BAJK Innovatiecafé

Hoe worden én blijven we trotse jonge boeren? Met een beter imago, in gesprek met de omgeving, veel diversiteit én vooral met innovatie. Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) gaat samen met FoodUp! Brabant, ZLTO, GrowCampus en Ondernemerslift+ tien jonge boeren met innovatieve ideeën coachen.

Lees meer

Volgens BAJK vicevoorzitter Pierre van Genugten vinden jonge boeren verduurzaming van de sector belangrijk. Maar ze beseffen zich ook dat ze nog 50 jaar verder moeten. Er is dus een lange termijnvisie nodig mét innovatie. Maar het valt nog niet mee om het anders te gaan doen. “Het is moeilijk om uit de spiraal te komen. Neem de kippenhouder die graag eieren in zijn eigen stal uit wil broeden. Goed voor het dierenwelzijn, maar vroeger mocht het niet zomaar. Een boer zou dan namelijk een broederij worden en had een andere vergunning nodig. Die wetgeving moest dus eerst worden aangepast.”

Om dit soort hobbels te slechten hebben de vijf partijen met elk een eigen expertise de handen ineen geslagen. Tien BAJK-leden worden gedurende een half jaar gecoacht om hun innovatieve ideeën verder te brengen. Het traject gaat in september van start.

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


 • Er is niets leukers dan innoveren!

  Op woensdag 13 september vond het eerste Innovatiecafé bij boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek plaats. De onverwachte ontmoeting tussen de twee gastsprekers leidde meteen tot een nieuwe innovatie; precies wat we met dit traject voor ogen hebben!

  Ruim twintig jonge boeren en tuinders waren op de avond afgekomen om naar de inspirerende verhalen te luisteren van Mark Bokeloh van Bambooder en Frank de Louw en Rinke Donkers van One2Born. Maar ook om zich te oriënteren op het coachingstraject ‘Innovatie’ waarin FoodUp! Brabant, ZLTO, GrowCampus en Ondernemerslift+ leden van BAJK en Jong ZLTO de mogelijkheid geven om met een half jaar gratis begeleiding hun innovatieve idee uit te werken.

  Maar wat is innovatie nu eigenlijk? Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Innovatie is de ontwikkeling en succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde producten en diensten, productie- en distributieprocessen. Innoveren is je nek uitsteken! Bambooder doet dit in de vorm van biobased grondstoffen en One2Born met hun innovatieve nabroedhouder.

  Geboeid publiek luistert naar verhaal One2Born.

  Niet gemakkelijk

  Uit de verhalen van de sprekers blijkt dat innoveren niet gemakkelijk is en dat veel ideeën sneuvelen door te weinig geld, innovativiteit of doorzettingsvermogen. Vooral in het begin is het lastig om van je idee naar de praktijk te komen en ondanks dat het weleens dag en nacht doorwerken is, is innoveren voor de sprekers wel het leukste wat ze ooit hebben gedaan. Blijf kijken in welke markten er vraag is en probeer zo snel mogelijk sales te creëren. Blijft niet te lang ‘out of the box’ denken, maar stel een deadline en kies een goed doorgedachte richting.

  Vervolg: meer innovatie!

  Aankomend half jaar hebben leden van BAJK en Jong ZLTO de mogelijkheid om onder begeleiding hun innovatieve idee verder uit te werken. Tot 8 oktober kunnen zij hun motivatiebrief sturen. Op 18 oktober zal een jury van bovengenoemde partijen de ideeën beoordelen en een keuze maken welke ondernemers een coachingstraject aangeboden krijgen.

  De avond leidde  tot een verrassende samenwerking tussen Bambooder en One2Born: One2Born gaat kijken of het product van Bambooder bruikbaar is om eieren mee uit te broeden. Een betere aftrap van dit project hadden we ons niet kunnen wensen!

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *