FarmHack: data kraken bij de boer

Heel veel gegevens zijn er, van boerenbedrijven, vee, akkers. Data waar je vaak meer informatie uit kunt halen dan nu gebeurt. Om slimme, technische oplossingen van de grond te kijken zet FarmHack.NL de creatiefste mensen bij elkaar. De winst: bruikbare resultaten, maar ook meer samenwerking.

FarmHack: 32 uur creativiteit

Een FarmHack begint met een boer. Deze boer heeft data maar ook vragen. Hij wil gewasafwijkingen sneller opsporen bijvoorbeeld. Of zoekt een duurzame toekomst voor zijn varkensbedrijf.

Farmhack in Reusel, 17 en 18 juni 2016, foto: FarmHack.NL

Farmhack in Reusel, 17 en 18 juni 2016, foto: FarmHack.NL

Teams van coders, hackers, developers, planologen, designers, domeinexperts en ambtenaren gaan dan met die data aan de slag. Daarmee ontwikkelen ze slimme apps en overzichtelijke kaarten. In slechts 32 uur.

App optimaliseert werkproces

Zo’n creatieve snelkookpan levert soms resultaten op waar de boer al direct wat mee kan. Paul van Zoggel van het FarmHack.NL-team: “Tijdens de FarmHack op het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel maakte een team een app die meteen al werkte. Met de app kun je de bewegingen van werknemers volgen. Zodat je ziet: o, iemand is heel vlot in de melkput, maar heeft veel tijd nodig in de stal. Boeren kunnen hun werkproces met de app optimaliseren, maar deze ook met elkaar vergelijken.”

FarmHack is ijsbreker

Andere keren is een prototype of een test het resultaat die dan nog verder uitgewerkt moet worden. Van Zoggel: “Maar FarmHacks zijn ook ijsbrekers. Zoals de FarmHack in Raalte bij Zwolle rond korte ketens. Je wilt niet eerst tien keer vergaderen, rustig subsidies aanvragen en dan eens een keer wat gaan doen. Met FarmHacks steken de enthousiaste mensen meteen de koppen bij mekaar. Ik geloof echt dat dat werkt!”

Farmhack in Raalte, 1 en 2 juli 2016, foto: FarmHack.NL

Farmhack in Raalte, 1 en 2 juli 2016, foto: FarmHack.NL

Open data voor innovatie

Uiteindelijk is het doel van FarmHack.NL dat er heel veel open data en innovaties beschikbaar komen voor alle boeren. “De boeren die nu mee hebben gedaan hadden toevallig de ruimte en de data. Maar veel meer boeren hebben interesse in nieuwe technologie. Daarom worden alle data en resultaten open gezet, zodat iedereen weer nieuwe initiatieven kan nemen.”

Ook zo’n FarmHack? Neem contact op met FarmHack.NL

De winnaars van de vier eerste FarmHacks gaan aan het eind van de zomer op FarmHack Bootcamp bij Grow Campus, waar experts van onder andere Alterra en ZLTO open kennis delen. Meer informatie volgt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.