Omwonenden bedachten samen een alternatief voor een megastal in Liessel. De Snoertseplak moest perspectief bieden voor de boer en gedragen worden door de omgeving. FoodUp! faciliteerde het proces.

Lees meer

FoodUp! gaf tot januari 2016 procesondersteuning. We zijn het project daarna communicatief blijven volgen.

Biopic-Loes-Mooren-01 Loes Mooren

lmooren@brabant.nl

06 55 6866 25

Snoertseplak

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Rob Maessen

  Hi Anne,

  Ik had al een paar keer van de Snoertseplak gehoord, maar zie nu voor het eerst een concrete tekst. Het verhaal van deze boerderij van de toekomst doet mij sterk denken aan het concept van de Herenboeren. Ook een toekomst die vandaag begonnen is. Ben je daar bekend mee? Het idee begint op een aantal plekken al concreet vorm te krijgen (inderdaad, gemeenschapsontwikkeling) en trekt veel belangstelling. Ik kan je met de initiatiefnemers in contact brengen om te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen.

  Groet, Rob Maessen

 2. Anne Reijnders

  Hoi Rob,
  Dankjewel voor het meedenken! We hebben inderdaad contact met de Heerenboeren, erg inspirerend!
  Groet,
  Anne


 • Snoertseplak heft zichzelf op

  Ruim drie jaar geleden ontwikkelden bewoners van Liessel een alternatief voor de komst van een megastal met varkens in hun dorp: ontdekboerderij de Snoertseplak. Het is de stichting echter niet gelukt om een rendabele bedrijfsvoering te ontwikkelen. Per 1 januari is de stichting daarom opgeheven.

  Het was een moeilijke beslissing, zegt Jon Mensink, inmiddels oud-voorzitter van stichting Snoertseplak. Hij was ook een van de initiatiefnemers. ‘We hebben er allemaal veel energie in gestoken. Maar de toekomst was financieel te onzeker en we hadden niet genoeg mensen met kennis, ervaring en tijd om hier als vrijwilligers mee door te kunnen gaan. Je moet je voor zoiets voltijds in kunnen zetten.’

  Bedrijven naar nieuwe locatie

  De twee bedrijven die op de locatie actief waren, gaan elders door met hun activiteiten. De Verkeshof kan voorlopig haar buitenvarkens laten lopen op de gronden van het waterschap. Arbeidsmatige dagbesteding De Peelconnectie, die veel werk heeft verzet op de Snoertseplak, heeft inmiddels een nieuwe locatie gevonden. Het arbeidsaanbod voor mensen met een psychiatrische achtergrond blijft daardoor in de regio gewaarborgd. De winkel van Snoertseplak is gesloten, maar wordt voortgezet door de Peelconnectie en de Verkeshof van Anita. ‘Ook de fruittuin van Marcella Wagenaar kan elders verder’, vertelt Mensink.

  Niet mopperen maar opperen

  Niet mopperen maar opperen was het devies van een aantal mensen uit de buurt, toen ze in 2015 hoorden van de plannen voor de bouw van een megastal op Snoertsebaan 28 in Liessel (gemeente Deurne). De provincie had de grond gekocht om intensieve veehouderij die elders zwaar drukte op natuur en omwonenden hiernaar toe te kunnen verplaatsen; landbouwontwikkelingsgebied (log) heette dat. Maar voor de bewoners van Liessel en omgeving (gemeente Deurne) was de megastal een druppel die de emmer deed overlopen.

  Het provinciebestuur trok zich de protesten aan, en besloot bewoners de ruimte te geven om met een alternatief te komen voor de 12 hectare grond. Belangrijkste eis: ontwikkel iets nieuws dat bijdraagt aan de transitie van de landbouw. De veehouder kreeg een schadevergoeding voor het niet door kunnen gaan van de plannen, ook al had hij inmiddels alle vergunningen en financiering rond.

