Poep als grondstof

De karrenvrachten (kunst)mest die onze landbouwbodems vruchtbaar moeten houden zijn bijna niet aan te slepen. Ondertussen spoelen we onze eigen poep en plas als afval door het toilet. Een beetje gek, vindt nutriënten-ambassadeur Rosa Kuipers. Wie gezond eet, poept gezond. En dat kunnen we dan prima gebruiken.

Geen geitenwollensok

rosa

Ze maakte thuis een eigen droogtoilet –  je moet wel weten waar je over praat – en vertelt nu iedereen die het maar horen wil over de kwaliteiten van poep en plas. Maar wie een ‘geitenwollensok’ verwacht slaat de plank volledig mis. Rosa gaat hooggehakt én technisch geschoold door het leven. “Mensen moeten altijd een beetje lachen als ik het over mijn droogtoilet begin: ik ben geen hippie. Maar toch komen ze altijd bij me terug.”

Fascinatie voor poep

Het fascineert dus kennelijk wél, dat poep- en plasverhaal. Net zoals het Rosa fascineert. “Ik was altijd al geboeid door onze menselijke basisbehoeftes. En door duurzaamheid. Voor mijn afstudeerstage ging ik aan de slag met ecologische sanitatie, toiletsystemen waarbij poep en plas omgezet worden naar mest. Het project speelde in ontwikkelingslanden. Toen vroeg iemand: hoe zie je dit eigenlijk in Nederland? Ik had geen idee. Maar de vraag bleef wel hangen.”

Lichaam is fabriekje

Want ja: waarom ook niet in Nederland? “Als je de goede dingen eet – natuurlijk, en zoveel mogelijk onbewerkt – dan is je lichaam een prachtig fabriekje. Dan plas en poep je goede dingen uit. We staan als mens nu buiten het systeem. Zonde. Belangrijke stoffen belanden via het riool in de energiecentrale, terwijl onze bodems uitgeput zijn. Verbranden is dan toch het allerlaatste wat je moet doen, vind ik.”

Eerste droogtoilet geopend

Dus is ze al een tijdje zaadjes aan het planten om mensen enthousiast te maken. Met een eerste resultaat: er is nu een droogtoilet neergezet in voedselbos De Wielewaal in Eindhoven. Uniek, gelooft Rosa, omdat je hier in het voedselbos het hele concept (de hele kringloop) kunt zien. Zaterdag 19 november wordt de ‘MeNst-Fabriek’ geopend. En dat is nog maar het begin, hoopt Rosa: “Ik geloof hier heilig in. Kringlopen sluiten, dat is mijn doel. Het heeft wel tijd nodig. Maar als je het hele proces goed uitlegt dan zeggen mensen: ‘Rosa, je hebt gewoon gelijk.’”

 

Door de wand van het droogtoilet.

Door de wand van het droogtoilet.

Benieuwd naar het droogtoilet? De bijeenkomst op 19 november is vooral bedoeld om een community te bouwen en van elkaar te leren, voor bedrijven én huishoudens. Iedereen is dus welkom, van 14.00 tot 16.00 uur aan de Elburglaan in Eindhoven. Kijk voor meer informatie in onze agenda en op Facebook.

menst-opening-flyer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Emmanuel Asilevi

  Wonderful and so happy for you Rosa, I would like to join but , hopefully will love to have some pictures on this

  1. Rosa Kuipers
   RosaKuipers

   Hi Emmanuel, what a wonderfull surprise that you found me here, while you are in Ghana. Big thanks to the internet we can share our knowledge and experiences. To see some pictures of this initiative, You can follow the meNst fabriek at my weblog peepooresort.blogspot.nl or at our Facebook page meNst https://www.facebook.com/groups/1336976259648416/ Warmest regards,

 2. Jeroen Mulder

  Zeer interessant thema Rosa. We hebben elkaar tijdens “restoration of the futere” gesproken. Ik zie ook meteen allerlei toepassingsmogelijkheden. Ik probeer er de 19e bij te zijn.