Wilde van Eosta. Eosta levert biologische groenten en fruit aan zowel supermarkt als speciaalzaak. Supermarkten kunnen producten vaak iets goedkoper inkopen omdat hun volumes groter zijn, verklaart Wilde. En ze kiezen ervoor bepaalde producten onder de kostprijs aan te bieden om klanten te lokken. Dat kunnen ook biologische zijn.

Bioboer is bewuste teler

De bioboer krijgt dus vooralsnog een eerlijke prijs voor zijn product, of zijn bloemkolen nou bij Lidl of Ekoplaza in het schap belanden. De vraag is wel of bioboeren door inmenging van supermarkten niet in dezelfde race to the bottom terechtkomen als gangbare telers: meer produceren voor minder, ten koste van de kwaliteit. Wilde: “Ik hoop het niet en verwacht het ook niet. Onze telers doen al meer voor het milieu dan het keurmerk van ze vraagt. Bioboeren gaan veel bewuster om met hoe ze telen. Bovendien is de vraag naar biologisch veel groter dan het aanbod.”

Met hart en ziel

Kortom: zelfde product, verschillende prijskaartjes. Daarom zou de sector zich in de discussie moeten richten op wel of niet bio, niet over het verschil binnen bio, vindt Wilde. Want wie volledig achter biologisch staat, zal uiteindelijk bij Ekoplaza kopen. “Supermarkten handelen opportunistisch. Mocht biologisch over een tijdje minder goed verkopen, dan verdwijnt het zo weer uit het schap. Bij Ekoplaza is alles biologisch en kun je ook producten met het strengere Demeter-keurmerk voor biologisch-dynamisch kopen. Ekoplaza werkt, net als haar telers, met hart en ziel.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *