De aanpak van voedselverspilling gaat altijd over de koelkast van de consument. Daar wordt veel verspild, en je kunt de verspilling goed meten. Maar er treden ook veel verliezen op aan de voorkant van de keten. Daar willen FoodUp! Brabant en ZLTO met Food Heroes iets aan doen.

Lees meer

“We weten niet precies hoe groot de verliezen in de eerste schakels van de keten zijn, maar ze zijn er. Oesterzwamvoetjes worden verwerkt in veevoer, het groen van prei blijft liggen op het land, vlees van geitenbokjes haalt het schap niet. Prima eetbaar, maar de producten voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Of de consument is niet gewend om ze te eten.”

Foto: Pixabay.com

Verdienmodel tweederangs producten nodig

Deze ‘tweederangs’ producten kosten de boer vaak geld, legt projectleider Marjon Krol van ZLTO uit. En dus willen boeren zo snel en efficiënt mogelijk eerste klasse-producten produceren. “De hele keten is daar op ingericht. Producenten zien dus vaak geen mogelijkheden voor een goede verwaarding van tweede klasse-producten of nevenstromen. Verliezen en verspilling tegengaan vraagt een omslag. En er moet een verdienmodel zijn: minder kosten of meer opbrengst. Anders gaat het niet werken.”

Europese Agri meets Design

Een complex probleem. Food Heroes kiest daarom voor de Agri meets Design-aanpak: agrarische vraagstukken worden gekoppeld aan de creatieve blik van ontwerpers. Tijdens de Dutch Design Week 2016 gingen al 5 Nederlandse koppels boer-ontwerper met hun eigen verspillingsvraag aan de slag.

Aan het project doen 12 partners uit 6 Noord-Europese landen mee. 3,5 jaar werken zij aan verspilling in de visserij, de dierlijke keten – het vraagstuk van de geitenbokjes en leghaantjes – en de plantaardige keten. Foodheroes richt zich vooral op deze laatste twee.

Appels met een rare vorm voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Foto: Pixabay.com

Op weg naar 15 innovatieve oplossingen

Nieuwe oogsttechnieken, nieuwe producten: Food Heroes moet uiteindelijk 15 innovatieve oplossingen opleveren. Voor dit jaar staan voornamelijk verschillende (internationale) co-creatiesessies op het programma. “Zo willen we eerst verkennen met welke vraagstukken we aan de slag willen: waar treden verliezen op en waarop kunnen we daadwerkelijk sturen? Die selectie gaan we daarna verder uitwerken.”

Mensen die interesse hebben kunnen zich melden bij Marjon (marjon.krol@zlto.nl).

Projectpartners zijn: (Nederland) provincie Noord-Brabant/FoodUp! Brabant, Dutch Design Foundation, In Ovo, Greenco Packing, (België) Innovatiesteunpunt, Flanders Food, Flanders DC, (Duitsland) Spessart Regional, Fachhochschule Fulda, (Frankrijk) AC3A, Laval Mayenne Technopole, Technopole Quimper Cornouailles, (United Kingdom) Lincoln University, (Ierland) Irish Fishery Agency, Clean Technology Centre.

Financiering: Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, het Impulsgeldenprogramma van de provincie Noord-Brabant en de EU in het kader van het INTERREG Vb NWE (North West Europe) programma.

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • Maak kennis met bokkenvlees op masterclass

  Op 15 oktober organiseren FoodUp! Brabant. ZLTO en poelier Ruig een Masterclass Bokkenvlees. De dag is bedoeld voor iedereen met interesse in ethisch en lekker Nederlands vlees en vermindering van voedselverspilling.

  Nederlandse consumenten eten nog altijd nauwelijks vlees van geitenbokken. Terwijl het heel lekker en delicaat is.

  Meat the Male

  Binnen het project Food Heroes werken FoodUp! Brabant en ZLTO aan Meat the Male. Dat wil dat de hele keten, van boer tot bord, verantwoordelijkheid gaat nemen om de mannen uit de zuivelketen in Nederland op de kaart te zetten. Nu zijn die nog een ‘bijproduct’ dat weinig oplevert en soms zelfs geld kost. Meat the Male laat je graag kennismaken met geitenbokjes, delen recepten en bieden achtergronden en informatie over verkooppunten.