  Ontdekboerderij

  Zo werd in 2016 met steun van de provincie een plan voor een ontdekboerderij ontwikkeld. Hoofdingrediënten waren innovatie, landbouw en zorg. Na goedkeuring werd een stichting opgericht en grond en gebouwen aan de stichting verpacht om de plannen uit te gaan voeren.

  Voedselbos

  De afgelopen jaren maakte Snoertseplak ook samen met waterschap Aa en Maas een ontwerp voor een ecologische verbindingszone gecombineerd met een voedselbos.  ‘Wij hadden als doel een ecologische verbindingszone langs de oude Aa te realiseren, ook langs de Snoertseplak’, vertelt Els Aarts van waterschap Aa en Maas. ‘De stichting kwam met het idee om daar meer grond bij te betrekken, en daarop een voedselbos te realiseren. Dat zou zowel de landbouw als de natuur versterken. Daar wilden wij natuurlijk graag aan meewerken. Het droeg echt bij aan op een andere manier naar landbouw kijken.’

  Het inrichtingsplan staat in de koelkast nu de stichting is opgeheven en het pachtcontract ontbonden. ‘We hopen van harte dat het ontwerp alsnog gerealiseerd kan worden. Wij gaan in ieder geval door met de ecologische verbindingszone zoals in het ontwerp beschreven’, zegt Aarts. Ze kijkt positief terug op de samenwerking met de Snoertseplak. Daarnaast heeft het waterschap ervaring opgedaan in samenwerking met een burgerinitiatief. Dat komt van pas bij volgende projecten, zegt Aarts. ‘Zo’n project vraagt veel van vrijwilligers. We weten nu hoe belangrijk het is om ze in de opstartfase te ondersteunen met informatie over bijvoorbeeld wet- en regelgeving.’

  Ervaring om op voort te bouwen

  Vanuit FoodUp! Brabant was Loes Mooren een paar jaar bij Snoertseplak betrokken. Ook zij betreurt het stoppen van de stichting. Het is echter ook een ervaring waarop voortgebouwd kan worden. ‘Ik denk dat we moeten concluderen dat het enorm lastig is om idealen om te zetten in een financieel gezonde onderneming door middel van een stichting met vrijwilligers die dat naast hun eigen werk doen. Met een ondernemer die tijd kan investeren en voor eigen rekening en risico wil werken, heb je meer kans van slagen.’

  Toch is Mensink blij dat ze destijds het initiatief voor Snoertseplak hebben genomen. ‘De negatieve sfeer is verdwenen, er is hier meer positiviteit, ook voor wat betreft het landbouwimago. En er is een nieuw netwerk ontstaan van mensen die elkaar hiervoor niet kenden.’

  Bericht van @snoertseplak Facebook

  Vervolg

  De provincie heeft de 12 hectare met woning en opstallen inmiddels opnieuw voor pacht aangeboden. Een megastal van een omvang als in 2015 is niet meer mogelijk. Intensieve veehouderij is in het huidige bestemmingsplan niet toegestaan en de maximale bouwblokken zijn een stuk kleiner geworden.

  Start voedselbos blijf mogelijk

  Voor het plan voor het voedselbos van een hectare is het doek overigens nog niet definitief gevallen. De provincie wil als grondeigenaar nog steeds meewerken aan realisatie. De benodigde grond zal dan gekocht moeten worden. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Loes Mooren van FoodUp! Brabant (lmooren@brabant.nl).

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Nieuwe winkel op de Snoertseplak

  Op 25 juni opende de nieuwe winkel op de Snoertseplak zijn deuren. Ook werd de naam onthuld van het pad dat over het terrein heen loopt. En dat is niet het enige nieuws: de Snoertseplak ontwikkelt continue innovatieve ideeën voor boeren met respect voor mens, dier en milieu.

  Winkel

  Onder grote belangstelling opende de Snoertseplak vorige week de nieuwe winkel. “Het was wel weer een leuke opkomst, een man of veertig uit de hele regio”, vertelt Stefan Dille. “Het leuke is dat er van alles tussen zit. Niet alleen boeren, maar ook dokters en bouwvakkers.” De winkel is een mooi uithangbord voor de Snoertseplak. “Het zorgt voor nog meer aanloop. Misschien zitten daar ook mensen tussen die vrijwilliger willen worden.”

