Agri meets Design

Nieuwe vragen los je niet op met oude oplossingen. Om nieuwe antwoorden te vinden voor problemen uit de agrofoodsector vliegt Agri meets Design de creatieve denkkracht van designers in. FoodUp! is mede-opdrachtgever, denkt mee en verbindt.

Lees meer

Biopic-Pieter-de-Boer-01 Pieter de Boer

pdboer@brabant.nl

06 52 79 40 15

Agri meets design, Innovatie Internationalisering

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • Minidocumentaires tonen impact Agri meets Design

  De drie minidocumentaires die STUDIO Agri meets Design vertoonde op de Dutch Design week zijn nu online te zien. De video’s werden gemaakt in het kader van het zevenjarig bestaan van Agri meets Design.

  De minidocu’s geven tezamen een inkijkje in enkele meerjarige trajecten waarin boeren met designers samenwerkten aan een duurzamer voedselsysteem. Ze laten de samenwerking zien vanuit de verschillende perspectieven: van boeren, ontwerpers, beleidsmakers, bedrijfsleven en belangenorganisaties. En laten daarmee de impact zien voor deelnemers en het transitieproces.

  De Melksalon. Lees ook ons eerdere artikel over mijnmelk.nl

  Open Source-boerderij. Lees ook ons interview met Rob Denissen.

  Het Foodlab met Peelpaté en Botanic Bites.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Vijf koppels ontwerpen nieuwe concepten voor peulvruchten

  Vijf koppels van ontwerpers en verwerkers gaan tot oktober 2020 spannende, nieuwe, lekkere en aansprekende concepten bedenken voor peulvruchten van Nederlandse bodem. Ze doen dat in het project FoodLab Pulses van Agri meets Design, waarin FoodUp! een van de partners is.

  De concepten ontwikkeld binnen FoodLab Pulses moeten de teelt van peulvruchten gaan stimuleren. Want waarom zouden we ze vooral blijven importeren en niet investeren in een florerende lokale teelt?

  foodlab pulses agri meets design foodup brabant peulvruchten eiwittransitie

  Koppels

  De koppels die de komende maanden gaan samenwerken zijn samenwerkingsverbanden van (vooral) verwerkers/verkopers en fooddesigners. Alleen de Overijsselse nedersojapioniers Bart en Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer zijn zelf producent. De vijf koppels zijn:

  (Klik op de namen van de koppels voor hun hele verhaal.)

  Over FoodLab Pulses

  FoodLab Pulses wordt mogelijk gemaakt door de samenwerkingspartners in Agri meets Design (FoodUp! Brabant, ZLTO, provincie Overijssel en het ministerie van LNV) en krijgt daarnaast steun van de provincie Noord-Brabant, Stichting DOEN en The Protein Cluster.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Nieuwe concepten voor teelt peulvruchten

  Telers en verwerkers van peulvruchten gaan samenwerken met ontwerpers om de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk te maken. Dit project, FoodLab Pulses, start in STUDIO Agri Meets Design op de Dutch Design Week.

  De vraag naar vleesvervangers groeit. Soja is voor deze vleesvervangers een belangrijke basis. Maar veel soja komt van ver. Terwijl de peulvruchten als plantaardige alternatief voor vlees ook van Nederlandse bodem kunnen komen. Denk aan soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen.

  Peulvruchten passen in een gezond dieet en de teelt is goed voor de bodem en beter voor de biodiversiteit en het klimaat. Ze binden stikstof uit de lucht, wat een positief effect heeft op de bodemvruchtbaarheid. Daarmee is ook minder of geen mest nodig. Ook zijn insecten zoals bijen en hommels groot fan van deze vlinderbloemige gewassen. Daarnaast bespaart lokale teelt bespaart veel voedselkilometers.

  Nieuwe producten en concepten

  Op dit moment worden er echter nog maar weinig peulvruchten in Nederland geteeld. De vraag is klein en het rendement voor de teler te laag. Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. De komende maanden gaan vijf koppels van verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag om nieuwe producten en concepten te ontwikkelen. Deze moeten nieuwe kansen bieden voor telers.

  Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

  Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

  Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

  Meerwaarde

  ‘Het is voor verwerkers nu nog gemakkelijker en goedkoper om met importproducten te werken’, zegt Marjon Krol (ZLTO), projectleider FoodLab Pulses. ‘We hebben echter gemerkt dat verschillende verwerkers ook willen kijken naar de mogelijkheden van Nederlandse teelt. Maar dat moet dan wel meerwaarde hebben. Dat is dus de uitdaging voor de ontwerpers: om met creatieve oplossingen te komen.’

  Koppels

  Op 22 oktober worden tijdens de Dutch Design Week telers en verwerkers aan ontwerpers gekoppeld om zich in het vraagstuk te verdiepen. Half november worden deze koppels bekend. Het traject loopt tot oktober 2020. Dan leveren de koppels prototypes op die zijn getest bij de markt.

  Innovatieve oplossingen

  Een FoodLab wordt ingezet rond complexe vraagstukken waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn. Partijen uit de agrofood- en creatieve sector gaan dan via co-creatie samen aan de slag. FoodLab Pulses is een project van Agri meets Design (FoodUp! Brabant, ZLTO, provincie Overijssel, ministerie LNV), en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Stichting DOEN en The Protein Cluster.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Jan Steverink

   geïnteresseerd als teler van droge bonen (oa Soja)

 • STUDIO Agri meets Design blikt terug en vooruit

  Ben jij ontwerper, boer, beleidsmaker of een andere professional werkzaam in de agrifood of creatieve industrie? Kom dan langs bij STUDIO Agri meets Design op de Dutch Design Week. Je kunt er een kijkje achter de schermen nemen en de samenwerkingen tussen de agrifoodsector en de creatieve industrie zelf ervaren.

  Agri meets Design bestaat in 2019 zeven jaar. Tijdens de Dutch Design Week (19 t/m 27 oktober in Eindhoven) blikken we terug op jaren van praktijkervaringen, waarin tientallen boeren en ontwerpers samenwerkten aan vernieuwingen in de landbouw. Dit rijke netwerk van kennis en ervaringen komt nu voor het eerst actief samen. We presenteren het netwerk in een nieuwe vorm: STUDIO Agri meets Design.

  studio agri meets design ddw 2019

  Werksessies

  De gehele week zullen we in interactie met betrokken stakeholders de basis leggen voor de verdere ontwikkeling van Agri meets Design in de komende jaren. Via verschillende werksessies geven we het startschot voor een nieuwe reeks projecten en samenwerkingen. Met een archief van beeldmateriaal en een toolbox van werkprincipes geven we jou een kijkje achter de schermen. Ook presenteren we de tussentijdse resultaten van het project ‘Hoe lokaal is lokaal bij biologisch’ van afgelopen jaar. Op de website van AmD is daar al meer informatie over te vinden.

  Daarnaast is zijn er doorlopend drie mini-documentaires van Agri meets Design te zien, over:

   

  Community of Practice

  De studio is een verzamel- en werkplek voor de Community of Practice. Het brede publiek kan hier een kijkje komen nemen om kennis te maken met AgmD en haar werkprincipes. We voeren gesprekken met boeren, ontwerpers en beleidsmakers. Heb je een agrarisch bedrijf, ben je ontwerper of beleidsmaker? Kom dan langs of plan een inspraak in via Skype (als je geen tijd hebt om naar Eindhoven te komen). Jouw omgeving wordt dan digitaal even onderdeel van onze STUDIO in Eindhoven. Wil je hiervoor een afspraak maken? Stuur een mailtje naar sietske@agrimeetsdesign.com! De hele week zit Agri meets Design klaar om met jou om de tafel te gaan.

  Op 23 oktober hebben we bovendien een netwerkevent. Na de DDW gaat STUDIO Agri Meets Design op reis door heel Nederland.

  studio agri meets design foodup dutch design week netwerkevent

  Ontwerpprincipes

  In STUDIO Agri meets Design trekken we ook lering uit de afgelopen zeven jaar. Welke ontwerpprincipes werken voor welke fase of type verandering nu het best? Designer Sietske Klooster gaat over enige tijd ook op dit onderwerp promoveren.