  Goatober

  Oktober is de maand waarin de bokjes van dat jaar geslacht worden en festiviteiten rond bokkenvlees georganiseerd worden. Internationaal staat dat bekend als Goatober.

  Masterclass Bokkenvlees

  Ruig, ZLTO en FoodUp! Brabant organiseren op 15 oktober een Masterclass Bokkenvlees, speciaal voor boeren en mensen uit de horeca. Voor meer informatie: zie het agendabericht.

  masterclass bokkenvlees goatoaber meatthemale foodheroes

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Sterrenrestaurant experimenteert met upcycling voedsel via 3D-printer

  Michelinrestaurant de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven heeft als eerste restaurant ervaring opgedaan met de 3D-voedselprinter van Upprinting Food.

  Upprinting Food timmert aan de weg met een manier om van voedsel dat anders verspild wordt nieuwe, houdbare producten te maken. Denk aan oud brood, overrijp fruit of lelijk gevonden groente. De startup van de TU Eindhoven ontwikkelde recepten om dit in combinatie met kruiden te verwerken tot een vloeibare pasta. Met een 3D-voedselprinter zijn daar allerhande creaties van te maken. Deze worden vervolgens gebakken en gedroogd, wat het product lekker krokant en lang houdbaar maakt. Het weer upcyclen van voedsel dus.

  Beeld uit een introductievideo van Upprinting Food

  Creatief en duurzaam

  Verminderen van voedselverspilling is een belangrijke manier om de druk van ons voedselsysteem op de leefomgeving te verminderen. Ook in de horeca wordt voedsel verspild. Denk aan brood, afsnijdsels en groente en fruit die niet mooi genoeg meer zijn. Door het gebruik van het Upprinting Food-concept kan een restaurant zowel haar creativiteit ten toon spreiden als haar gasten haar visie op duurzaamheid laten zien. Sterrenrestaurant de Karpendonkse Hoeve maakte daar deze maand onder andere knapperige versieringen mee en cups met verse groente en fruit.

  Video

  Bekijk hier het item dat Omroep Brabant maakte bij de Karpendonkse Hoeve:

  De Brabantse foodblogger Anne de Graaf (Travelfoodie) ging er eten. Lees hier haar blog.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • CHOONK in finale Lekkerste voedselproduct 2019

  Het nieuwe Brabantse voedselproduct CHOONK staat in de finale van de Amsterdam Food Pitch, de verkiezing van het Lekkerste voedselproduct van 2019. De winnaar komt in de schappen van een groothandel. En dat is voor een nieuw product een gewilde, moeilijk te bereiken plek. De publieksstem telt voor 25 procent mee bij de beoordeling van de vakjury. Stemmen kan nog tot 13 juni.

  CHOONK is een product dat voedselverspilling tegengaat en kwekers een meerwaarde biedt. Het zijn gegrilde umamistukjes, gemaakt van oesterzwamvoetjes, sappig en met een goede bite. Deze voetjes belanden normaliter bij het plantaardige afval van de oesterzwamkweker, omdat ze wat steviger zijn dan de oesterzwam zelf. Dankzij CHOONK gaan bij enkele kwekers de oesterzwamvoetjes inmiddels mee met de eetbare oogst. Telers krijgen hier een prijs voor die dat ook interessant maakt. ‘Dus ook aan de achterkant klopt het product’, aldus Doreen Westphal van producent Botanic Bites. Daarnaast gaat CHOONK voedselverspilling tegen omdat het een diepvriesproduct is, en dus zeer goed te bewaren.

  Veel toepassingen

  En hoe je CHOONK eet? Bij bar-bistro Calypso in Eindhoven maken ze er inmiddels saté van, maar je kunt ze ook wokken, bakken, op de pizza doen, in de pasta, in salades of op een wrap. ‘Het is een soort halffabricaat, je kunt er zelf je smaken aan toevoegen. Een chef kan er dus ook makkelijk een eigen product van maken’, zegt Westphal.

