‘Gezondheid moet een keuze zijn’

Gezondheid moet een keuze zijn, heeft horecabeheerder Paul van Aalst uit zwembad Dijnselburg geleerd. Hij verving het gangbare zwembadassortiment van friet en cola door groentespiesjes en waterijs, en kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen. Lector Annet Roodenburg schrijft erover in de nieuwe blog HAS Voedseldialoog.

Friet de deur uit

De gemeente Zeist, exploitant van zwembad Dijnselburg, besloot in 2010 om nog uitsluitend gezonde producten aan te bieden in de kantine van het zwembad. Dat ging via een radicale aanpak: cola, magnums, chips, softijs, frituur, marsjes, allemaal eruit. Wat over bleef waren waterijs, yoghurt ijs, roast potatoes (aardappelpartjes), fruit- en groentespiesjes, biologische cola, Pago-drankjes en Gulpener bier (niet gezond maar het meest duurzame bier van Nederland).

Frietje, bron: Pixabay.com

Frietje, bron: Pixabay.com

Betuttelend

Maar de reacties waren niet positief, aldus Van Aalst, ook al was het aanbod niet duurder gemaakt. Mensen vonden het betuttelend. Bezoekers zeiden: “Ik ben in het zwembad, ik wil een patatje, geen roast potatoes. Ik hoef dat niet.”

Er werd zelfs door vaste klanten van het zwembad een actiegroep in het leven geroepen. Na vijf maanden was de patat weer terug in het zwembad. Overigens niet meer uit de frituur, maar bereid in de oven. Maar Van Aalst heeft een les geleerd: gezondheid moet een keuze zijn.

Over de blog

Via interviews met spelers uit de voedselketen wil Annet Roodenburg, lector Voeding en gezondheid, een dialoog opzetten op het gebied van voeding en gezondheid. Twee vragen staan centraal: Hoe zit de voedselketen in elkaar? En: Hoe draagt jouw bedrijf of instelling bij aan een gezonder voedselaanbod?

Spelers uit de voedselketen die ook iets toe willen voegen aan deze serie kunnen zich melden via has.nl

www.hasvoedseldialoog.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *