De onvergetelijke groentetuin

Heilige boontjes? Die groeien gewoon op Brabantse bodem bij Bijzonder Brabants in Deurne, samen met nog 100 andere onverwachte groenten. Een feest voor de liefhebber van pure, bijzondere groenten.

Kapucijners – wie kent ze nog? En dan bedoelen we niet die bruine uit een potje. Heel veel groenten zijn we vergeten. Of kennen we niet: groenten van ver die het op Brabantse bodem prima doen – Tibetaanse komkommer of palmkool uit Toscane. Groenten die bijzonder zijn vanwege hun kleur (paarse aardappels) of smaak (zoals die overheerlijke roseval-aardappeltjes). Groentes die vaak niet passen in de massaproductie: boterboontjes raakten uit de gratie – ze zijn niet gelijktijdig rijp, en dus onmogelijk machinaal te plukken.

Henk met de Blaue St. Galler, een Zwitserse aardappel met een paarse kleur.

En dat is zonde, vindt Henk Kerkers. Hij teelt op 1,5 hectare zo’n 100 onbekende groenten. De uit de hand gelopen hobby van een man die weliswaar op de boerderij opgroeide, maar gewoon manager en wethouder was.

Interesse in gezond

Er is belangstelling voor (bijzondere) groenten, ontdekte Henk toen hij als vrijwilliger bij natuureducatiecentrum de Ossenbeemd in Deurne actief werd. Niet alleen de kinderen vonden het reuze interessant, ook hun ouders. Reden voor hem om serieus met moestuinieren aan de slag te gaan. We willen steeds vaker weten waar ons eten vandaan komt, weet hij. Maar mensen hebben ook steeds meer interesse in gezond voedsel. En groenten zijn soms zelfs nog gezonder dan je denkt. Aardperen hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel – goed voor diabetici. Van lupine kun je meel maken, een uitkomst voor mensen met glutenintolerantie.

Pionieren

90 procent van de oogst wordt bij restaurants binnen 25 kilometer van Deurne afgezet. Daar zitten ook Michelinsterren-restaurants tussen. “Restaurants die het lef hebben met groente iets bijzonders te maken. Koks met dezelfde passie als ik. En je kunt met groenten ook gewoon alle kanten op. Chef-kok 1 maakt soep van aardperen, nummer 2 serveert ze bij het hoofdgerecht, nummer 3 verwerkt ze als mousse in een chocoladebonbon.”

Niet alleen voor restauranthouders is werken met bijzondere groente pionieren, ook voor Henk is er nog veel te ontdekken: wat kan wel, wat kan niet? “Tuinbonen telen zonder bestrijdingsmiddelen? Ik hield het voor onmogelijk. Maar het kan, door dille tussen de planten te zaaien. Dat maakt me dan best wel trots!”

Benieuwd naar deze bijzondere tuin? Op maandagavonden in augustus, op zaterdagmiddag 16 september en maandagavond 25 september geeft Henk een rondleiding. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.