Moeilijke thema’s: niet regelen maar praten

Wet- en regelgeving bepaalt? Meestal denken we van wel. En ‘we’ zijn dan niet alleen burgers en ondernemers maar ook ambtenaren. Terwijl we met een goed gesprek vaak veel verder zouden komen. Hans van Dommelen houdt een pleidooi voor omgevingsbewust handelen.

Een lastig vraagstuk? De wet- en regelgeving lost het wel op. Dat denken we meestal. “Er is in Nederland heel veel vastgelegd in wetten en regels. Daardoor ligt er veel verantwoordelijkheid bij de overheid. Als het dan verkeerd gaat, dan kijkt iedereen ook naar die overheid.”

Omgevingsbewust handelen

Terwijl er zoveel meer kan als je verder kijkt dan die wet- en regelgeving alleen, weet Hans van Dommelen nu. 2,5 jaar lang zat hij in het Urgentieteam Veehouderij. Dat team werd opgericht om problemen in overbelaste veehouderij-gebieden op te lossen. Zijn belangrijkste les: leer mensen omgevingsbewust handelen. Dan vinden mensen sneller een echte oplossing of krijgen op zijn minst begrip voor elkaar.

En wat is dat dan, omgevingsbewust handelen? “Omgevingsbewust handelen betekent dat burgers leren om door één deur te kunnen met andere functies in hun leefomgeving. Dat een boer zich ervan bewust is welke gevolgen zijn handelen heeft voor zijn omgeving. Maar ook dat vergunningverleners denken: welke consequenties heeft dit plan? Als het binnen de wet- en regelgeving past is het niet automatisch goed. Laat boeren en burgers met elkaar in gesprek gaan en samen tot een acceptabel plan komen.”

Kennis overdragen

Het Urgentieteam stopt eind dit jaar. “Het Urgentieteam heeft als belangrijkste instrument het gesprek ingezet. Dat ging met vallen en opstaan. En het heeft heel veel inzichten opgeleverd.” Het team wil graag de opgedane ervaringen delen en inzetten om verder te gaan op de ingeslagen weg. Daarom organiseert het team in samenwerking met de schrijvers van het boek ‘Publieke bezinning’ op 1 december een symposium met de veelzeggende naam: ‘Hoezo een gesprek? Alles is toch al geregeld?!’ Het thema van de middag: hoe voer je met mensen een fatsoenlijk gesprek?

En een fatsoenlijke gesprek voeren is belangrijk binnen alle moeilijke maatschappelijke thema’s, aldus Hans. De bijeenkomst is voor mensen die al bezig zijn op het gebied van de dialoog, binnen en buiten de veehouderij. De bijeenkomst is op uitnodiging, maar geïnteresseerden kunnen zich melden bij Hans.

Biopic-Hans-van-Dommelen-01 Hans van Dommelen

hvdommelen@brabant.nl

06 18 30 32 83

Voedseltransities op lokaal niveau

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.