Ontspannen ontmoeting tussen boer en burger

Op 6 december gingen landbouworganisatie ZLTO en milieufederatie BMF samen uit eten. Het ‘Menu van Morgen’ werd geserveerd. Hoe een onconventionele samenwerking, mede-geïnitieerd door FoodUp!, kan leiden tot een ontspannen ontmoeting tussen 100 boeren en burgers.

Het Menu van Morgen werd ooit op papier gezet door Blonk Consultants in opdracht van Natuur & Milieu. Het is een kijk op de toekomst van ons voedsel met twee doelen: de impact van onze voedselproductie op het klimaat terugdringen en gezonder gaan eten. Minder vlees dus en meer groente en peulvruchten.

Pixabay.com

Het is een goed idee om het daar eens met elkaar over te hebben, vonden BMF en ZLTO. Het lijken ongewone partners, maar dit is juist een onderwerp waar je het met elkaar ontspannen over kunt hebben. Bovendien: de ontwikkeling naar de consumptie van andere eiwitten is er gewoon. Remmert van Haaften, BMF: “Een kwart van de Europeanen wil minder vlees eten, blijkt uit onderzoek. Los van het idealisme is meer plantaardig voedsel gewoon een businesscase.”

Het Menu van Morgen zorgt voor een versnelling van de transitie van het voedselsysteem. Reden voor FoodUp! om partner te zijn binnen dit project. De gemeente Oss was sponsor. Cindy Hagenstein van de gemeente: “Oss is een echte vleesstad. We willen de eiwitsector graag toekomstbestendig maken. Het lijkt een ver-van-ons-bed-show, en we zullen voorlopig nog wel vlees blijven eten, maar over twee generaties speelt het wel. Het raakt familiebedrijven nu dus ook.”

Uitdagingen in de keten

‘s Middags zaten verschillende ketenpartners aan tafel: foodbedrijven (het Osse Dalco Food en Looman Salades), horeca, onderwijs en zorg. Wat betekent dat nou, het Menu van Morgen? En hoe maken we het bereikbaar? “Bedrijven maakten met elkaar kennis, er waren veel inzichten en er was bewustwording,” constateert Hendrik Hoeksema van de ZLTO.

Marian Wagemakers van Dalco Food verwoordde het als volgt: “We moeten elkaar beter begrijpen in de keten. De jeugd heeft de toekomst. Wat wij hier doen heeft ook zijn effect op andere delen van de wereld.” En zo passeerden verschillende aandachtspunten de revue. Het matchen van vraag en aanbod, het makkelijker beschikbaar maken van duurzame producten en meer aandacht voor het lekker klaarmaken van groenten en peulvruchten binnen koksopleidingen.

Proeven aan het Menu van Morgen

Chef-kok Erwin van Rosmalen van restaurant de Kapel in Oss was de uitdaging aangegaan om het Menu van Morgen daadwerkelijk te koken. Dat menu werd ’s avonds aan boeren en burgers geserveerd: zes gangen met in totaal slechts 10 gram vlees. Gasten kregen onder andere hummus met naan voorgeschoteld, een krabkoekje op basis van surimi, een pie met bonen en een klein beetje gehakt en een tarte tatin op basis van margarine (in plaats van boter).

Pixabay.com

Het vlees leek niet heel erg te worden gemist. Voor de kok was het nog wel een uitdaging, weet Remmert. “Het menu was erg betaalbaar, vertelde Erwin, maar hij heeft wel veel werk gehad aan het uitdenken van het menu. Volgens mij geeft dat juist wel perspectief, als plantaardig koken straks gangbaarder wordt.”

Hendrik en Remmert kijken terug op een geslaagde dag en gaan er in 2018 verder mee aan de slag. Hendrik: “Het restaurant zat vol en het moest vooral leuk zijn. Niet met het vingertje naar elkaar wijzen. Praat naar aanleiding van wat je eet gezellig met elkaar. Volgens mij is dat gelukt.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *