Boer en statushouder helpen elkaar verder

Boeren én statushouders perspectief bieden, dat is het doel van student en ondernemer Dalila Sayd. Samen met FoodUp! Brabant brengt ze beide groepen samen in een nieuw project. Je bent welkom om mee te doen!

Dalila Sayd zit in het laatste jaar van de studie Food Design & Innovation. Als Topklasstudent combineert ze haar afstuderen met een eigen onderneming, Het EETschap, waarin ze oplossingen zoekt voor maatschappelijke vraagstukken.

Dalila.

Dalila werkt al lang in de horeca, was kok maar ging weer studeren. De studie Food Design was achteraf een goede keuze. “Ik heb nu gezien dat ik zoveel meer kan doen dan koken.”

Mensen laten meedoen

En dat is de wereld een beetje beter maken, met voedsel als verbindende factor. In haar nieuwe project richt ze zich op de participatie en integratie van twee groepen: boeren en statushouders. Beide groepen hebben soms een minder goed imago, legt ze uit. Dalila wil onderzoeken hoe ze de behoeftes van beide groepen kan omzetten in kansen.

“Ik wil graag iets voor minderheden betekenen. Ik vind inclusie heel erg belangrijk. Wij hadden het vroeger niet breed; ik kom uit een gezin van zes kinderen en een alleenstaande moeder. Als kind hoor je er dan al gauw niet meer bij.”

Een nieuwe toekomst

Dalila gaf eerder vorm aan de ontwikkeling van het restaurant Yalla Yalla, waar ze kookte met statushouders – vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Deze mensen hebben behoefte aan participatie, gezondheid en werk, weet ze. Maar als je niet gezond bent en geen werk hebt, dan is het moeilijk om mee te doen en te integreren.

Boeren hebben ook problemen, namelijk om het hoofd boven water te houden. “Vaak is de keuze óf groter groeien óf stoppen. Ik ben nu op zoek naar nieuwe verdienmodellen die boeren verder helpen én in de behoeften van statushouders kunnen voorzien.”

Op 7 april organiseert Dalila een brainstorm voor statushouders en boeren. Dalila belooft een leuke, interessante dag. “Maar ik hoop dat er iets uitkomt dat impact heeft op beide groepen, dat ze elkaar blijven ontmoeten.”

Ben je boer of statushouder en vind je dit interessant? Je bent van harte welkom om vrijdag 7 april van 9.30 tot 11.00 uur in het Provinciehuis te Den Bosch mee te denken. Graag even aanmelden bij Dalila: Dalila@heteetschap.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Stichting theehuis heuvel

    Waar komt ons eten vandaan? Het idee De Nederlandse boer in verbinding met juist andere culturen is een goed idee en er is een wereld te winnen. Inspiratie voor bewustere voeding, en dichtbij de mensen ! Succes !

  2. i v meggelen

    wat een mooi initiatief. hoe gaat het er nu mee? bij GezondDorp zou dit goed passen in #leende. In voor een kopje koffie ?