Even voorstellen… Ellen Tenbült

FoodUp! heeft een nieuwe collega. Ze stelt zich hier even aan je voor.

Aangenaam! Ik ben Ellen Tenbült, en ik ga bij FoodUp! aan de slag met Agri meets Design, Food Heroes en de Landbouw Innovatie Campus. Leuke projecten over onder andere voedselverspilling, waarbij boeren aan mensen uit de creatieve sector gekoppeld worden. Deze manier van werken spreekt me erg aan en ook de vraagstukken zelf vind ik heel interessant! Het thema ‘voedsel’ alleen al, het is iets waar iedereen mee te maken heeft, iedere dag opnieuw. Je eet meerdere keren per dag, en wat je eet je dan? Je kunt zoveel keuzes maken.

Verder vind ik juist kwesties die complex zijn erg boeiend, en dat zijn ze bij FoodUp! zeker. Er zijn zoveel partijen en aspecten om rekening mee te houden, en uiteindelijk zijn we maar een klein onderdeel in een groot systeem. En dat maakt het nog belangrijker om samen te werken met die verschillende partijen en om samen naar nieuwe ideeën te zoeken. Dat alles maakt dat ik veel zin heb in het werk dat ik bij FoodUp! ga doen.

Bij een bananenboer en -boerin in Colombia.

Ik heb de studie milieu-maatschappijwetenschappen gedaan en wil onder andere meer weten over waar ons eten vandaan komt. In 2013 heb ik een reis naar Colombia gemaakt rondom het thema ‘eerlijke handel’. Ik ben bij verschillende bananen- en koffieboeren en lokale coöperaties op bezoek geweest. Het was heel mooi om te zien hoe de boeren het extra beetje geld gebruiken dat ze krijgen voor de Fairtrade-bananen. De ene coöperatie bouwt er een basisschool of een waterpomp voor het hele dorp van, andere richten fondsen op zodat de beste leerlingen kunnen doorstuderen, of zodat boeren met een misoogst een vergoeding krijgen. Het extra inkomen zorgt ervoor dat de boeren verder kunnen kijken dan ‘vandaag’ en kunnen investeren in de lange termijn.

Wat ik op het begin van de reis nog niet wist, is dat het aanbod van de Fairtrade-bananen hoger is dan de vraag, waardoor de boeren niet alle bananen als Fairtrade kunnen afzetten. Ik vond het erg interessant om het verhaal achter de banaan te horen, het verhaal van de boer en van de coöperatie. En ik denk dat ook in Brabant het delen van het verhaal achter iemand of achter een product waardevol is.

Ik wil graag bijdragen aan de voedseltransitie, aan een systeem dat goed is voor zowel boer, burger, dier en milieu. Wil je meer over mij weten, of kennismaken? Neem dan vooral contact met me op!

 

Biopic-Ellen-Tenbult-01 Ellen Tenbült

atenbult@brabant.nl

06 18 30 34 09

Landbouw Innovatie Campus, Agri meets Design, Food Heroes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.