  Het moeilijke van een nieuw product blijft in het schap te komen, vertelt ze. We missen het stukje tussen producent en consument. Op de Dutch Design Week waren de duizenden proevers zeer enthousiast. Ook bereikte CHOONK de finale van de Food Heroes Award. Maar voor je bij de groothandel of supermarkt verkrijgbaar bent, moet er heel wat gebeuren.’

  Diepvriesproduct verdient beter imago

  Dat CHOONK een diepvriesproduct is, is soms ook lastig. Diepvriesproducten hebben een minder imago dan versproducten. Terwijl het product soms al een paar uur na de oogst is ingevroren – een stuk sneller dan het in de supermarkt ligt. Uit het oogpunt van het terugdringen van voedselverspilling is bij CHOONK echter bewust voor diepvries gekozen. Ook kan het product op deze manier zo puur mogelijk blijven; er zijn geen toevoegingen nodig.

  Telers willen wel

  Nederland heeft achttien telers van oesterzwammen. Een aantal daarvan levert inmiddels voetjes voor CHOONK. Meer telers zouden graag aan willen sluiten. Maar daarvoor moet eerst de vraag groeien.

  CHOONK werd ontwikkeld met steun van FoodHeroes. Dit is een samenwerkingsproject van FoodUp! Brabant en ZLTO tegen voedselverspilling.

  Stemmen

  Stem ook op CHOONK

  FoodTech Brainport TV maakte eerder dit jaar een reportage over het verwaarden van reststromen, met oesterzwamvoetjes als voorbeeld.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Soep van overtollige groente wint Food Heroes Awards

  Soep van overtollige groente (EnVie), een snelle screeningmachine voor bevruchte eieren (In Ovo) en diepvriesproducten van ondermaatse mosselen (Musella). Dat waren de drie prijswinnaars bij de Food Heroes Awards op donderdag 14 maart in Frankrijk.

  Voor de Food Heroes Awards waren ook twee initiatieven uit Brabant in de race: Choonk! (oesterzwamvoetjes als basis voor worst, saté en tapas; categorie groente & fruit) en Bio Goat Meat, de coöperatie voor biologisch geitenvlees (categorie mannelijke dieren). Voor hen bleef het bij een finaleplek. De publieksprijs ging namelijk ook naar EnVie.

  De Food Heroes Awards werden mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant en ZLTO. Meer informatie over de winnaars is te vinden in het Engelstalige persbericht.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Stem op jouw Food Hero

  Wat vind jij een briljante nieuwe oplossing tegen voedselverspilling? Welk idee verdient volgens jou dit jaar een Food Heroes Award? Onder de finalisten zijn ook Brabantse initiatieven. Stemmen kan nog tot en met 13 maart. De Food Heroes Award wordt mede mogelijk gemaakt door FoodUp! Brabant en ZLTO.

  De internationale Food Heroes competitie kent dit jaar drie categorieën: vis en zeevruchten, groente en fruit, en mannenvlees. In elke categorie zijn drie initiatieven genomineerd. Designers, technologien en voedselspecialisten ontwikkelden samen oplossingen om voedselverspilling te verminderen door betere benutting van restproducten.

  Voedsel dat meer waarde krijgt

  Onder deze negen finalisten zijn twee initiatieven met een duidelijke Brabantse connectie. Dit zijn:

  • CHOONK (van Botanic Bites) in de categorie groente en fruit. Botanic Bites ontwikkelde een bestemming voor de voetjes van paddenstoelen. Die zijn nu nog een restproduct. Het bedrijf maakt vleesvervangers met deze paddenstoelen, overgebleven tomaten en zeewier.
  • De coöperatie Bio Goat Meat in de categorie mannenvlees. De coöperatie verkoopt vlees van bokjes die op biologische melkgeitenbedrijven geboren worden, nadat ze een eerlijk en heerlijk leven hebben gehad. Ook promoten ze de consumptie van dit smakelijke en hoogwaardige geitenvlees. In het oprichtingsjaar 2018 kwam de coöperatie veelvuldig in het nieuws, werden er ‘boktoberfesten’ georganiseerd en werden er al meer dan duizend Chevons (bokken van 6-8 maanden) verkocht. Geitenvlees is letterlijk en figuurlijk beter op de kaart gekomen.