  Vooralsnog verkoopt de winkel alleen producten die op de Snoertseplak geproduceerd zijn, zoals groente, scharrelvlees en jam. In de toekomst willen ze het assortiment uitbreiden met andere regionale producten. De winkel is open op maandag, woensdag en donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

  Houbenpad

  Een tijdje geleden schreef de Snoertseplak een prijsvraag uit: bedenk een passende naam voor het pad dat vanaf de boerderij naar de moestuin loopt. Er kwamen ongeveer negentig suggesties binnen. Op 25 juni werd de winnaar bekend gemaakt. Vanaf nu heet de weg het Houbenpad. Yolanda Driessen had de naam aangedragen als eerbetoon aan haar familie. De familie Houben is in de jaren dertig op de Snoertseplak komen wonen en heeft daar tot een jaar of tien geleden geboerd. “We willen de geschiedenis van de Snoertseplak niet uit het oog verliezen”, zegt Stefan. “Het was hier vroeger echt een ontginningsboerderij. Wij zijn nu ook een soort pioniers, net als de familie Houben destijds. Daarom hebben we het Houbenpad als winnaar gekozen.”

  Nog meer nieuws

  Ondertussen gaan alle andere projecten op de Snoertseplak ook gewoon door; de rijst, lisdodde en hennep zijn ingezaaid. Dankzij het warme weer schieten de planten de lucht in. Daarnaast zit er schot in het plan om een voedselbos aan te leggen. De subsidie is toegekend en volgende week gaat de aanvraag voor de omgevingsvergunning de deur uit.

  Voor dit project werkt de Snoertseplak samen met het Waterschap, om het voedselbos onderdeel uit te laten maken van een ecologische verbindingszone. “Dat is een interessante combi”, volgens Stefan. “Misschien kan het voedselbos een verdienmodel zijn voor de verbindingszone. Op deze manier zou de Ecologische Hoofdstructuur weer een beetje uit het slop getrokken kunnen worden.” Als alles volgens plan verloopt, zal de eerste schop aan eind dit jaar de grond in gaan voor de aanleg van het voedselbos.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pionieren op een natte plak

  Ook afgelopen winter stond een deel van de Snoertseplak blank. Een natte plak, daar kun je niets op beginnen, zeiden pessimisten. “Het kan wel,” schreef Loesje, en dat vindt Bart Brandenburg ook. 20.000 rijstplanten groeien inmiddels kniehoog.

  Loesje is zijn inspiratiebron. Net als die andere filosoof, Johan Cruijff. De Snoertseplak te nat voor landbouw? “Elk nadeel heb zijn voordeel,” dus waarom geen rijst?

  “Niet gehinderd door enige kennis van zaken”, zoals Bart zelf zegt, gingen hij en zijn vrouw aan de slag. Ze adopteerden een hectare van de Snoertseplak. Gelukkig had Jan Veerhuis in Albano al flink lopen pionieren. Die wilde het echtpaar wel wegwijs maken.

  Rijst telen is hard werken

  Dit voorjaar ging de schop in de grond. Eerst kilveren (verdiepen en egaal maken), daarna dijkjes aanleggen. Ook een waterpomp moest er komen. Jan kon wel plantjes leveren, en het lukte Bart zelf om extra planten op te kweken uit onbewerkte rijst.

  Het kostte weken om 20.000 plantjes in de modder te zetten. “Nee, dat gaat de Nederlandse landbouw natuurlijk niet veranderen,” constateert Bart. Het Chinese Alibaba verkoopt wel handige plantmachientjes, weet hij inmiddels, maar het blijft een intensieve teelt.

