NLdoet: laagdrempelig aan de slag

Op 9 en 10 maart kun je weer je handen uit de mouwen steken tijdens vrijwilligersactie NLdoet van het Oranje Fonds. Ook de Graafse Akker in Den Bosch doet mee, net als vorig jaar. “Een laagdrempelige manier om nieuwe vrijwilligers te werven. En voor die vrijwilligers zelf gewoon heel leuk!”

Stichting Transfarmers wil mensen actief bij het groen in hun omgeving betrekken: zelf keuzes maken en dan aan de slag!

Zoals op dat braakliggende terrein van 1 hectare in de Graafsebuurt van Den Bosch, dat 5 jaar geleden werd omgetoverd tot buurtakker. Midden in een woonwijk, tussen de mensen, én vlak naast de Albert Heijn. Projectleider Albert van der Most: “Dat zorgt tegelijkertijd voor bewustwording: ik koop m’n groenten altijd bij de supermarkt, maar waar haalt die ze eigenlijk vandaan? En hoeveel energie, tijd en moeite kost het opkweken van groenten nou eigenlijk?”

Foto: congerdesign, Pixabay.com

Fijne plek om te werken

Wat begon met een akker en 1.000 kilo aardappels is nu een diverse groentetuin met fruitbomen, boerenkool, wortels, bietjes, andijvie en aardperen. Mensen kunnen Makker van de Graafse Akker worden en delen in de oogst. Bovenal is het een fijne plek om te werken: 5 dagen per week lopen allerlei mensen op de akker, mensen uit de buurt maar ook mensen uit de dagbesteding. “Het is voor veel mensen een plek waar ze weer terug kunnen naar de basis, even aarden en lekker praktisch aan de slag.”

Concrete klussen, voor elk wat wils

Fijn of niet: vrijwilligers komen niet aanwaaien. NLdoet blijkt een goede manier om nieuwe mensen kennis te laten maken met de akker. “Zo’n landelijke dag neemt voor mensen een drempel weg om een keer te komen meedoen. Vorig jaar had iedereen een leuke dag, verschillende mensen komen dan later ook echt weer terug.”

Het helpt als je zelf zorgt voor materiaal en veel afwisselende klussen, weet Albert. “Concrete klussen, zodat vrijwilligers die dag ook snel resultaat zien. En we zorgen ook altijd voor iets lekkers te eten!”

Meedoen?

Op de Graafse Akker help je 10 maart de akker voor te bereiden op het nieuwe teeltseizoen: van kweekbakken timmeren en mest uitrijden tot de eerste tuinbonen zaaien. Ook wordt er een nieuw kasje ingericht.

Aanmelden als vrijwilliger of aanmelden van een klus kan op nldoet.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.