   

  Stem uiterlijk 13 maart

  Ook jij kunt je stem uitbrengen, via de website van de Food Heroes Award. Dat kan nog tot en met 13 maart. Voor elke categorie is er een publieksprijs. Daarnaast is er een juryprijs. Deze wordt uitgereikt door EU-commissaris Gezondheid en Voedselveiligheid en juryvoorzitter Vytenis Andriukaitis.

  De winnaars worden op 14 maart bekend gemaakt tijdens de voedingsindustrieinnovatiebeurs CFIA 2019 in het Franse Rennes. Winnaars krijgen naast een trofee en extra publiciteit ook de mogelijkheid om een bedrijfsfilm te maken.

  Over de Food Heroes Award

  De Food Heroes Award is een initiatief van instanties uit meerdere Europese landen, waaronder FoodUp! Brabant en ZLTO (Nederland), University of Lincoln (Groot-Brittannië), Flanders District of Creativity (België), Association des Chambres d’Agriculture (Frankrijk) en Bord Lascaigh Mhara (Ierland).

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hutspot: net even anders, net zo lekker

  #Hetezomeroogst blijft actueel. Alle Coopsupermarkten in Nederland verkopen deze week een bijzonder hutspotpakket. #Hetezomeroogst is een initiatief van Food Heroes (samenwerkingsproject FoodUp! Brabant en ZLTO).

  De wortels zien er net iets anders uit, en de aardappels en uien zijn wat kleiner dan wat normaal in de supermarkt ligt. Maar welke consument ziet dat? En wat maakt het uit voor de smaak van de hutspot?

  Oogstramingen

  De oogstramingen van het CBS van aardappels en uien laten inmiddels overigens ook het effect van de hete, droge zomer zien. Lag de bruto opbrengst voor een hectare uien tussen 2015 en 2017 op tussen de 52 en 58 ton per hectare, voor 2018 verwacht het CBS een bruto opbrengst van slechts 32 ton. Fors lager dus. En dat is gemiddeld, want het kan per regio flink verschillen. In januari worden de definitieve cijfers bekend.

  Aardappeloogst

  Voor consumptieaardappels lijkt de situatie een stuk minder dramatisch. Daar is de verwachte bruto opbrengst wel veel lager dan in vorig jaar (40 in plaats van 52 ton per hectare), maar vergeleken met 2015 (46 ton) en 2016 (44 ton) is het verschil een stuk kleiner.

  Zie ook @Hetezomeroogst op Facebook.

   

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Eerste haantjes leghanencaravan geslacht

  De eerste lichting haantjes die in en rond de leghanencaravan is grootgebracht, is geslacht. Ze liepen op het biologische bedrijf van rundveehouder Ad van den Akker in Oirschot. Met succes. Een tweede lichting volgt. Het project krijgt steun van Food Heroes, waarin FoodUp! Brabant en ZLTO samenwerken tegen voedselverspilling.

  ‘Ik ben de leghanen gaan houden door mijn zwager Peter van Agt’, vertelt Ad van den Akker van Bos en Akker. ‘Peter is altijd een voorloper geweest, hij was ook een van de eersten met scharrelkippen en wilde nu nog meer natuurinclusief gaan werken. Zo kwam hij op het idee van Kipcaravan, een verplaatsbare leghennenstal. Daar bestaan inmiddels verschillende exemplaren van. En zo kwam hij ook op de leghanencaravan, om haantjes op te laten groeien.’

  ‘Ik heb altijd koeien gehad, en vroeger een gemengd bedrijf. Toen Peter vroeg of ik haantjes af wilde gaan mesten, heb ik dat ook even met mijn zoon besproken die het bedrijf over wil gaan nemen. Hij moest het ook interessant vinden. Maar gelukkig was hij er ook wel nieuwsgierig naar. Zelf heb ik vroeger wel kalkoenen gehouden, honderd stuks, die ik dan voor de kerst verkocht, dus helemaal vreemd was pluimvee me niet.’