  Bereikbaarheid

  Sectie-C is het best bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets. Mogelijkheden voor parkeren zijn vanwege verschillende werkzaamheden erg beperkt. Vanaf Eindhoven Centraal rijdt bus 5 in circa 15 minuten naar het terrein van Sectie-C, bij bushalte Broekakkerseweg. Je kunt het ook zelf in 10-15 fietsen. STUDIO Agri meet Design zit in hal 10. Als je het terrein van Sectie-C opkomt via de poort en helemaal rechtdoor loopt, loop je vanzelf tegen hal 10 aan.

  • Adres Sectie-C: Hal 10, Daalakkersweg 6, 5641 JA Eindhoven
  • STUDIO Agri meets Design is geopend op 19 t/m 27 oktober 2019 van 11.00 tot 20.00 uur.
  • Entree: Sectie-C is een officiële DDW-locatie en alleen toegankelijk met een DDW-kaartje. Zie voor informatie over tickets de website van de Dutch Design Week.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Winnares Future Food Design Awards zet schijnwerper op waarde dierenleven

  0,9 gram koper van een kogelhuls. Dat is wat er overblijft na het slachten van een koe. De winnares van de Future Food Design Award, Adelaide Tam, maakte er een paperclip van, verkrijgbaar voor 5 cent. Met het project zet ze de waarde van een dierenleven in de vleesindustrie in de schijnwerpers.

  foto: Joël Hunn

  De jury oordeelde dat Tams ontwerp met succes de waarde van dieren en de transparantie van de vleesindustrie aan de kaak stelt, vanuit een sociaal oogpunt. “Haar ontwerp vertelt het gecompliceerde verhaal van de vleesindustrie via een ogenschijnlijk banaal, alledaags object”, stelt de jury van de Future Food Design Award. “De bronzen paperclip ziet er alleen net iets anders uit dan de normale metalen paperclip. Nadat je hem voor 5 cent heb gekocht, blijf je zitten met de vraag wat je ermee doen moet: het een speciale plek geven, gewoon als paperclip gebruiken, ergens wegstoppen, weggooien of laten rondslingeren? De paperclip is ambigue over of het nu het doden van een koe bekritiseert of ritualiseert.”

  Bewustzijn consumenten vergroten

  In Nederland vindt het slachten en verwerken van vlees buiten het zicht van consumenten plaats. Tussen een aaibaar dier en het stuk vlees op je bord lijkt daardoor geen enkel verband. Dat interesseerde Tam. Met haar project ‘0,9 gram koper’ wil ze de consument bewuster maken van de waarde van ons voedsel en het leven van een dier.

  Adelaide Tam komt uit Hong Kong en studeerde dit jaar cum laude af aan de Eindhoven Design Academy. Ze won met haar ontwerp zowel de juryprijs als de publieksprijs, samen goed voor 7.500 euro prijzengeld. Tam wil nu graag haar idee doorontwikkelen tot een verkoopmachine, om meer mensen het ontregelende van het kopen van een koperen paperclip te laten ervaren.

  foto: Joël Hunn

  Nominaties voor aroma’s en tijgerpenis

  De andere twee finalisten waren Alexandra Genis en Kuang-Yi Ku. Genis bracht aroma’s terug tot moleculen, in reactie op de aandacht voor de nadruk op ‘natuurlijke aroma’s’ in de voedingsindustrie. De voedingsmiddelenbedrijven maken met zo’n tweeduizend moleculen onze dagelijkse geur- en smaakstoffen. Waarom zou je daar als consument niet zelf mee gaan experimenteren? Een interessante gedachte over het gebruik van het woord ‘natuurlijk’, aldus de jury.

  Kuang-Yi Ku combineerde in haar ontwerp ‘De tijgerpenis’ de westerse met traditionele Chinese geneeskunde. Ze stelde voor met behulp van biotechnologie onderdelen van dieren te kweken voor gebruik in de Chinese geneeskunde, zoals tijgerpenissen, om de wilde dieren voor uitsterven te behoeden. Een interessante gedacht over hoe je menselijke consumptie kunt beïnvloeden met respect voor oude tradities.

  Veel internationale belangstelling voor competitie

  De Future Food Awards beleefde dit jaar haar tweede editie. In totaal dongen er in totaal vijftig inzendingen uit dertig landen mee naar een plek in de finale.

