Fruit langer vers in golfkarton

Wie fruit langer vers wil houden, moet het vervoeren in golfkartonnen dozen, zo blijkt uit Italiaans onderzoek.

Hoe worden micro-organismen uitgewisseld tussen fruit en verschillende soorten verpakkingen? Om antwoord te vinden op die vraag, bekeken onderzoekers van de Universiteit van Bologna naar drie soorten micro-organismen op perziken in kartonnen dozen en perziken in plastic kratten.

Minder microben bij golfkarton

Wat blijkt? Er worden minder microben uitgewisseld bij golfkarton dan bij plastic. Dat komt mogelijk omdat de vezels van golfkarton micro-organismen insluiten, aldus de onderzoekers.

Minder voedselverspilling, minder voedselvergiftiging

En dat betekent dat fruit verpakt in golfkarton langer vers blijft. We hoeven daardoor minder weg te gooien.

FEFCO, de Europese federatie voor golfkartonproducenten, trekt het graag nog breder: minder micro-organismen betekent ook minder kans op voedselvergiftiging. Bovendien is golfkarton een hernieuwbare bron en recyclebaar, en daarmee ook een duurzaam alternatief, aldus de organisatie.

Lees meer in het persbericht van FEFCO (Engels) >

Een publicatie over dit onderzoek vind je op de website van ‘Frontiers in Microbiology’ (Engels) >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.