  Hanen lopen in bos en wei

  ‘Hun stal op wielen staat aan de rand van een weiland, naast een stuk bos. Ik pacht grond van Brabants landschap, en de hanen mogen ook het bos in om te scharrelen. Kippen zijn van oorsprong ook bosdieren. Ze lopen ook in de wei van de stieren, maar die geven er echt helemaal niks om.’

  foto: Bos en Akker

  ‘De kuikens kwamen van een bedrijf biologisch bedrijf in Barneveld, met leghennen en een broederij. Van hen hebben we de hanen overgenomen toen ze 4 weken oud waren. De nachten waren toen nog koud, dus in het begin hebben we in de caravan nog met warmtelampen aan gehad.’

  ‘Ik begon met 249 stuks, dan ben je volgens de regels nog een hobbyhouder. Overdag scharrelen ze buiten. De hanen blijven vrij kort bij de caravan, merken we, zo’n 50, 60 meter er vandaan. Ook dat is natuurlijk gedrag, het zijn groepsdieren, in een groep zijn ze veiliger. Bij de caravan krijgen ze voer bij. Dan komen ze ’s nachts naar binnen en zijn ze veilig voor vossen, en dan komt er mooier vlees op. Een stuk of twaalf zijn er door vossen gegrepen, maar verder was er weinig sterfte.’

  Hanengekraai valt mee

  ‘In het begin was het pionieren. Het kostte ook best wat tijd. Je weet niet precies hoe het werkt, komen ze de caravan wel weer in. Ging je ’s avonds de hanen binnenhalen. Maar ze bleken ’s nachts op het licht af te komen. In de warme nachten bleven er wel zestig, zeventig buiten. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar goed, ze vlogen de boom of gingen bovenop de caravan zitten, dus dan zitten ze ook veilig – en het blijft natuurlijk gedrag. Ik heb ze wel flink water moeten brengen, want het was behoorlijk droog.’

  foto: Bos en Akker

  ‘Met het kraaien ’s ochtends viel het nog reuze mee. Ze waren natuurlijk ook nog jong, meer dan een wat schor geluid kwam er zeker in het begin niet uit. Maar ook later hebben we er niet minder om geslapen. En onze buren wonen ver genoeg weg om er geen last van te hebben.’

  ‘In september is de eerste lading hanen geslacht en ingevroren, als hele en halve hanen. Ze waren toen tussen de 26 en 28 weken oud. Veel ouder dan reguliere vleeskuikens, die gaan met vijf, zes weken al weer weg. Ik wacht nu op een tweede lichting. Ik zie er voor de kerst ook wel een markt voor, als duurzame vervanger van kalkoen.’

   

  “Deze leghaan is een mooie, duurzame vervanger van de kerstkalkoen”

   

  ‘Mijn bedrijf is biologisch gecertificeerd, ook de grond, de hanen hebben altijd gescharreld biologisch gecertificeerd voer gekregen. Het hanenvlees zelf heeft echter geen biokeurmerk, want dat bestaat nog niet voor deze haantjes. De prijs is heel goed, ze zijn goedkoper dan de biologische kippen die in de supermarkt liggen.’

  ‘En zeker heb ik zelf al haan gegeten. Dat is absoluut lekker, heeft gewoon smaak, heel anders dan de bekende plofkip. Dit is echt vlees, met smaak. Het beste is om hem gewoon rustig te laten garen in de over, zonder verdere poespas. Ad van de Wal van hotel Moriaan en restaurant Proeflokaal in Oirschot heeft al met het hanenvlees geëxperimenteerd.’

  Hanenvlees te koop

  Het hanenvlees is te koop bij ’t Bint, winkel met streekproducten in Oirschot (Rijkesluisstraat 36a) en op vrijdag middag aan huis bij Ad van den Akker, boerderij Bos en Akker in Oirschot (Vering 2). Naast haan verkoopt Bos en Akker ook het eigen Angus rundvlees en biologisch varkensvlees.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Idee tegen voedselverspilling? Schrijf in voor de Food Heroes Award

  Heb je een goed idee om voedselverspilling aan het begin van de agrifoodketen aan te pakken? Meld je dan aan voor de Food Heroes Award. Of je nu boer of designer bent, ondernemer, wetenschapper, student, werkt bij een ngo of als particulier mee wilt doen. Meedoen kan in drie categorieën: groente en fruit, vis en mannenvlees. Inschrijven kan tot 15 november.