  FoodUp! Brabant ondersteunt de Future Food Awards via het samenwerkingsverband Agri Meets Design. De uitreiking vond plaatst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, op 26 oktober.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Boeren en ontwerpers in gesprek tijdens Dutch Design Week

  Wat brengt de toekomst voor de melkveehouderij? Is grondgebonden veehouderij een trend of de nieuwe standaard? Hoe draagt gewasbescherming bij aan duurzame landbouw? Over deze onderwerpen gaan boeren met designers in gesprek tijdens de Dutch Design Week, van 20-28 oktober in Eindhoven. Agri Meets Design is een coproductie van FoodUp! Brabant, ZLTO en het ministerie van LNV.

  Agri meets Design is het platform waar boeren en ontwerpers elkaar ontmoeten en samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Afgelopen weken zijn weer nieuwe boeren en ontwerpers aan elkaar gekoppeld. Twee melkveehouders en een producent van zaden voor de akkerbouw, tuinbouw en gras. De uitkomst van een samenwerking staat aan het begin nooit vast. Dat zorgt voor de onvoorspelbare en interessante uitkomsten.

  In gesprek

  De deelnemers hebben elkaar inmiddels ontmoet. Tijdens de Dutch Design Week gaan ze opnieuw met elkaar in gesprek. In een enorme glazen kas vol groen op het Ketelhuisplein kun je iedere dag naar ‘Schuif aan tafel bij de boer‘. Tijdens een vijftien minuten durende experience kun je er luisteren, leren, ruiken en proeven en je eigen verhaal ontdekken. Het prikkelt om na te denken over de toekomst van ons voedsel en die van de agrarische sector, en er met elkaar over te praten. De drie audioverhalen zijn van de matches die zijn gemaakt.

  Matches

  De drie matches zijn:

   

  Kom tijdens de DDW naar De Kas op het Ketelhuisplein in Eindhoven en laat je in de audiotour meevoeren de akker op, en de wei en de stal in.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Tot 12 augustus inzenden voor Future Food Design Awards 2018

  De Future Food Design Awards (FFDA) is op zoek naar uitdagende ontwerpen met een vernieuwende kijk op voedsel. Concepten kunnen variëren van het ontwikkelen van een nieuwe eetcultuur tot het veranderen van de voedselketen. Inzenden kan nog tot 12 augustus.

  Vraagstukken als landbeheer, het gebruik van zoetwatervoorraden, de invloed van de landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn kwesties die wereldwijd spelen en die allemaal verband houden met voedselzekerheid. Andere mogelijke thema’s zijn hedendaagse tafelgebruiken, migratie, technologie en eetgewoonten. De FFDA daagt ontwerpers uit om hun visie te geven op de toekomst van ons voedsel en zo alle mensen een spiegel voor te houden over hun voedselconsumptie.

  Prijzengeld 5.000 euro

  Dit jaar bestaat de jury uit internationaal gerenommeerde experts, waaronder Marije Vogelzang (NL), fooddesign- en techprofessional Pedro Reissig (ARG/USA), journalist Yin Lee (USA) en filosoof Clemens Driessen (NL).

  De jury nomineert drie inzendingen voor de publieksprijs van 2.500 euro, en selecteert een hoofdprijswinnaar die naar huis gaat met de juryprijs van 5.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven.

  Kalender

  19 juni 2018 – start Early Bird registratie (25 euro)

  30 juli 2018 – start Standard registratie (50 euro)

  12 augustus 2018 – Deadline inzending

  11 september 2018 – Genomineerden krijgen bericht

  oktober 2018 – Bekendmaking winnaars juryprijs en publieksprijs en prijsuitreiking tijdens Dutch Design Week 2018

  Info en aanmelden

  Meer informatie over de Future Food Design Awards 2018

  Direct aanmelden

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Meld je aan voor de Future Food Design Awards

  Heb jij een vernieuwend ontwerp voor een duurzame voedseltoekomst? Een ontwerp met impact? Dan kun je je nu aanmelden voor de internationale Future Food Design Awards (FFDA). Inzenden kan tot 12 augustus.

  Vernieuwende kijk op voedsel

  Weet jij mensen een spiegel voor te houden? De FFDA is op zoek naar uitdagende ontwerpen met een vernieuwende kijk op voedsel. Concepten kunnen variëren van het ontwikkelen van een nieuwe eetcultuur tot het veranderen van de voedselketen. Thema’s waar je op in kunt spelen zijn bijvoorbeeld de invloed van de landbouw op het klimaat, het gebruik van schaarse grondstoffen, maar ook migratie, technologie en eetgewoonten.

