Dutch Cuisine koks in opleiding helpen Herenboeren

De jonge koks van de opleiding gespecialiseerde kok/Dutch Cuisine van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch werken de eerste tien weken van het nieuwe schooljaar aan een praktijkopdracht van de Herenboeren Wilhelminapark. ‘Het draagt bij aan hun bewustzijn dat landbouw ook anders kan.’

Herenboeren Wilhelminapark is een coöperatie van mensen die samen een kleinschalig gemengd boerenbedrijf runnen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf. De meeste leden van de coöperatie komen uit de regio Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel.

Nieuwe recepten en instructiefilmpjes

De koks in opleiding gaan diverse recepturen en instructiefilmpjes voor de Herenboeren ontwikkelen. Die kunnen zij vervolgens gebruiken voor hun leden. Omdat ze eten wat er in het seizoen is, is het belangrijk om verschillende recepten te hebben voor bijvoorbeeld een bepaalde groente. Want dan eet je iedere keer weer lekker en anders. ‘Als afsluiting van de gehele module verzorgen we een kookworkshop. Daarbij koppelen we Herenboeren, leden van de coöperatie dus, aan een gespecialiseerd kok’, vertelt Twan Musters. Hij is verantwoordelijk voor de koksopleidingen op het Koning Willem I College.

foto: Pixabay

Ander landbouwsysteem

‘Het mooie van de opdracht is’, zegt Musters, ‘dat we zo koks wat mee kunnen geven over de veranderingen in de landbouw. Dat ze nadenken over waar ons voedsel vandaan. Waarom we daar zo ver vanaf staan. En dat het landbouwsysteem anders kan.’

De module van tien weken gaat over de geschiedenis van de keuken. Vorig jaar werkten studenten gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine met mannenvlees. Dit zijn de jonge bokken, hanen en stieren die nu kort na de geboorte al worden geslacht in plaats van opgefokt op om te eten.

De koks leren tijdens hun opleiding onder meer over wat is duurzaam en gezond, het bereiden ‘van kop tot staart’ en zorgen voor ‘no waste’.

Herenboeren bezoeken

Nieuwsgierig geworden naar Herenboeren? September is bij We Are Food themamaand Samen voedsel produceren. In dat kader houden de Herenboeren-initiatieven in Brabant informatieavonden, rondleidingen, een picknick en diner. Lees meer in ons bericht en bekijk de activiteiten in de agenda van We Are Food.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.