  “Wees niet verlegen, word een voedselheld”

  Food Heroes Awards is een initiatief van het Europese Food Heroes-programma. Boeren en telers uit Noordwest-Europese landen werken hierin samen met designers, technologen en voedselprofessionals aan oplossingen om voedselverspilling aan het begin van de keten aan te pakken. FoodUp! Brabant en ZLTO werken in het project Food Heroes samen tegen verspilling.

  Dien je idee in voor 15 november

  Ga hiervoor naar foodheroesaward.eu. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de CFIA Expo (expo voor fabrikanten in de voedselverwerkende sector) op 14 maart 2019 in Rennes, Frankrijk.

   

  Voedsel is meer waard dan de afvalbak

  Wereldwijd beland een derde van al het eten dat wordt geproduceerd voortijdig op een afvalhoop. Innovatieve oplossingen en een vernieuwende aanpak zijn nodig om dit te veranderen en voedsel de waarde te geven die het verdient. Het Food Heroesproject werkt hieraan via co-creatie, door het verbinden van de creatieve sector aan boeren en ondernemers die zich met de uitdaging van minder verspilling bezig willen houden.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Goatober zet vlees jonge bok op de kaart

  Oktober is de maand van de bok. Van bokbier natuurlijk, maar vooral ook van geitenbokkenvlees. Proef het zelf, op 13 oktober bij World Food Day, op 14 oktober op het Pluk- en oogstfeest in Mill of op een van de boktober-feesten in Nederland. Een initiatief van FoodHeroes.

  #Goatober is een netwerk van koks en boeren dat is ontstaan in de Verenigde Staten; ook daar kleeft aan geitenbokjes het etiket ‘waardeloos vlees’, terwijl dat het in het geheel niet is.

  Eigenschappen geitenvlees

  Het magere, malse vlees is misschien wel het beste te vergelijken met lamsvlees, alleen dan delicater van smaak. Het vlees is snel te bereiden in een kebab of roerbakschotel, of langzaam als curry, stoofpot, suddervlees en braadstuk. Alle delen van de bok zijn te bereiden.

  Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten een lager vetgehalte, minder verzadigde vetten en is daardoor laag in calorieën. Daarnaast bevat geitenvlees veel eiwit, ijzer en linolzuur, waardoor ons lichaam minder cholesterol aanmaakt. Hierdoor past dit vlees in een gezond en gevarieerd dieet.

  Bokjes niet waardeloos

  Met de groeiende vraag naar kaas, yoghurt en melk van geiten worden er ook in Nederland ook steeds meer geitenlammetjes geboren. Alleen is de helft van de lammetjes een mannetje. In Nederland zijn dat er nu 60 tot 70 duizend per jaar. En omdat ze geen melk geven, hebben ze momenteel in Nederland weinig tot geen waarde. Daarom gaan de bokjes nu naar Zuid-Europa (Spanje, Portugal) waar hun vlees wel als delicatesse geldt, of ze worden kort na hun geboorte geslacht en verwerkt in diervoeder. En dat terwijl geitenvlees één van de meest gegeten en gewaardeerde vleessoorten ter wereld is.

  Meer bekendheid mannenvlees

  Op kleine schaal krijgt een deel van de Nederlandse bokjes nu een fijn leven bij de boer tot ze geslacht kunnen worden. Bokjes zijn met een maand of vier, vijf slachtrijp. Als het vlees meer bekendheid krijgt, kunnen meer boeren bokjes gaan houden. Zodat uiteindelijk alle Nederlandse bokjes op een bord belanden en we geen gezond en mooi voedsel verspillen. Omdat melkgeiten aan het eind van de winter of in het voorjaar lammeren, is het vlees vers verkrijgbaar van april tot november.

  Daarnaast wordt gewerkt aan vernieuwing in de geitenhouderij. Niet alle geiten krijgen meer ieder jaar lammetjes om de melkproductie op gang te houden. Daar blijkt ook langer tussen te kunnen zitten. Daardoor worden minder ongewenste bokjes geboren.

  Vanuit Food Heroes, waarin we als FoodUP! samenwerken met ZLTO werken aan minder voedselverspilling, ondersteunen we Goatober dus van harte. Vorig jaar is daarvoor onder meer al het ontmoetingsplatform Meat the Male opgezet.

