Meer regionaal veevoer, minder ontbossing

We moeten eiwit voor veevoer niet uit Zuid-Amerika maar uit de regio halen, vindt de Raad voor Regionaal Veevoer. Alle (keten)partijen zijn nodig om dat doel te halen. Ook, of juist, in Brabant. 23 juni is er een bijeenkomst.

De Raad voor Regionaal Veevoer bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen en bedrijven uit de veehouderijketen. De Raad werd in 2015 door Milieudefensie opgericht. Doel: 100% regionaal eiwit. Jacomijn Pluimers, Milieudefensie: “We denken bij regionaal aan Europa. Het gaat dan met name om eiwit in de vorm van soja. Onze import van soja zorgt voor ontbossing in met name Zuid-Amerika. En dat draagt weer bij aan het klimaatprobleem, minder biodiversiteit, uitputting van de bodem, vervuiling van drinkwater en gedwongen landonteigening. We kunnen niet wijzen met het vingertje: ‘je mag niet ontbossen’, en dan zelf hier geen actie ondernemen.”

Koe op stal, Pixabay.com

Koe op stal

Ketenaanpak

De Raad richt zich in eerste instantie op Nederland en eiwit, later kan dit worden uitgebreid naar het sluiten van kringlopen in heel Europa. Onlangs bracht de Raad een adviesrapport uit: ‘Naar 100% regionaal eiwit’. Dat zorgde zelfs voor Kamervragen. Het rapport doet aanbevelingen aan de overheid, ketenpartijen (van boer tot retail) en aan maatschappelijke organisaties. Zo zouden overheden kennisontwikkeling en -deling moeten stimuleren. Maatschappelijke organisaties kunnen consumenten meer informeren en bij de retail en overheid aandringen op meer transparantie.

Pluimers: “We hebben alle producenten in de landbouw- en voedselketen nodig, maar ook consumenten, onderzoekers en de overheid. Er is behoefte aan pilots en kennis, maar boeren moeten ook beloond worden. Melkveehouders kunnen bijvoorbeeld een extra premie krijgen bij het gebruik van regionaal eiwit.  En we hebben partijen nodig die gaan dóen en zeggen: ‘Wij gebruiken geen soja uit Zuid-Amerika meer.’”

Brabant heeft toch ambitie?

In het bijzonder wil Pluimers ook partijen in Brabant aansporen mee te doen. “Brabant heeft de ambitie neergelegd om in 2020 de meest innovatieve agrofoodregio van Europa te worden. Dat zijn grote woorden, en dan mag Brabant ook wel eens haast gaan maken. Brabant, regio met veel gebruik van eiwitrijk veevoer, zou een voorbeeldregio kunnen zijn.”

Denk mee op 23 juni

Dat het kan, lokaal veevoer, laten verschillende partijen zien, benoemt Pluimers. Zoals de Duitse zuivelproducenten Landliebe en Zott. “In Nederland neemt een aantal boeren ook al stappen, maar dat moet  veel breder.” Wil je meedoen en meer weten, kom dan 23 juni naar de bijeenkomst ‘Naar meer regionaal eiwit’ bij Wageningen UR.

Meld je aan >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.