Nieuwe verdienmodellen voor boeren in Straten

Als je het buitengebied leefbaar wilt houden, dan moet je ondernemers – boeren – een kans geven om een boterham te verdienen. Reden voor Stan Kerkhofs om in buurtschap Straten nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen rond het beheer van wegbermen.

Meer lokaal

Stan Kerkhofs is voorzitter van Stichting Mooi Straten en groot voorstander van een lokale aanpak. “Neem het maaien van de buitenruimte. Dat kan prima door lokale ondernemers gedaan worden. Maar wij kunnen het natuurlijk niet goedkoper dan een gemeente. Dus moet je de gemeente, de bermbeheerder, verleiden om met ondernemers te gaan ontwerpen. Zodat ze eraan verdienen én het op een manier gebeurt dat ook burgers er enthousiast van worden.”

Verleiden en bewust maken

Kinderen planten een voedselberm aan op de Nationale Boomplantdag in maart 2016.

Het project Berm van de Toekomst was geboren. Een project waarin verleiden (van boeren) en bewustwording (van burgers) centraal staat. Met behulp van het LIB en ANV Het Groene Woud zijn nu vier deelprojecten uitgerold om kansen te verkennen. Met basisschoolkinderen werd een voedselberm ingericht met noten- en appelbomen. Samen met imkers werden bermen ingezaaid met bloemenmengsels. En er werd met schapen-begrazing geëxperimenteerd.

Ook nieuwe methodes

Maar ook voor nieuwe methodes was ruimte. Mooi Straten ging aan de slag met de Japanse Bokashi-methode. “Dat is een vorm van fermenteren. Je maakt een soort lasagne van laagjes gras, bacteriën en mineralen uit vulkanisch gesteente en verpakt het luchtdicht in plastic. Na 10 tot 12 weken heb je een mooie compost die zo het land op kan. Je verliest via deze methode minder koolstof dan bij gewoon composteren. En juist de bodemvruchtbaarheid maakt het interessant voor ondernemers. Komend voorjaar weten we of het gelukt is.”

Stapje voor stapje naar een vitale buurt

Berm van de Toekomst heeft het eerste jaar achter de rug. “We willen dit een aantal jaren doen en dan kijken welke ontwerpen interessant zijn om verder uit te rollen. Maar het werkt al om gewoon te beginnen. Dat was in Straten ooit met het installeren van een AED en het opruimen van zwerfafval. Maar langzaam ontstaat nu een klimaat waarin mensen open staan voor nieuwe dingen. Zo borduur je verder, en uiteindelijk krijg je een vitale buurt.”

Uitgelichte afbeelding bloemenrand: Kees Beekmans

Begrazing door schapen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Johan

    Mooi initiatief @inhetgroenewoud