  Proef en oordeel zelf

  Door proeverijen tijdens diners en festival wil Goatober geitenbokjesvlees laten proeven aan een breed publiek. Aanjager is de Engelse oud-chef-kok James Whetlor. Hij schreef ook het boek Geit, deze maand in het Nederlands verschenen en te koop bij de boekhandel. Het gaat over alles wat je moet weten over hoe en waarom geitenvlees klaar te maken.

  Goatober evenementen

  Op 4 oktober trappen we Goatober af met een geitenbokdiner voor betrokkenen uit de keten, van geitenhouders en chefs tot retailers en beleidsmakers. Daarbij wordt ook over uitdagingen en kansen van dit product gesproken. Denk aan seizoensgerelateerde productie, verkrijgbaarheid voor de consument, slachtleeftijd en introductie van een nieuwe smaak.

  Het speciale diner is in samenwerking met de Lekkere Man in Den Bosch, waar we in het kader van ons project Mannenvlees al vaker over hebben bericht. Ben je beroepsmatig bij dit onderwerp betrokken en wil je je voor dit diner aanmelden? Meer info vind je in dit bericht.

  Voor iedereen te bezoeken zijn:

  • het ‘Mannenplein’ op World Food Day, 13 oktober in Den Bosch. Daar wordt vlees van geitenbokken en haantjes in het zonnetje gezet.
  • Op 14 oktober zal Mevrouw de Bok geitenvlees verkopen bij het Pluk- en oogstfeest bij Kasteel Tongelaar in Mill.
  • Daarnaast is er bok aan spit, barbecue, als worst of ‘pulled goat’ te proeven op boktoberfesten, waaronder in De Meern, Amsterdam, Amersfoort en Driebergen.
  • Verder liggen bij alle Sligro’s in Nederland liggen receptkaarten voor bokkenvlees.
  • Meer info over recepten en verkooppunten op de website van Meat the Male.

   

  #goatober

  Help je ook mee om de geitenbok bekend te maken, en je ervaringen delen over het eten en koken met geitenbokvlees? Gebruik de hashtags #meatthemale #goatober, en volg Meat the Male op Facebook en Twitter.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Elstar is klaar voor Plukgoed op 23 september

  Appels die lang mogen doorrijpen aan de boom zijn minder lang te bewaren. En daardoor minder interessant voor de verkoop. Maar ondertussen worden ze wel veel lekkerder. Bij Plukgoed van Food Heroes kun je de perfecte Elstar ervaren, op 23 september in Zevenbergsen Hoek.

  Een appel is een seizoensproduct. Toch eten we ze het hele jaar door en ligger er altijd Hollandse appels in de supermarkt. Dat komt omdat de pluk start zodra de appel aan de boom genoeg suikers bevat. De appels van deze vroege pluk zijn lang houdbaar.

  Appels die de tijd krijgen om aan de boom te rijpen zijn lastig te verkopen. Daarom overwegen veel appelboeren deze appels niet meer te plukken. Dat betekent dat de lekkerste appels niet geoogst worden.

  foto: Pixabay

  Samenwerking kunstenaar en teler

  Bij Plukgoed draait het om de smaak, niet om de looks. Plukgoed is een appelconcept van beeldend kunstenaar Lobke Meekes en familie Lambregts van fruitteeltbedrijf de Stuifakker in Zevenbergschen Hoek. Het project is tot stand gekomen onder de vlag van Food Heroes.

  Heb je je weleens afgevraagd hoe een appel smaakt als je ‘m precies op het juiste moment plukt? Neem dan een kijkje in de boomgaard van de Plukgoed appelboer. En ervaar de perfecte smaak.

  Meer info en aanmelden: website Plukgoed.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ‘Smaak is leidend, niet de vorm’

  ‘De consument geeft een duidelijk signaal over de waarde van ons voedsel: de smaak is leidend, niet de vorm’. Dat zei landbouwminister Carola Schouten deze week op Twitter in reactie op het succes van de actie #hetezomeroogst van Food Heroes (samenwerkingsproject FoodUp! Brabant en ZLTO).

