Meer samenwerking mogelijk tussen voedselregio’s

De vier voedselregio’s in Nederland kunnen op basis van hun verschillen beter samenwerken, blijkt uit een rapport van Wageningen University & Research. Noordoost-Brabant onderscheidt zich vooral dankzij de krachtige voedselindustrie.

Nederland heeft vier regio’s die gespecialiseerd zijn in food & agro. Behalve het Noordoost-Brabantse AgriFood Capital zijn dat de regio FoodValley (Gelderse Vallei), regio Rivierenland en de regio Venlo (Noord-Limburg). Deze regio’s beslaan 9% van het Nederlandse landbouwareaal maar produceren 15% van de bruto toegevoegde waarde.

Foto: freenatureimages.eu, Jan van der Straaten

De regio’s hebben vooral veel overeenkomsten. Elke regio heeft een intensieve agrarische productie met specialisaties in intensieve veehouderij of tuinbouw. Het aandeel van grondgebonden veehouderij en akkerbouw, de minst intensieve sectoren, ligt in alle vier de regio’s juist onder het landelijk gemiddelde.

In de AgriFood Capital (net als in de regio FoodValley) levert de intensieve veehouderij het grootste aandeel. Noordoost-Brabant kent in vergelijking met de andere regio’s een krachtige voedselindustrie in combinatie met een sterke specialisatie in de varkenshouderij. De andere regio’s richten zich daarentegen bijvoorbeeld veel meer op onderzoek en onderwijs of hebben de sterkst ontwikkelde primaire sector.

De regio’s zouden meer kunnen samenwerken, beveelt het rapport aan. Bijvoorbeeld om samen campagnes op te zetten en elkaar te versterken op het vlak van verduurzaming.

Lees meer op groenkennisnet.nl >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.