  Overgangsteelt tussen landbouw en natte parels

  Maar ook Bart ziet vooral de win-win in het waterbeheer. Hij hoopt die samen met het waterschap te gaan onderzoeken. “Rijst heeft een laag water nodig om goed te groeien en onkruidvrij te blijven. Maar zolang de planten niet volledig onder water staan, maakt 10 centimeter hoger of lager niet uit.”

  Rijstvelden zijn ideaal voor waterberging dus. Ook het waterzuiverende vermogen van rijst is interessant. Én rijst als overgangsteelt. “Boeren willen graag droge grond, maar de natte natuurparels zoals de Peel moeten juist onderwater staan. Een natte teelt, ook wel paludicultuur genoemd, kan een bufferzone rondom natte natuurgebieden zijn.”

  Landbouw vooruit helpen

  De agrarische sector heeft het moeilijk, en dat motiveert hem. “Jonge boeren hebben weinig perspectief. En dat zijn ook mijn buren.” Innovatie is dan een sleutel. Bart werkte eerst als huisarts, daarna in de zorginnovatie. “Ik vind innovatie altijd interessant, zeker als het om nieuwe verdienmodellen gaat. En zorg of landbouw: innovatie loopt vaak via dezelfde lijnen. Je moet mensen zien te motiveren, de juiste kant op helpen.”

  De rijstkorrels vormen zich.

  Voor nu eerst maar eens zien hoe de oogst er in oktober uitziet. De planten zijn alvast goed aangeslagen en de aren met rijstkorrels vormen zich, constateert Bart. Het blijft, met onze Hollandse, korte zomer, spannend tot het eind. “Maar stiekem zie ik de pakjes ‘Snoertseplakrijst’ al in de winkel liggen.”

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Crowdfunders gezocht

  'Samen boeren we beter', luidt de slogan van de Snoertseplak. Ook meedoen? Je kunt crowdfunder worden.

  “We hoeven geen winst te maken, maar uiteindelijk moeten de opbrengsten van de boerderij wel de kosten dekken. Over drie jaar willen we financieel gezond zijn. Maar we experimenteren, en dat kost even opstarten. Het voedselbos bijvoorbeeld: dat duurt zeker nog een paar jaar voordat dat dat iets op gaat brengen.”

  En daarom dus nu de keuze voor crowdfunding, vertel vrijwilliger Bart Brandenburger. Je kunt investeren in drie dingen: de ‘vrije varkens’ met als beloning een varkensvleespakket, een stukje voedselbos of een ‘steentje’ bijdragen, voor het opknappen van de boerderij.

  Ben je enthousiast over de Snoertseplak en geloof je in de lange termijn? Word ook crowdfunder! Je investeert in een gezonde omgeving waar je ziet, voelt & proeft hoe je voedsel tot stand komt.

  De crowdfunding gaat op 23 januari van start tijdens de volgende thema-avond. Ben je in de buurt? Vanaf 19u30 staat de koffie klaar in de oude boerderij aan de Snoertsebaan 28 in Liessel. Of kijk – vanaf 1 februari – op www.crowdaboutnow.nl

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Grond gepacht, aan de slag!

  Weer een mijlpaal voor de Boerderij van de Toekomst: eind januari ondertekent de Stichting Snoertseplak het pachtcontract met de provincie.

  Er is het afgelopen half jaar van alles gebeurd, vertelt vrijwilliger Bart Brandenburg. De provincie was afgelopen zomer enthousiast over de plannen; daarop werd de Stichting Snoertseplak opgericht. Er volgden thema-sessies, over zorg en over voedselbossen. Er werden Snoertseplak-biggen geboren.

  Nu het pachtcontract wordt ondertekend, kunnen de voorbereidingen vervolg krijgen. De plannen voor een voedselbos zijn concreet en worden uitgewerkt met het waterschap, dat langs de Aa een stuk natuur wil realiseren. Gebouwen worden gesaneerd of opgeknapt.

  “Door ons krijgen boeren die hoopvolle blik: het kan dus anders. Dat inspireert me!”

