Hoogtepunten Agri meets Design

Enthousiaste boeren, smakelijke stroopwafels, verwonderde bezoekers en hoog bezoek: Agri meets Design beleefde een mooie Dutch Design Week. De hoogtepunten.

Misschien wel de grootste verrassing van Agri meets Design: het bezoek van Koningin Máxima. Maar er was meer om je over te verwonderen.

Groentestroopwafels als warme broodjes

Hoe leuk was het succes van STROOOP!, het project van Chloé Rutzerveld. Deze stroopwafels zijn gemaakt van knolgewassen als biet en wortel. HEMA en IKEA hebben al interesse. En er kwam zelfs iemand vragen of de stroopwafels per 10.000 moeten worden afgenomen, of dat het ook per 1000 kan. Cloé: “Dat gaat wat hard, daar zijn we nog helemaal niet aan toe! Maar de kans is er wel en er is ook een markt voor.”

Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

Trotse boeren

Ook de projecten van FoodLabPeel waren van de partij. Allemaal trotse boeren. Zoals varkenshouder Marcel Berkvens, die in zijn Patécafé met plezier zijn paté laat proeven: ‘Weet je wat het is, je komt als varkenshouder vaak in moeilijke gesprekken terecht. De paté die wij maken, vertelt eigenlijk ons verhaal. Het is een heel prettig onderwerp om mee en over te praten. Als varkenshouders zijn wij heel trots op onze varkens en ons vlees, en het is dan ook heel erg fijn om van buiten waardering te krijgen.”

De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

Ontwerpers helpen grenzen verleggen

Dan was er donderdag 27 oktober het Agri meets Design Netwerkevenement. Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, gaf een keynote. Fresco zette het publiek voor een interessante keuze: kies je echte frambozenyoghurt, of een duurzamer, gezond maar synthetisch alternatief?

Volgens Fresco helpen ontwerpers om op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om ons heen. Ze durven rare dingen te doen, helpen grenzen verleggen. Dat is belangrijk om de wereld te voeden. Zelf ziet ze een grote rol voor algen en wieren. “Uiteindelijk draait het om twee vragen. Hoe gebruiken we alles van de keten, en hoe houden we de consument bij ons?” Fresco gaf aan graag meer betrokken te worden bij Agri meets Design.

Foto’s en tekst met dank overgenomen van Agri meets Design. Een uitgebreider verslag lees je op agrimeetsdesign.com.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.