  Meld je aan voor 12 augustus aan met een vernieuwend ontwerp met impact.

  Meubels van maisbladeren

  Vorig jaar won de in Mexico geboren Fernando Laposse de eerste Future Food Design Awards. Zijn project: Totomoxtle, een fineer voor interieur en meubilair, gemaakt van de kleurrijke maïssbladeren zoals die van oudsher in Mexico worden verbouwd. Laprosse wilde behalve iets moois ook bewustwording creëren over het verlies aan biodiversiteit. Het project zorgt ook voor werkgelegenheid en behoud van erfgoed.

  Aanmelden en meer info

  Aanmelden kan tot 12 augustus. Ga voor specifieke instructies naar de website www.futurefooddesignawards.com.

  FFDA wil de link tussen voedsel en design verstevigen en veelbelovende ideeën een podium geven. De winnaars van de jury- en de publieksprijs worden bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in oktober. De FFDA is een initiatief van The Dutch Institute of Food&Design en Agri meets Design.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Een andere kijk op natuurlijke veehouderij

  Een veehouderij met minder antibiotica, met gezonde sterke dieren en een eerlijke prijs voor de boer: hoe maken we die bereikbaar? In Natural Farm Lab werpen kunstenaars Matthijs Bosman, Martina Florians en Lobke Meekes een heel nieuwe blik op die vraag.

  Van supermarkt tot boer en consument

  Met Superland bijvoorbeeld, de supermarkt die niet bestaat. Nu wordt de prijs van ons voedsel bepaald door slechts vijf distributiekantoren. Wat als we die machtige schakels weg zouden halen? Van het land direct naar de klant dus. Inspiratie om het anders te gaan doen! Matthijs Bosman gaat deze zomer met een klantenservice op tournee, kijk op nederlandsuperland.nl

  Deze zomer gaat Superland met een informatiebalie op tournee. Schets ter illustratie, Matthijs Bosman.

  Lobke Meekes besluit zelf boer te worden, ‘ProefBoer’. En niet alleen, maar samen met een groep consumenten. Samen denken ze na over de dilemma’s, keuzes en wensen die komen kijken bij het ‘natuurlijk’ produceren van voedsel. Bewustwording voor duurzaam produceren én duurzaam consumeren!

  Martina Florians wil met de Generatie-Agenda boerenfamilies juist zelf de middelen geven om een verandering in gang te zetten. Boeren schrijven op wat de kracht was van de generaties voor hen en wat ze hopen dat de generaties na hen gaan doen. Families en generaties gaan samen in gesprek en creëren handvatten om toekomstplannen te maken.

  Natural Farm Lab

  Natural Farm Lab gaat over verduurzaming van onze voedselproductie. We leven in een tijd waarin we als consument dagelijks profiteren van prijzenoorlogen in supermarkten, maar als maatschappij steeds meer waarde hechten aan milieubescherming, dierenwelzijn en authenticiteit. Natural Farm Lab is een initiatief van het Platform Natuurlijke Veehouderij, de provincie Overijssel, Agri meets Design (ZLTO, provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken) en Kunstenlab.

  Wil je meer over de projecten weten? Lees dan de verhalen op de website van Agri meets Design >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Agri meets Design 2017

  Het nieuwe programma van Agri meets Design staat online! Tijdens de Dutch Design Week van 20 t/m 29 oktober viert Agri meets Design dit jaar haar 5-jarige jubileum. Deze keer is Agri meets Design aanwezig met The Embassy of Food – Looking back to Now. FoodUp! Brabant is mede initiatiefnemer van Agri meets Design.

  Het programma bestaat uit een expositie, gecureerd door eetontwerpster Marije Vogelzang, een openbaar toegankelijk publieksprogramma, een besloten programma voor professionals en speciale diners waarbij je meegenomen wordt op een culinaire ontdekkingsreis door food designer Chloe Rutzerveld.

