Brabantse peulvruchten gezocht

Ontwerper Doreen Westphal is begonnen met een eigen lijn vleesvervangers. Overschottomaten en duurzaam zeewier heeft ze al. Wie helpt haar aan Brabantse peulvruchten?

“Als je met open ogen door de wereld gaat, ga je je vanzelf zorgen maken.” Vroeger, aan de andere kant van de muur, had alles veel meer waarde, weet de van oorsprong Oost-Duitse designer Doreen Westphal. Duurzaamheid vindt ze nu – in een tijd van overvloed – nog altijd even vanzelfsprekend.

Umami valt in de smaak

Doreen maakte duurzame tassen en accessoires, tot ze zich realiseerde dat met food veel meer te halen valt. Ze begon met paddenstoelen en koffieprut, maar omdat die paar kilo’s de voedselketen niet gaan redden, zit ze nu serieus in de vleesvervangers. Haar ‘Botanic Bites’ van Nederlandse quinoa, overschottomaten of zeewier zijn volop in ontwikkeling. Ze bevatten meer eiwitten dan kip en mensen vinden ze lekker. Veel umami, verklaart Doreen, de vijfde smaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Hartig dus. “De tomatenrollade doet Italiaans aan, mensen die van pizza houden vinden ‘m lekker. Wie in zijn leven al meer heeft geproefd kiest voor de zeewiervariant, die is een stukje heftiger.”

Vegetarisch met zeewier.

Bonenboeren gezocht

Doreen gebruikt reststromen en werkt zo duurzaam en lokaal mogelijk. “Wat kunnen we eten dat ook hier groeit? Dat is altijd mijn uitgangspunt.” Voor de eiwitten gebruikt ze granen, zaden en peulvruchten. Voor een nieuw product is ze nu op zoek naar peulvruchten uit de buurt. Ben jij een Brabantse teler en zie je kansen in een lokale afzet, dan komt Doreen graag met je in contact! Mail haar op doreen@botanicbites.com

Realistische ambitie

Doreen stond al op biobeurs Biofach in Neurenberg en gaat binnenkort pitchen bij een Nederlandse supermarkt. Ze zou liever veel sneller gaan, lacht ze, ook al is het goed om de tijd te nemen, mensen veel te laten proeven en nog even te sleutelen. “Vroeger maakte ik een tas, liet ik het prototype zien aan een winkel en vroeg of ze het wilden hebben. Maar voor impact moet je opschalen, en dat kost nou eenmaal tijd.”

Doreen is ambitieus maar ook realistisch. “Vleesvervangers worden aan de ene kant steeds technologischer, ze moeten meer op vlees lijken. Aan de andere zoeken mensen juist steeds meer naar natuurlijke, herkenbare en duurzame producten. Ik wil daar verder in gaan. Ik wil mensen verleiden meer plantaardig te eten, door lekkere, duurzame producten te maken. Maar als je je dan meteen vastlegt op ‘alles moet meteen lokaal’, dan zit je jezelf alleen maar in de weg. Ik begin en wil stap voor stap verder.”

Waar ken je Doreen nog meer van?

Doreen werkt ook binnen het project Food Heroes aan het verwaarden van oesterzwamvoetjes.

Lees meer op botanicbites.com >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.