Likeur met een verhaal valt extra in de smaak

29 december, NPO 2: ineens komt Leon van Welie in een uitzending van BinnensteBuiten voorbij. Hé, die kennen we nog als die jonge, ambitieuze vent die in zijn schuur borrels en likeuren stond te stoken. Van afgekeurd fruit, welteverstaan. Hoog tijd voor een belletje.

“Ik heb veel publiciteit gehad en dat heeft ontzettend geholpen. Het moet bij mensen op de plank komen. Eén fles verkopen lukt nog wel. De tweede en de derde, dat is een uitdaging. De slijters moeten voor jouw product gaan praten. Het verhaal probeer ik dus steeds te benadrukken.”

En wat is dat verhaal dan? Het verhaal van de net niet perfecte appels op een Brabants fruitbedrijf, en een 22 jarige zoon die zich daar druk over maakt. Waarom zou je van een restproduct niet iets moois gaan maken?

Opvallen

Inmiddels ligt ‘Leon’ bij ruim vijftig verkooppunten door heel Nederland in het schap. Dat ging niet vanzelf. Vergunningen regelen, stoken onder de knie krijgen, slijters enthousiast maken. Opvallen bij de juiste mensen helpt je dan vooruit. Een enthousiaste Commissaris van de Koning wist het vergunningentraject aanzienlijk te versnellen. Op festivals voor horeca en slijterij springt zijn fruitige drank er tussenuit. “Ik ben niet één slijter tegengekomen die niet enthousiast was. Dat motiveert ook om weer naar de volgende te gaan.”

Ondertussen werkt Leon ook gestaag door aan zijn assortiment, om te blijven vernieuwen. In anderhalf jaar tijd zijn de appeldranken uitgebreid met peren en kersen. Ook experimenteert hij met rijpen op eikenhout en in oude whiskyvaten.

Stap voor stap

En hij wil nog verder met duurzaamheid, daar was het immers allemaal om begonnen. De tweede klasse appels en peren van eigen bedrijf kunnen bijna allemaal in de ketel, maar ook in de rest van de bedrijfsvoering zijn nog duurzame stappen te zetten. ”Je hoort het elke dag op het nieuws. De koralen die afsterven, het klimaat dat verandert. Ik vind dat we met z’n allen best wat zuiniger op de aarde mogen zijn. Iedereen moet ergens beginnen. Dat hoeven niet meteen grote dingen te zijn, dat kan stap voor stap. Niemand zag wat in die destilleerderij, nu ben ik op tv. Dat geeft wel een kik.”

Bekijk de uitzending terug >

Lees meer over Leon >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.