  Nieuwe mogelijkheden voor herwaardering van voedsel staan centraal. Fruittelersvrouw Juanita de Jonge uit Zevenbergschen springt tijdens de Food Heroes Conference in de bres voor haar klasse 2-appels en -peren. Fruit dat heerlijk smaakt, maar vanwege het uiterlijk in de grote bulk verdwijnt. Chef George Wood van het Londense restaurant Temper en Estée Strooker, winnaar Masterchef 2010 en tv-chef voor 24 Kitchen wagen zich aan het bereiden van een heerlijk geitenbokken diner.

  Bekijk de hoogtepunten van Agri meets Design, mede georganiseerd door FoodUp! Brabant.

  Hier vind je het volledige overzicht van het programma van The Embassy of Food.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hoogtepunten Agri meets Design

  Enthousiaste boeren, smakelijke stroopwafels, verwonderde bezoekers en hoog bezoek: Agri meets Design beleefde een mooie Dutch Design Week. De hoogtepunten.

  Misschien wel de grootste verrassing van Agri meets Design: het bezoek van Koningin Máxima. Maar er was meer om je over te verwonderen.

  Groentestroopwafels als warme broodjes

  Hoe leuk was het succes van STROOOP!, het project van Chloé Rutzerveld. Deze stroopwafels zijn gemaakt van knolgewassen als biet en wortel. HEMA en IKEA hebben al interesse. En er kwam zelfs iemand vragen of de stroopwafels per 10.000 moeten worden afgenomen, of dat het ook per 1000 kan. Cloé: “Dat gaat wat hard, daar zijn we nog helemaal niet aan toe! Maar de kans is er wel en er is ook een markt voor.”

  Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

  Commissaris van de Koning Wim van den Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings proberen de groentewafels van STROOOP!

  Trotse boeren

  Ook de projecten van FoodLabPeel waren van de partij. Allemaal trotse boeren. Zoals varkenshouder Marcel Berkvens, die in zijn Patécafé met plezier zijn paté laat proeven: ‘Weet je wat het is, je komt als varkenshouder vaak in moeilijke gesprekken terecht. De paté die wij maken, vertelt eigenlijk ons verhaal. Het is een heel prettig onderwerp om mee en over te praten. Als varkenshouders zijn wij heel trots op onze varkens en ons vlees, en het is dan ook heel erg fijn om van buiten waardering te krijgen.”

  De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

  De Haute Dog van het project LUCY BOAR.

  Ontwerpers helpen grenzen verleggen

  Dan was er donderdag 27 oktober het Agri meets Design Netwerkevenement. Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, gaf een keynote. Fresco zette het publiek voor een interessante keuze: kies je echte frambozenyoghurt, of een duurzamer, gezond maar synthetisch alternatief?

  Volgens Fresco helpen ontwerpers om op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om ons heen. Ze durven rare dingen te doen, helpen grenzen verleggen. Dat is belangrijk om de wereld te voeden. Zelf ziet ze een grote rol voor algen en wieren. “Uiteindelijk draait het om twee vragen. Hoe gebruiken we alles van de keten, en hoe houden we de consument bij ons?” Fresco gaf aan graag meer betrokken te worden bij Agri meets Design.

  Foto’s en tekst met dank overgenomen van Agri meets Design. Een uitgebreider verslag lees je op agrimeetsdesign.com.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Dutch Design Week komt eraan!

  De Dutch Design Week: van 22 t/m 30 oktober barst het creatieve festijn in Eindhoven weer los. Natuurlijk is ook Agri meets Design weer van de partij. Van groentestroopwafels tot een wisselkantoor voor bevruchtte eieren. De organisatie vertelt waarom je er vooral bij moet zijn.

  “We hebben een mooie primeur met Strooop!, een project waarin ontwerper Chloé Rutzerveld groenterestromen verwerkt tot stroop voor groentestroopwafels. Op deze manier gaat ze voedselverspilling tegen en verhoogt ze ook de groenteconsumptie.” Op de Dutch Design Week kun je de stroopwafels ook zelf komen proeven.

  Stroopwafels van wortel, knolselderij en bietjes.

  Stroopwafels van wortel, knolselderij en bietjes.

  Ontmoeting in de kas

  Strooop! is één van de vier installaties in de kas op het Ketelhuisplein. “Dit jaar hebben we de boer letterlijk naar de Dutch Design Week gehaald en vier ontwerpers gevraagd een eigen installatie in te richten. Behalve Strooop! zijn dat drie projecten van FoodLabPeel. De ontwerpers en de boeren waarmee ze hebben samengewerkt zijn zelf ook aanwezig. Bezoekers horen en proeven het verhaal en zien dat het resultaat ook echt het gevolg is van een ontmoeting tussen boer en designer.”

