Meten = weten = minder verspillen

We gooien ieder jaar per persoon gemiddeld 50 kilo voedsel in de kliko. Denk jij ook: ‘Ja, maar daar hoor ik niet bij!’? Dan daagt Jan Vugts, Bureau Ver(?)antwoord, je uit om van 30 oktober tot 18 november mee te doen aan Genoeg geWASTE, een wedstrijd voor inwoners van Tilburg.

Deelnemers van Genoeg geWASTE gaan elke dag wegen wat ze weggooien. Het initiatief volgt daarmee min of meer het voorbeeld van FoodBattle, een initiatief van Wageningen UR, het Voedingscentrum en Milieu Centraal. Week 1 is je nulmeting, in week 2 en 3 ga je proberen die voedselverspilling omlaag te krijgen. En daarbij krijg je tips en advies.

Onderschatten

Het idee: meten is weten. Want dat is een deel van het probleem, denkt Vugts: mensen onderschatten zichzelf en hebben geen idee dat alle kleine beetjes uiteindelijk oplopen tot een behoorlijke verspilling – en ook een behoorlijk bedrag. “Daarom is het leuk om elke dag dat je niks verspilt, geld in een spaarpot te stoppen. Je zult zien dat je dan heel wat bij elkaar spaart. Zo kun je elkaar als huisgenoten ook stimuleren.”

Restje rijst, Pixabay.com

Restje rijst, Pixabay.com

Weten wat er in de koelkast staat

Bewustzijn is dus stap één. Maar er zijn meer oorzaken van het probleem, denkt Vugts. “Heel veel mensen weten niet wat de datum ‘ten minste houdbaar tot’ betekent. Als die datum is bereikt gooien ze iets meteen weg omdat ze denken dat het gevaarlijk is om het na die datum nog op te eten. Terwijl iets meestal nog prima te eten is. En veel mensen doen boodschappen zonder boodschappenlijstje en hebben tegelijk geen idee wat er nog in de koelkast staat. Dus kopen ze maar weer iets nieuws terwijl de aangebroken potjes uit het zicht verdwijnen en bederven.”

Anonieme keten

Vugts hoopt dat deelnemers na de wedstrijd doorgaan met het verminderen van voedselverspilling. “Ik vind verspilling echt waanzin, zeker verspilling van voedsel. Maar de keten is veel anoniemer geworden, de relatie tussen producent en consument bestaat eigenlijk niet meer. Mensen staan er daardoor gewoon niet bij stil hoeveel energie en werk het kost voordat eten op je bord belandt . Anders zouden ze er veel zuiniger op zijn.”

Aanmelden kan tot 28 oktober door een mail te sturen naar jan@bureauverantwoord.nl
Voor meer informatie kijk je op bureauverantwoord.nl of Facebook.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.