Boost voor Brabantse robottrekker

Hij bestaat alleen nog op papier, de robottrekker van Farmertronics, maar bleek voldoende veelbelovend om tijdens de Agrarische Dagen Someren in de (innovatie)prijzen te vallen. Nu is de ‘eTrac’ in de race voor een Europese duit in het zakje.

Echt nieuw is het idee van een elektrische tractor niet: tractormerk Fendt bracht er dit jaar nog een op de markt. “Maar het is weer zo’n hele grote trekker, met veel massa. Tractoren zijn in 100 jaar nauwelijks veranderd. Terwijl bodemverdichting echt een groot probleem is.”

Dat moet slimmer kunnen, dacht Thieu Berkers van Farmertronics. Hij begon vanaf nul met een paar uitgangspunten: elektrisch aangedreven, klein en wendbaar. Het resultaat heeft wel iets weg van een grote robotgrasmaaier: 1,30 meter breed, zonder stoel. “Er past geen boer op, maar door gps en heel veel elektronica kan de eTrac straks met 2 centimeter nauwkeurig zijn werk doen.”

Opstekers

In september won de eTrac de Innovatieprijs van de Agrarische Dagen Someren. Thieu is er nog verbaasd over. “Ik kreeg de uitnodiging en dacht: maar ik heb nog helemaal geen product! De innovatieprijs kwam echt als een verrassing.”

En zo moet de eTrac eruit gaan zien.

Een mooie opsteker, maar het balletje begon eigenlijk afgelopen juli al te rollen toen de provincie 25.000 euro voor een haalbaarheidsonderzoek doneerde. Zeer welkom, want Thieu had al 3 jaar eigen tijd en geld geïnvesteerd. Het moment was bijzonder. “Want tegelijkertijd besloot de provincie de aangescherpte milieumaatregelen voor de landbouw vervroegd in te gaan voeren. Ik wilde de landbouw heel graag eens niet negatief in het nieuws laten komen. Dat dit gelijktijdig speelde had voor mij een gigantische symbolische betekenis.”

Overtuigen door te laten zien

De eTrac lijkt, kortom, veelbelovend, ook al zijn er aandachtspunten. Elektrische accu’s draaien niet een hele dag en moeten elke paar uur worden vervangen. De eTrac heeft bovendien maar een beperkte tilkracht van 700 kilo, en is dus alleen geschikt voor het kleinere werk. Maar de wind waait nu in ieder geval de juiste kant op.

“Ik baal van de diesel waarmee de landbouw doordrenkt is. Niemand eigent zich het probleem toe, want het is te groot. Ik heb dat nu wel gedaan.”

Robotisering in de landbouw gaat er komen, daar is Thieu van overtuigd. Maar het heeft ook een lange adem nodig. “Dit leeft nog helemaal niet onder boeren. De ouderwetse trekker zit heel erg tussen de oren. Op papier krijg je dit niet verkocht. Je kunt boeren alleen overtuigen als ze het kunnen zien, kunnen vastpakken.” Daarom laat hij nu in Deurne een prototype bouwen. Het eerste prototype kan alleen manueel bediend worden, daarna volgt een uitvoering met gps. In 2020 moet de eTrac op de markt komen.

Ook overtuigd?

Thieu zit nu in een Europese crowdfunding. De tien startups die eind van het jaar het meeste geld hebben opgehaald krijgen er van Brussel een ton bij.
Met een donatie help je Thieu dus zeker verder! In ruil kun je verschillende tegenprestaties kiezen.

Probleem toegeëigend

Thieu studeerde werktuigbouwkunde maar groeide op de boerderij op. In Farmertronics komen zijn passies samen. “Het systeem moet echt op de schop: milieuvriendelijker, duurzamer. Dat is mijn enige echte drijfveer. Ik baal van de diesel waarmee de landbouw doordrenkt is. Ik voelde me altijd machteloos. Niemand eigent zich het probleem toe, want het is te groot. Ik heb dat nu wel gedaan. Het is een uitdaging, maar ik heb wel voor hetere vuren gestaan. Het voelt ook wel als een spel, dan raak ik in mijn element. Bovendien werk ik nu voor mezelf. Een jongensdroom die uitkomt!”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Ad

    goed bezig Thieu !