  In debat

  Wie nog meer mensen wil ontmoeten kan naar het netwerkevent op 27 oktober, ‘The making of a new food system’. Na een keynote van landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco gaan boeren en ontwerpers in gesprek over twee vraagstukken: het gebruik van reststromen en duurzame veehouderij. Daarnast presenteert de Deisgn Academy Eindhoven nieuw talent. Je moet je wel even aanmelden.

  Food Tour

  Nog niet genoeg geprikkeld? Loop dan de Food Tour van eetontwerper Marije Vogelzang. De Food Tour gaat langs de meest inspirerende food-plekjes van de Dutch Design Week. Met nieuwe toepassingen van zout en suiker, hergebruik van voedselreststomen volgens studenten uit Reykjavik en natuurlijk Slagerij de Hamvraag. Je wordt geheid over je eten aan het denken gezet!

  Waar moet je zijn? Van 22 t/m 30 oktober in de kas op het Ketelhuisplein, van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang tot het Ketelhuisplein kost helemaal niets.

  Het hele programma vind je op de website van Agri meets Design >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Agri meets Design koppelt designers aan boeren

  Vier jaar geleden werden boeren en ontwerpers op de Dutch Design Week voor het eerst met elkaar gematcht. Agri meets Design is inmiddels uitgegroeid tot een levendig platform dat jaarrond projecten draait.

  De maatschappij van vandaag vraagt nieuwe dingen van de landbouw, en daar is andere denkkracht voor nodig, legt Pieter de Boer (Team Foodup! Brabant) uit.

  “De afgelopen 75 jaar heeft de landbouwsector heel goed gewerkt om heel efficiënt en goedkoop veel voedsel te produceren. Maar de maatschappij van vandaag stelt andere vragen. Die gaan over ecologie, klimaat, dierenwelzijn. De landbouwsector zelf komt daarin niet altijd verder. We hebben design thinking nodig. Daarom hebben we samen met EZ en ZLTO zo’n vier jaar geleden Agri meets Design opgezet. Doel: met creatievelingen nieuwe oplossingen vinden voor problemen uit de agrifoodsector.”

  AGMD-LAM-1

  Succesvolle projecten

  En dat werkt! De afgelopen jaren zijn al veel vernieuwende projecten tot stand te komen. Zoals het traject ‘Tot op de bodem’, waarin ontwerper Renee Scheepers en ‘haar’ drie boeren Maarten Janse, Anton Bartelen en Marcel Derks een onderzoek deden naar de bodem en de uitdagingen waar de boeren voor staan. Tijdens de afsluitende presentatie in juni hielden zij in aanwezigheid van gedeputeerde Anne-Marie Spierings een vurig pleidooi voor meer ruimte in regelgeving.

  Er wordt nu gewerkt aan:

  • FoodLabPeel: vijf koppels boeren en designers werken aan prangende vraagstukken uit de veehouderij. Nergens is de veehouderij zo voelbaar als in de Peel, maar ondertussen de werelden van boer en burger bevinden zich mijlenver uit elkaar.
  • FarmHack.NL: in de zomer van 2016 gaan vier teams van boeren, domeinexperts, coders, developers, data crunchers, landschapsarchitecten en planologen in hackatons aan de slag met uitdagingen van agrariërs. Slimme combinaties van data, software, technologie en design zijn de sleutel.
  • Foodtours en Experience op de Dutch Design Week
  Dutch Design Week

  Ook in 2016 is Agri meets Design weer present op de Dutch Design Week van 22 tot 30 oktober in Eindhoven. Boeren, ontwerpers, burgers, consumenten en alle andere bezoekers van de Dutch Design Week kunnen kennis maken met de mogelijkheden van een samenwerking tussen agri-food en design. De projecten van afgelopen jaar zullen zich hier ook presenteren.

  Agri meets Design is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Brabant (Team FoodUp! Brabant) en ZLTO en wordt in samenwerking met diverse (design)partners tot uitvoering gebracht. FoodUp! is mede opdrachtgever, denkt mee en verbindt. Kijk op agrimeetsdesign.com

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.