Evenement Nieuwe Nederlanders: welke nieuwe gewassen kunnen we gaan telen?

Kunnen we gewassen introduceren op Nederlandse grond die we wel eten, maar nog niet telen? SFYN Brabant organiseert samen met FoodUp! Brabant het evenement Nieuwe Nederlanders, op 20 april in Pand 18 in Den Bosch.

We hebben het vaak over dat we meer lokaal moeten eten, maar tegelijkertijd eten we vaker avocado dan aardappel. De uitdaging voor een regionaal voedselsysteem voor een jaarrond, gezond en divers dieet ligt zowel bij (behoud van) agro-economische export als bij gewasdiversiteit.

Van quinoa en soja tot thee

Tegenwoordig worden in Brabant onder andere quinoa, zoete aardappelen, thee, wijn, kikkererwten en soja geteeld. Zorgen deze nieuwe gewassen voor meer diversiteit? Worden deze producten voor de Nederlandse markt geproduceerd of zijn ze een nieuw exportproduct? Wat zijn de voordelen en de nadelen?

 

Versgeplukte groene thee

Op zaterdag 20 april leren we over de introductie van nieuwerwetse gewassen van Brabantse bodem. De oprichter van Dutch Quinoa Group – je weet wel, van Lola Quinoa – komt onder andere vertellen over hoe de teelt van quinoa in Nederland bijdraagt aan duurzame voedselvoorziening en (bio)diversiteit en de jongens van De zoete pieper vertellen over de introductie van deze nieuwe Nederpieper in de schappen. Jolanda Raaijmakers van Ad Raaijmakers Akkerbouw & Gewasverzorging en Henk Vermeer van Agrifirm zullen het hebben over hun motivatie soja te telen op Brabantse grond. Natuurlijk sluiten we af met een borrel!

Programma

  • 12:00-12:30u: Inloop
  • 12:30-13:30u: Potluck* (optioneel)
  • 13:30-16:30u: Interactieve lezingen
  • 16:30u: Borrel

* Potluck: Maak een gerechtje op basis van Nederlandse ingrediënten. Zorg ervoor dat je het gerechtje kunt delen, servies en dergelijke is op locatie aanwezig.

Deelname is gratis, lunch niet inbegrepen. Locatie: Pand 18, Sint Josephstraat 18, 5211 NJ ‘s-Hertogenbosch

Aanmelden

Meld je aan via de volgende link (aanmelding is verplicht): https://forms.gle/YC2wBhjNGAqs4Xwc8

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.