Kinderen zijn fanatieke koks

Keukenbazen leert kinderen dat gezond en lekker eten gewoon uit de buurt komt. Maar het is vooral een toffe kookwedstrijd. Leuk voor de kinderen, net zo leuk voor de kok. Jan van de Nieuwenhof doet al voor het derde jaar mee.

Jan en zijn team in 2016. Foto: Keukenbazen.

“Ik vind de creativiteit en spontaniteit van kinderen leuk. Het kinderlijke vind je altijd in de recepten terug.” Staan er spruitjes, vis, of zoete aardappelpuree op het menu? Heeft een elfjarige zelf niet verzonnen, weet Jan. Macaroni of gebakken aardappels met gehaktbal: dat wel “De kinderen zijn ook helemaal niet bezig met de wedstrijd op zich. Ze willen heel graag laten zien wat ze zelf lekker vinden. Wat wij ervan vinden doet er veel minder toe.”

Jan werkt als culinair adviseur bij Brabant Zorg. In zijn vrije tijd is hij jurykok voor Keukenbazen. Keukenbazen is een kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Doel: kinderen laten zien dat lekker eten uit de buurt komt, én dat het leuk is samen te koken en te eten.

Koken met een echte kok

Jan beoordeelt de ingezonden recepten uit de gemeente Oss. Kunnen kinderen dit recept zelf maken? Past het bij ze? Hebben ze lokale producten gebruikt? Met de winnaars gaat hij een keertje proefkoken. “Eigenlijk zijn de kinderen nog een beetje te jong om echt zelf te koken, maar ze zijn heel fanatiek! En het is heel spannend voor ze, koken met een echte kok. Ik neem altijd koksmutsen mee. Als je ze meer betrekt, heb je er zelf ook plezier in.”

Tijdens de grote wedstrijddag staat Jan zijn team bij met raad en daad, bijvoorbeeld als er scherpe messen aan te pas komen. Van het recept wordt niet afgeweken. Anders zou het een kookwedstrijd worden tussen koks, lacht Jan. “Maar ik help de kinderen wel om een recept beter te maken. Je kunt aardappelpuree op het bord kwakken, je kunt het ook mooi opspuiten.”

Drukte in de keuken tijdens de finale van 2016. Foto: Keukenbazen.

Aandacht voor eten en drinken

“Het leuke aan deze wedstrijd vind ik dat ze in hun eigen omgeving op zoek gaan naar producten. Dan ontdekken ze waar de melk vandaan komt, hoe kaas wordt gemaakt. Daarna gaan ze lekker koken. Zo zijn ze op heel veel manieren bezig met eten en drinken. En natuurlijk hoop ik dat hun interesse voor het koksvak wordt gewekt.”

Dit jaar gaat de overwinning naar Oss, hoopt Jan. “Voor de kinderen, maar ik zou zelf ook trots zijn!”

Meedoen?

Kinderen van 10 tot 12 uit Noordoost-Brabant kunnen zich aanmelden. Dat doe je zo: maak een team van 2 tot 4, koop producten uit de buurt en maak een geweldig hoofdgerecht.

Aanmelden kan tot 24 september. Op 2 oktober worden de winnaars van elke gemeente bekend gemaakt. Op 7 oktober is de Mega Live KookBattle in Den Bosch en nemen de winnaars van elke gemeente het tegen elkaar op. Kijk op keukenbazen.nl

Keukenbazen is een initiatief van AgriFood Capital.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.