Coöperatie Leegveld Deurne wil als één erf gaan functioneren

Vier buren in Deurne hebben samen een coöperatie opgericht: Leegveld, vernoemd naar de straat waar ze wonen en werken. Doel: elkaar als ondernemers in landbouw en toerisme zoveel mogelijk versterken. De Landbouw Innovatie Campus hielp contacten leggen om hun ideeën te realiseren. Op 22 april is het eerste gezamenlijke evenement.

Ze zaten eigenlijk nooit bij elkaar aan de keukentafel om over de toekomst van hun bedrijven te praten. Tot er naast hen een groot nieuwe natuurgebied gerealiseerd ging worden, project Leegveld. Om het hoogveen te herstellen en moerasgebied te realiseren, gaat de grondwaterstand flink omhoog. Dat ziet niet iedereen zitten. En zo kwamen op een avond twintig boeren uit de buurt bij elkaar om over hun onvrede te praten.

Aanvullende activiteiten

Ook de vier buren raakten daar met elkaar aan de praat over hun toekomst. “Wij zitten met onze melkveehouderij aan de rand het natuurgebied”, vertelt Arjan Manders (Leegveld 6). “Er verdwijnt landbouwgrond, mestregels worden zwaarder. We kiezen ervoor om hier te blijven. Dus vroegen we ons hardop af: kunnen we op zoek naar aanvullende activiteiten en het bedrijf op die manier versterken?”

Daar hadden de anderen ook wel oren naar. Om dat verder te onderzoeken, schreven de vier zich in voor de prijsvraag Brood en Spelen. “Maar toen we daar om tafel zaten, vroegen we ons af of we voor wat we willen wel die prijsvraag nodig hadden”, vertelt Rob van Helmond. Hij heeft met zijn vrouw een rundvee- en akkerbouwbedrijf (Leegveld 12).

Straat als één erf

“Wat we eigenlijk willen is Leegveld als één erf gaan zien”, vertelt Rob, “met Leegveld als een merk of concept om te vermarkten, met eigen producten. Waarbij we elkaar als bedrijven aanvullen en versterken.” Zo trekt Natuurpoort de Peel van Leny van den Eijnden (Leegveld 8a) veel recreanten en andere bezoekers. Die zijn misschien ook wel geïnteresseerd in wat de boeren produceren. Of in de assortimentstuin van Hans van Rijswick voor fruitstruiken en -bomen en alternatieve soorten voor voedselbossen (Leegveld 7). Hans: “We testen wat de beste soorten zijn, waarbij we ook kijken naar toepassingsmogelijkheden en verwerking.”

Ook meer maatschappelijke acceptatie voor landbouw kweken vinden ze belangrijk. Zo denkt Arjan er over zijn stal open te stellen. “We hebben een moderne stal en melken met robots. Dan kunnen bezoekers zien hoe dat er nu in het echt aan toe gaat.”

Regels…

Maar liever gaan de buren nog een stap verder. Bijvoorbeeld door met elkaar naar aan een kringloop toe te werken. Leny: “Het is toch eigenlijk ook vreemd dat de melk van mijn buurman pas na een lange omweg bij mij terechtkomt.” Rob: “En Leny heeft bijvoorbeeld ook een kleinschalige varkenshouderij. Maar de biggen komen van elders. Ik heb nu bij wijze van proef biggen gefokt met een paar zeugen die buiten scharrelden. Die fokt Leny verder op, en van hun vlees maakt Natuurpoort later worsten. Maar volgens de regels mag ik die paar varkens niet houden. Want ik heb geen bestemming intensieve veehouderij. Dan daag ik de ambtenaar uit om zoiets wel voor elkaar te krijgen. Het voelt als een ondoorzichtig woud van regels waar we mee te maken hebben.”

Daarvoor is Wim Coenraadts van de Landbouw Innovatie Campus bijvoorbeeld op het Leegveld langs geweest, samen met Hans van Dommelen van het Ondersteuningsnetwerk veehouderij provincie Noord-Brabant. Als oliemannetje, om contacten mogelijk te maken met de juiste ambtenaren en het gesprek op gang te brengen over wat wel mogelijk is.

Kleinschalige landbouw

De Leegvelders zouden straks ook best grond willen pachten in het natuurgebied. Rob: “Het zou volgens ons logisch zijn als mensen in het plangebied voorrang kregen bij de uitgifte. Niet alleen omdat we allemaal grond zijn kwijtgeraakt. Maar als je lokale productie wilt bevorderen en korte kringlopen en kleinschalige landbouw wilt stimuleren, is het toch gek dat mensen uit andere delen van Nederland net zoveel kans maken bij de loting? Wij zouden ook als coöperatie aan natuurbeheer kunnen gaan doen, in plaats van als naburige bedrijven in elkaars vaarwater gaan zitten.”

Kracht van samenwerking

Toch zijn de vier optimistisch. Want ze hebben al de kracht van samenwerking ervaren. Rob: “Samen weet je meer en doe je sneller nieuwe kennis op.” Arjan: “Ik vind de samenwerking ook inspirerend. In je eentje bedenk je ook wel eens wat, maar als anderen daar enthousiast op reageren, ga je daar toch eerder mee verder.”

Leegveldworst

De coöperatie Leegveld is begin februari officieel opgericht. Over een paar weken is er het eerste Leegveldproduct: een tappunt aan de weg voor verse rauwe melk van de koeien van Arjan en zijn vrouw. Het eerste gezamenlijke evenement is ook al gepland, op 22 april. De biggen die bij Rob zijn geboren en bij Leny zijn groot gebracht zijn dan geslacht, en worden die dag verwerkt en verkocht. Daarnaast zullen er producten uit de tuin van Hans en melk van Arjan verkrijgbaar zijn.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.