Partijen willen ministerie van Voedsel

De PvdA, CDA en ChristenUnie vinden dat beleid over voedsel te veel versnipperd is over verschillende ministeries. De drie partijen pleiten voor een ministerie van Voedsel. Dat meldt de NOS.

De drie partijen denken aan een ministerie zoals het in 2010 opgeheven ministerie van Landbouw, aangevuld met thema’s als voedselveiligheid (nu gedeeltelijk bij Volksgezondheid) en export (nu vooral bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) verwoordt het als volgt: “Bij Economische Zaken gaat het vooral over handel, terwijl ze bij het ministerie van Volksgezondheid bezig zijn met gezonder eten. Het is logischer om dat samen te voegen.”

Voedsel én Plattelandseconomie

Ook LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet een nieuw ministerie voor Voedsel wel zitten. Hij noemt het opmerkelijk dat landbouw, gezien de omvang van de sector, slechts een onderdeel is van Economische Zaken. Maar een ministerie van Voedsel en Plattelandseconomie is dan beter, want landbouw is meer dan een economische activiteit, vindt Maat: ” Zo is de sector een belangrijke beheerder van natuur en landschap. Ruim tweederde van ons nationale oppervlak wordt beheerd en gebruikt door agrarische ondernemers.”

Wassen neus?

Alles onder één dak, en daardoor het hele spectrum van gezond, eerlijk, veilig én duurzaam voedsel in het vizier: daar lijkt weinig tegenin te brengen. Maar de SP en GroenLinks waarschuwen voor een wassen neus. Het beleid moet veranderen, vinden zij, niet de naam van een ministerie.

Bron: NOS

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.