Help de varkens naar de natuur

Varkens doen niets liever dan wroeten. Wat is mooier dan ze in de natuur te zetten? Ben Bruurs en Thea Moonen van Den Elshorst krijgen de kans om hiermee te experimenteren dankzij een Green Deal tussen ondernemers en overheid. Help ze via crowdfunding hun droom waar te maken.

Varkens houden van wroeten, en dat wroeten is super goed voor de natuur. Maar 50 jaar geleden werden varkens in de stal gezet. Alle regelgeving is daarop ingericht. Wie varkens naar de natuur wil brengen, loopt tegen die regelgeving aan. Ben en Thea krijgen nu een unieke kans: vijf jaar experimenteerruimte. Ze mogen varkens in de natuur houden, uitdokteren wat het doet voor de biodiversiteit en oplossen waar het door regelgeving spaak loopt.

De varkens op Den Elshorst.

De varkens op Den Elshorst.

Wie zijn Thea en Ben?

Thea en Ben hebben een klein varkensbedrijf in Diessen. Die varkens lopen lekker in de wei. Vlees verkopen Thea en Ben direct aan de consument. Die consument is heel erg enthousiast. En dus willen Ben en Thea hun bedrijf nu naar een hoger plan trekken: hun varkens inzetten in de natuur, waar ze oude bosbodems kunnen omzetten naar nieuwe (bodem)vegetatie. Dankzij de Green Deal is daarvoor groen licht.

Er is natuur beschikbaar, de HAS (project Natuurlijk Boeren) staat te popelen om te gaan meten en meedenken. Maar er is eerst geld nodig om het gebied varkens-proof te maken: er moet een afscheiding komen, water en elektriciteit aangelegd, hutjes voor de varkens gebouwd. Daarom zijn Ben en Thea een crowdfunding gestart.

Waarom zou je investeren?

“Het is gewoon fantastisch om varkens buiten te zien lopen. Iedereen is enthousiast en we willen heel graag aan de slag. Het mes snijdt aan alle kanten: het is goed voor dierenwelzijn, het is goed voor de natuur en het staat mooi in het landschap,” aldus Thea.

Los daarvan is het een grote kans voor de toekomst van natuurlijk boeren. Ursula Kirchholtes (HAS): “Met deze Green Deal werken we oplossingen voor obstakels in de wetgeving uit, zodat die wetgeving ook kan worden aangepast. Ook voor heel veel andere boeren is dit model een heel interessante optie. Dit experiment helpt hen daarbij.”

Met jouw bijdrage kunnen Thea en Ben investeren, maar jou levert het ook wat op! Ga naar de website, doe je investering en kies een leuke tegenprestatie. Wat dacht je van een pakket varkensvlees, knuffelen met biggetjes of misschien wel een weekendje weg vlakbij de varkens?

De crowdfunding vind je op doorgaan.nl >
Lees meer over het project Natuurlijk Boeren en de Green Deal op onze projectpagina >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.