  Beweging laten groeien

  Over de belangrijkste uitdagingen zegt Bart: “We moeten nu vooral de beweging laten groeien. Meer helpende handen vinden, mensen met ideeën, materialen. We zoeken ook telers die hier op een stuk aan de slag willen. De eerste vijf vrijwilligers beginnen onder begeleiding van de Peelconnectie, een organisatie voor arbeidsparticipatie. We zijn in gesprek over dagopvang van jongeren. En we werven een coördinator die de schakel gaat vormen tussen al die vrijwilligers, bezoekers, ondernemers en medewerkers.”

  Sociaal perspectief

  De Snoertseplak moest oorspronkelijk een alternatief brengen voor een megastal. De scope is in anderhalf jaar wel wat verbreed. “We hebben een sociaal doel, want we willen scholen betrekken, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven, recreatie aanbieden. Maar we willen vooral een perspectief bieden voor boeren. De Snoertseplak wordt een soort ontdekboerderij waar we nieuwe ideeën kunnen testen. Innovatie hangt daarmee samen: nieuwe businessmodellen maken, samen oplossingen zoeken.”

  Hoopvolle blik inspireert

  En dat is ook de reden waarom Bart zo enthousiast is over het project. “Ik woon om de hoek en vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. En dat perspectief: boeren staan met de rug tegen de muur en zien financieel vaak geen andere uitweg dan groter groeien. Maar door ons komt er die hoopvolle blik: het kan dus anders. Dat inspireert me!”

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Concept ondernemingsplan klaar

  De Snoertseplak begint vorm te krijgen. Er is nu een conceptondernemingsplan. De initiatiefnemers van de Snoertseplak hebben dit plan op 29 juni aangeboden aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings en wethouder Nicole Lemlijn (Deurne).

  Het ondernemingsplan werd door de gedeputeerde en de wethouder positief ontvangen. Beiden gaven aan mee te willen denken, mocht de Snoertseplak tegen wet- en regelgeving aanlopen.

  Winkel en voedselbos
  Het conceptondernemingsplan Snoertseplak

  Het conceptondernemingsplan Snoertseplak

  Er zijn twee praatplaten (pdf) ontwikkeld die weergeven hoe de Snoertseplak eruit moet gaan zien. Binnen de cirkel staan de activiteiten die de komende jaren opgepakt worden, denk aan een winkel of huiskamercafé, het houden van varkens en een voedselbos. Buiten de cirkel staan de uitgangspunten van de Snoertseplak en het netwerk. Het ondernemingsplan wordt de komende maanden verder aangescherpt.

  Stichtingsbestuur en realisatie

  De initiatiefnemers willen de Snoertseplak onderbrengen in een stichting. Het stichtingsbestuur wordt binnenkort opgericht.

  De Snoertseplak wordt uiteindelijk in fases opgestart omdat er geen ondernemerskapitaal is. Samenwerking met (lokale) ondernemers is een belangrijk uitgangspunt.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Snoertseplak wordt netwerkbedrijf

  Na maanden van onderzoek en verkenning heeft de Snoertseplak een duidelijke gezamenlijke doelstelling uitgewerkt.

  “De Snoertseplak wil een eerlijk en sociaal agrarisch bedrijf zijn met een sterke band met de burgers, boeren en andere ondernemers in de Peelregio. Wij zijn ervan overtuigd dat een netwerk van bedrijven met duurzame, circulaire en gemengde productie en met respect voor mens, dier en milieu mogelijk is én perspectief biedt voor huidige en toekomstige ondernemers in de agrarische sector. In dit netwerk wil de Snoertseplak ook de ideeënfabriek zijn die mensen uitdaagt, inspireert en laat zien dat het kán!”

  12 hectare te klein voor circulair bedrijf

  Deze doelstelling laat zich vertalen in drie bedrijfspoten: agrarisch, sociaal en innovatie. Anne Reijnders: “We hebben geleerd dat 12 ha te klein is om een rendabel, gemengd, circulair agrarisch bedrijf te runnen. Bovendien willen we ((agrarische) ondernemers uit) de gemeenschap betrekken en inspireren. Daarom is er gekozen voor een netwerkstructuur.”

