Investeer in de Vennekuus

Een plek waar het houden van varkens gelijk opgaat met de opvang van alleenstaande moeders en jongeren met een beperking. Dat is een ambitie van Mariska en Henri van de Ven op hun boerderij De Vennekuus in Wintelre.

Een prachtig initiatief waarvoor ze via crowdfunding extra financiële ondersteuning willen binnenhalen. Wil je een bijdrage leveren dan kan dat via de crowdfundingsite Doorgaan.nl.

Mariska en Henri, foto: Douwe Korting

Mariska en Henri, foto: Douwe Korting

Zelfvertrouwen tanken

Mariska en Henri hebben een varkensbedrijf met driehonderd zeugen waaraan ze in de loop der jaren gestaag een zorgtak hebben verbonden. Inmiddels bieden ze wekelijks 10-12 jongeren een omgeving waar ze rust, ruimte en structuur kunnen vinden. Zelfvertrouwen tanken, noemen Marsika en Henri dat.

Ze willen hun zorgactiviteiten graag uitbreiden naar tienermoeders die geregeld tussen wal en schip vallen. Door het vroege ouderschap schiet de schoolopleiding er meestal bij in en het vinden van werk blijkt moeilijker dan gedacht.

Extra waarde voor bedrijf en maatschappij

Met de verbreding van hun varkenshouderij hopen de Van de Vens het verdienvermogen van hun bedrijf te vergroten. Want net als zoveel andere varkenshouders hebben ze last van de aanhoudende druk op de varkensmarkt. Een goed belegde boterham is eerder uitzondering dan regel.

Mariska en Henri geloven sterk in de verbinding tussen dat wat ze doen als boer en actuele maatschappelijke behoeften zoals het bieden van (jeugd)zorg. Tegelijkertijd hopen ze daarmee extra waarde toe te voegen aan de varkens die ze grootbrengen en het vlees dat datzelfde varken levert. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Nog veel werk te verzetten – help mee!

Om hun bedrijf verder te ontwikkelen hebben de Van de Vens nog wel het nodige te doen. Behalve allerlei regelgeving gaat het daarbij om productontwikkeling en het creëren van een beleving die consumenten inspireert wat extra’s voor hun stukje vlees van de Vennekuus te betalen.

De eerste stap is het realiseren van een veilige woonplek voor moeder en kind, een volgende het realiseren van een kleine boerderijwinkel op het erf. Met crowdfunding hopen Mariska en Henri in drie maanden de 40.000 euro op te halen om de bouw van een woon-zorgruimte. Zodra het geld binnen kan met de bouw worden begonnen. Het doel is om de ruimte een half jaar later in gebruik te nemen.

Lees meer op doorgaan.nl >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.