Recepten

De recepten op deze pagina horen bij een relatiegeschenk van de provincie Noord-Brabant. Het zijn recepten met mannenvlees – vlees van bokjes, haantjes of stiertjes. Het eten van mannenvlees past bij een agrofoodsector die duurzaam is voor boeren, burgers, dieren en milieu, modern en in alle opzichten toekomstbestendig. Precies wat Brabant voor ogen heeft.

De recepten zijn gemaakt door studenten van de gespecialiseerde koksopleiding Dutch Cuisine van het Koning Willem I College.

We publiceren binnenkort een lijst met verkoopadressen van mannenvlees.

 

HANENBOUT
met gekaramelliseerde schorseneer, stoofpeer, knol-walnootcrème en zoete-aardappelpuree

 

POMPOENBROWNIE
met gekarameliseerde pecannoten, krokant hanenvel, sorbetijs en hangop

 

HANENPATÉ
met biet, bospeen en sinaasappel

 

BOKKENNEK
met kotelet, artisjok, champignon, pastinaak en savooiekool

 

MERENGUE
met mango curd, vanille crumble, panna cotta en hangop

 

RILETTE VAN BOKKENPOOT
met bieten sponge cake, cashew crumble en zoetzure biet

 

STIERSUKADE
met pompoenpuree, kerrie bloemkool en ingelegde bundelzwammen

 

FOREST FLOOR PRALINE PARFAIT
met meringue, pistache spongecake en cacao crumble

 

TATAKI VAN STIERENHART
met wortelcurd en zoetzure gele wortel

Waarom mannenvlees?

Het produceren van vlees, melk en eieren is steeds efficiënter geworden. Een dier levert meer kilo vlees op, geeft meer liter melk of legt meer eieren. Een van de redenen hiervoor is het specifiek fokken van een dier voor een bepaald doel: óf zoveel mogelijk vlees aanzetten, óf zoveel mogelijk melk of eieren produceren. Zo zijn er bijvoorbeeld vleesrassen van een koe, en melkrassen. En heb je legkippen en vleeskippen.

De legkippen, de melkgeiten en de melkkoeien kunnen niet zomaar melk geven of eieren leggen. Dit kan alleen maar als er jonge dieren geboren worden, en de helft hiervan is mannelijk. Deze geitenbokken, stiertjes en haantjes geven geen melk en leggen geen eieren. Ook zetten ze bij lange na niet zo veel en zo snel vlees aan als hun soortgenoten van het vleesras. Daarom hebben deze mannelijke dieren niet veel waarde. Terwijl je heerlijke gerechten met dit mannenvlees kunt maken!

Lees meer over mannenvlees >