Brabantse thee vertelt ook een verhaal

Water koken, even hengelen… Gedachteloos vul je je dagen met thee. Terwijl er een hele wereld achter schuilgaat. Special Plant Zundert kweekt als eerste teler in Europa zelf thee. Daardoor kan iedereen zien waar thee vandaan komt én zelf thee gaan maken. Do try this at home!

Je gaat niet naar Special Plant Zundert voor een geranium. Wel voor de ‘Gaultheria Big Berry’ of de ‘Maori Green’. Bijzondere planten dus. En nu dus ook voor thee.

13 jaar geleden kwam eigenaar Johan Jansen in China waar hij geboeid raakte door thee. Maar thee groeit niet goed in ons Nederlandse klimaat. Niet de kou is het grootste probleem, maar vooral de wisselvalligheid van het weer.

Teler Johan Jansen, Tea by Me

Johan sloeg aan het kruisen en stekken. Na 10 jaar heeft hij een variëteit die bestand is tegen Hollandse grillen. Uniek voor Nederland, voor Europa zelfs. Waarom zoveel moeite doen terwijl je ook gewoon kunt accepteren dat een plant het elders beter doet? Collega en theespecialist Anne Adams: “Ik draai ‘m graag om. Waarom zou je thee van ver halen als je het misschien ook hier kunt telen? Het is voor Johan ook juist de uitdaging. Bovendien is lokaal voedsel veel duurzamer, en willen mensen steeds vaker weten waar hun eten vandaan komt.”

Ene thee is de andere niet

En wie weet dat nou van thee? Thee komt van een plant, dat lukt nog wel. Maar wist je dat de plant voor groene, zwarte en witte thee één en dezelfde is? Dat de thee die je in zakjes bij de super koopt gemaakt is van overgebleven reststukjes theebladeren – fannings – en zodanig bewerkt dat het altijd hetzelfde smaakt?

Anne ontwikkelt van de Zundertse theeplanten thee onder de naam Tea by Me en gebruikt daarvoor hele bladeren, zonder (chemische) bewerking. Dat betekent dat de thee over twee maanden misschien anders smaakt dan vandaag. Tea by Me heeft groene, zwarte en Oolong thee en thee met kruiden of gedroogd fruit, zoals ‘Zundert thee’ met gedroogde aardbeien en ‘Van Gogh’s Starry Night’, met de kleuren van Van Gogh’s De Sterrennacht.

Dat thee maken is overigens nog best een karwei. Voor wie zelf aan de slag wil geeft de website van Tea by Me tekst en uitleg. 20 uur laten verwelken, blaadjes rollen, 3 uur laten oxideren – blootstellen aan lucht – en dan 20 minuten drogen in de oven. En dat is de versimpelde versie, laat Anne weten. “Het is best een proces. En echt een ambacht. Elke Chinese familie heeft zijn eigen manier om thee te maken. Het is heel veel experimenteren.”

Zoals ook filterkoffie uit onze keuken verdween

Anne is inmiddels zelfs in opleiding tot theesommelier. Want thee heeft een nog groter smaakpalet dan wijn, legt ze uit. Die smaaknotities kun je leren herkennen. En je kunt leren hoe je door de bewerking bepaalde smaken naar boven kunt halen.

‘Thee is gewoon thee’ gaat dus niet meer op. Ook voor de consument niet meer, trouwens, gelooft Anne. Van iets alledaags wordt het iets speciaals, en daarmee gaat thee koffie achterna. “Zoals tien jaar geleden iedereen overstapte van filterkoffie naar Senseo en Nespresso en nu thuis een echte barista is, zo zie ik sinds twee jaar eenzelfde trend met thee. Mensen gaan bewuster thee drinken en vaker naar een speciaalzaak voor losse thee. Goede thee zetten met losse blaadjes kan echt even een rustmomentje zijn.”

Crowdfunding

In dat opzicht kwam teler Johan precies op het goede moment met zijn Hollandse thee, beaamt Anne. De vraag is inmiddels zo groot dat Tea by Me wil uitbreiden. De planten staan nu nog in de kwekerij, in potten. Anne werkt met grote wokken om te drogen. Kleinschalig handwerk, hoe schaal je dan op?

Thee wordt gedroogd in een grote wok.

Machines aanschaffen heeft eerste prioriteit, laat Anne weten, zodat het drogen van 7,5 kilo verse bladeren niet meer vier uur kost maar twee. En land aankopen, zodat er in de volle grond en biologisch geteeld kan worden. De droom: een inspiratiecentrum, om mensen nog beter het verhaal van thee te kunnen vertellen.

Enthousiast? Er is een crowdfundingscampagne. Je kunt geld doneren (in ruil voor een leuke tegenprestatie) of een groter bedrag uitlenen.
Of koop de thee of een theeplant – leuk voor in de tuin (hij bloeit mooi in de winter!) of om je eigen thee van te maken. Anne geeft ook workshops.  Kijk op teabyme.eu voor alle mogelijkheden. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.