Hightech-frietjes uit Reusel

Eet je frietjes bij de grote gele M, dan zouden ze zomaar uit Reusel kunnen komen. Niets bijzonders, die Brabantse aardappelen. Wel bijzonder: de technologie waarmee ze werden geteeld. De innovatieve manier van werken levert familiebedrijf Van den Borne de titel ‘McDonald’s Flagship Farm’ op.

“Ik ben gewoon een technologiefreak”

400 hectare heeft hij onder zijn hoede. Maar hij kent elk stukje bodem, ziet waar hij moet beregenen om zijn planten gezond te houden, bepaalt met weer- en gewasgegevens of er gespoten moet worden en weet van welk stukje land de hoogste opbrengst komt.

Resultaat van een bodemscan: de kleuren geven de bodemgeleidbaarheid weer. Bron: vandenborneaardappelen.com

Technieken vertalen

“Ik ben gewoon een technologiefreak,” verklaart aardappelboer Jacob van den Borne. “En het wordt steeds leuker: röntgencamera’s, radar. Je kunt het zo gek niet bedenken, of wij werken er al mee.” Technieken die niet voor de landbouw zijn ontwikkeld, maar oplossingen die je wel kunt vertalen. Vraagstukken lijken soms best op elkaar. Een dokter gebruikt röntgenfoto’s om naar een botbreuk te kijken, Jacob kijkt met röntgen of de aardappels goed groeien.

“Wat goed is voor de portemonnee is ook goed voor het milieu”

Precisielandbouw opnieuw uitgevonden

Wat Jacob doet is precisielandbouw. Precisielandbouw is niets anders dan het nemen van de juiste maatregelen op het juiste moment op de juiste plek. Dat is niets nieuws, aldus Jacob, zo doen boeren het al eeuwen. Door schaalvergroting is het alleen minder nauwkeurig geworden. “Grootschaligheid is mooi, we hebben het nodig om de wereld te voeden. Maar het maakt het wel ingewikkelder. Vroeger zorgde een boer voor 100 planten, nu voor 100 miljoen. Met drones en sensoren doen we nu wat een boer vroeger alleen met eigen vakmanschap deed.”

Goed voor portemonnee én milieu

Ja, de technologie is duur. “Maar fabrikanten van deze technieken zijn op zoek naar verbreding van de markt. We kijken eerst of het werkt, daarna zoeken we naar het businessmodel.” En uiteindelijk zorgt de techniek ook voor een forse besparing. “We gebruiken nu al 30 procent minder gewasbeschermingsmiddelen en 30 procent minder mest per kilogram product. Meer met minder, dat is het doel. En wat goed is voor de portemonnee is ook goed voor het milieu.”

Laten ervaren

Van den Borne steekt zijn nek uit, en dat levert hem de titel McDonald’s Flagship Farm op. De titel is voor telers die ethisch, economisch of milieutechnisch voorop lopen. Zo wil de fastfoodketen goede werkwijzen uitdragen en kennisuitwisseling tussen telers stimuleren. Een goede zaak, vindt Jacob. Van den Borne startte al een praktijkcentrum voor precisielandbouw en krijgt veel mensen over de vloer. “Boeren zijn vaak conservatief. Wat een boer niet kent dat vreet hij niet. Als je het ze zelf laat voelen, proeven, ervaren, raken ze vanzelf overtuigd.”

Nieuwsgierig naar het bedrijf? Kijk op vandenborneaardappelen.com >

 

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.