Embassy of Food: looking back

Agri meets Design, Food Heroes, Landbouw Innovatie Campus: het bruiste eind oktober in de ‘Embassy of Food’ op de Dutch Design Week, en FoodUp! was van de partij! Het was een week met veel bezoekers en veel impact. Lees maar even mee.

‘Ontzettend macaber’ en ‘het heeft me echt aan het denken gezet’. Zomaar wat reacties van voorbijgangers, schrijft Agri meets Design. Op het hoogtepunt liepen er zo’n 640 mensen per uur door de Embassy of Food. Dat is niet mis!

Tijdens het Less+1-diner presenteerden boeren van de Landbouw Innovatie Campus hun producten; zij kiezen niet voor meer productie, maar voor meer toegevoegde waarde. Anne-Marie Spierings schreef een mooie blog over de samenwerking tussen boer en ontwerper. “Alle vooroordelen worden opzij gezet. Alles wat als bekend wordt verondersteld, wordt opnieuw onderzocht en bevraagd. Dan blijken ineens veel veronderstellingen niet te kloppen. Ik zie onze boeren die meedoen aan less +1 opbloeien.”

Het ontwerp van Fernando Laposse. Foto: Agri meets Design.

Voor het eerst dit jaar werd de Future Food Design Award uitgereikt. Winnaar was Totomoxtle van Fernando Laposse. Laposse ontwikkelde van maisbladeren een nieuw materiaal dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld meubels. Een duurzame verwaarding van een afvalproduct, en alleen daarom al mooi. Maar het project creëert ook bewustwording over de manier waarop een wereldwijde voedselmarkt de oude variëteiten en traditionele oogstmethode van Mexicaans boeren onder druk zet. Goed voor de biodiversiteit en goed voor de boeren, omdat ze hun product kwijt kunnen en gestimuleerd worden oorspronkelijke rassen te gebruiken.

Bezoekers konden ook de eerste resultaten ontdekken van Food Heroes (een project tegen voedselverspilling). Zo presenteerde Doreen Westphal haar Planti15, een 1,5 meter lange plantaardige worst. In de worst worden (de normaal gesproken nutteloze) oesterzwamvoetjes verwerkt. Ook dit project zet aan het denken: een worst die 15 keer langer is dan een gewone worst, want je hebt 15 keer minder grond nodig.

Dineren met de worst van Doreen Westphal. Foto: Agri meets Design.

En natuurlijk waren ook onze Marcel en Wim met de FoodGame van de partij, lees hier meer >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.