  Website is live!

  Wil je meer weten? De Snoertseplak heeft nu (ondersteund door FoodUp! Brabant) een eigen website: www.snoertseplak.nl! Op de site vind je achtergrondinformatie, het verhaal van het ontstaan van het initiatief, een tijdlijn, het laatste nieuws én mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Samen boeren we beter

  ‘Een gemengd bedrijf, met nut voor boeren in de regio, gedragen door de buurt.’ Er ontvouwt zich langzaam een plan voor het braakliggende perceel van 12 hectare in Liessel, Deurne. De grootste kracht: alle energie voor project Snoertseplak (‘plek aan de Snoertsebaan’) komt vanuit mensen zelf.

  Een megabedrijf voor varkens werd het uiteindelijk niet, tot opluchting van omwonenden. Maar wat dan wel? Drie betrokken burgers staken in februari 2015 de koppen bij elkaar: laten we er nou eens een positieve draai aan geven. Iets dat perspectief biedt voor boeren én gedragen wordt door de omgeving. Maar hoe? Via de Brabantse Milieufederatie kwam het drietal bij FoodUp!-voorloper Netwerk de Peelhorst terecht, dat een begeleidende rol op zich nam.

   

  Hoop, respect, vertrouwen

  Eind september werd de hele buurt uitgenodigd voor een openingsbijeenkomst, vertelt facilitator Anne Reijnders. Op de agenda: ‘de Boerderij van de Toekomst’. “Maar we hebben toen eerst lang uitgesteld om echt over de inhoud te praten. Iedereen heeft andere dromen, en dat past niet allemaal op 12 hectare. In plaats daarvan hebben we gedacht over kernwaarden, zoals hoop, liefde en respect en vertrouwen. Een vernieuwend volhoudbaar voorbeeldbedrijf. Het belang van sociale functies.”

  ‘Twee buurvrouwen die voorheen geen woord tegen elkaar zeiden, zitten nu samen aan tafel’

  Een gemengd bedrijf met toegevoegde waarde

  Vertrouwen bouwen is in dit project één van de belangrijkste aandachtspunten. Er is heel veel wantrouwen tussen boer en burger, maar ook naar gemeente en provincie, verklaart Reijnders. Inmiddels is er voldoende afgetast om concreter te worden. Dat gebeurt met een overgebleven club van zo’n 25 mensen. “Er zijn nu ideeën voor een gemengd bedrijf. Een bedrijf dat iets toevoegt aan de ketens in de regio en bijdraagt aan een lokale, circulaire economie. De belangrijkste functie is de boer-burger verbinding. Voor boeren moet het dus ook interessant zijn.”

  Gemeenschapsopbouw is de grootste winst

  Een mooi bedrijf dus. Maar eigenlijk is de Boerderij van de Toekomst meer een middel dan een doel. “Gemeenschapsopbouw is hier de grootste winst. Twee buurvrouwen die voorheen geen woord tegen elkaar zeiden, zitten nu samen aan tafel. Op verjaardagen is de Snoertseplak onderwerp van gesprek.”

  Verder bouwen

  2 april is er een grote bouwdag, waarop het bouwteam een hele dag aan de slag gaat om het plan verder te verkennen en een stappenplan te maken.
  Ondertussen onderzoekt grondeigenaar provincie Brabant of zij het perceel uit de geplande particuliere verkoop kan halen (gepland in 2017).

  Financiële kennis gevraagd!

  Er zit al veel kennis in de groep, maar meer financiële kennis zou welkom zijn: hoe zet je bijvoorbeeld crowdfunding op, hoe doe je een grote investering? Daarnaast zijn ook meer boeren uit de regio welkom, omdat er graag voor en met hen gewerkt gaat worden.

  Loes Mooren heeft het project inmiddels overgenomen. Neem voor meer informatie contact met haar op, kijk op de website, Facebook of Twitter (@Snoertseplak).

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.