Boerin is motor achter sociale innovatie

Als stadse uit Nijmegen ontmoette Liza Simons boer Willem. Nu is ze coach voor de agrarische sector. Op 9 september organiseerde ze een bijeenkomst speciaal voor boerinnen. “Vrouwen zorgen voor sociale innovatie op het bedrijf. Dat is belangrijk: de sector schreeuwt om meer aanzien en acceptatie.”

Ze was zelf enorm zoekende, toen ze jaren geleden bij Willem in De Mortel op het bedrijf kwam. Ze had een baan bij Essent, had haar hele leven in de stad gewoond. Hoe verhoud ik mij tot het bedrijf?, vroeg ze zich af. Hoe ben ik een goede moeder, houd ik plezier in mijn werk en kan ik op mijn eigen manier iets bijdragen aan het bedrijf?

Uiteindelijk vond ze de balans. Liza helpt wanneer zinvol mee op de boerderij. Daarnaast werkt ze voor zichzelf, als coach voor de agrarische sector.

Vrouw heeft frisse blik

Bij Essent draaide het altijd om vooruitgang, om nieuwe dingen leren. Op het platteland is het ‘ons kent ons’ en leeft iedereen in het ritme van alledag, vertelt ze. Vooral de kleinere familiebedrijven hebben minder mogelijkheden om met alle veranderingen mee te bewegen. “Maar ondertussen schreeuwt de agrarische sector om aanzien en acceptatie.”

En daar komt de rol van de vrouw om de hoek kijken. “De man is vaak primair gericht op het bedrijf. De vrouw zit minder strak in het ritme, komt van buiten en heeft een frisse blik op het bedrijf. Waarom doe je dat eigenlijk zo? Moeten we die of die niet eens vragen? Ze kent andere mensen, kan makkelijker een patroon doorbreken. Ze is de drijfveer achter sociale innovatie.”

Neem de boerin serieus!

Enorm belangrijk dus. Maar de boerin krijgt van de gevestigde organisaties nog te weinig aandacht, constateert Liza tot haar ongenoegen. “Op een bijeenkomst van de Rabobank kun je het aantal vrouwen op één hand tellen. In het ledenblaadje van FrieslandCampina kom je vrouwen tegen in de receptenrubriek. Boerinnen worden nog te weinig professioneel benaderd.”

En dat moet anders. Liza schreef ‘Een ode aan de boerin’ en ging zich meer verdiepen in de vrouw achter de boer. Nu is er De Betrekker, een platform waar vrouwen elkaar kunnen inspireren over verbinden, verbreden en verdiepen. Je bent van harte welkom op de eerste bijeenkomst op 9 september. Kijk voor meer informatie op Facebook of lees de flyer (pdf). FoodUp! ondersteunt dit traject met communicatie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.