  Begin augustus startten we de actie #hetezomeroogst om verspilling van de vele buitenbeentjes als gevolg van de droogte te voorkomen. Veel groente en fruit voldoen door de speling van de natuur namelijk niet aan de uiterlijke eisen van supermarkten. Zo zijn uien, kroppen ijsbergsla en pruimen kleiner gebleven. Boeren lopen hierdoor veel inkomsten mis.

  Vooralsnog heeft landbouwminister Carola Schouten alleen op Twitter gereageerd op dit probleem.

  LTO Nederland maakt zich grote zorgen om de financiële situatie van boeren als gevolg van de extreme droogte. Temeer omdat boeren in andere Europese lidstaten (Zweden, Duitsland en België) wel financiële ondersteuning krijgen van hun overheid, en in Nederland niet. Hierdoor kan een ongelijk speelveld ontstaan binnen de EU. “Het is vreemd dat landen zo verschillend reageren op de financiële situatie van boeren als gevolg van de droogte”, aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland op hun website. “Het onderstreept des te meer dat een diepgaand en objectief vervolgonderzoek nodig is om de schade voor boeren, gewassen en vee in beeld te krijgen.”

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Boeren over #hetezomeroogst die kleiner en onverkoopbaar is (met video)

  Door het warme, droge zomerweer zijn veel akker- en tuinbouwgewassen kleiner dan normaal. Drie boeren vertellen wat dat voor hen betekent: Hubert Visser (ijsbergsla), Frans Kuijpers (uien) en Sjako Kloosterman (peren). Met de actie #hetezomeroogst vragen we aandacht voor de dreigende voedselverspilling.

  De kroppen ijsbergsla van Hubert Visser zijn door de droogte niet allemaal even groot en zwaar. De lichtere, kleinere kroppen – net zo lekker, maar iets minder van formaat – dreigen op het land achter te gaan blijven omdat ze niet aan de eisen van de supermarkt voldoen. “Normaal kunnen we 90 procent oogsten, nu maar 60 tot 70 procent.”

   

  Uien onderploegen

  Ook de uien van Frans Kuijpers zijn veel kleiner gebleven. ”In plaats van 60 ton schat ik dat er nu zo’n 18 ton van een hectare gaat komen.” In de uien kleiner dan de minimale winkelmaat van 40 millimeter zit wel genoeg pit. “Het is nog maar de vraag of het de moeite waard is om de uien te oogsten.”

   

  Minder opbrengst

  De peren worden dit jaar ook niet zo dik als anders. “De kleine peren zullen dit jaar lastig te vermarkten zijn omdat er zoveel kleine peren zijn”, zegt perenteler Sjako Kloosterman. Supermarkten willen alleen de dikke peren. Ik schat dat ik 20 procent minder opbrengst heb.”

   

  #hetezomeroogst

  FoodUp! Brabant en ZLTO vinden dat deze tweedeklasseproducten gewoon een plek in het supermarktschap verdienen en niet op het land mogen achterblijven of weggegooid. Om de net zo lekkere, gezonde groente en fruit te redden van de ondergang, zijn ze de actie #hetezomeroogst gestart, in het kader van vermindering van voedselverspilling, binnen het project Food Heroes.

   

  Supermarkt past eisen tijdelijk aan

  Verschillende supermarktketen hebben inmiddels hun inkoopbeleid aangepast. Het AD van maandag 14 augustus schrijft dat doordat zoveel soorten wat anders gevormd zijn, Plus Supermarkt en Coop nu groenten en fruit gedogen die andere jaren afgekeurd zouden worden.

  “Wij hebben de specificaties iets aangepast, de vorm mag afwijken, daar waar het relevant is voor leveranciers en telers”, zegt Debbie Huisman, pr-manager van de Plus Supermarkt in die krant. “Het zijn voor Nederland echt extreme omstandigheden geweest. Waardoor het moeilijk is om aan onze reguliere specificaties te voldoen.’’

  De kans is echter klein dat dit blijvend is. “Als alles weer normaal is gaan de specificaties ook weer naar de normale standaard’’, aldus Huisman in het AD.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Appels derde pluk: smaak als unique selling point

  Ooit een echt rijpe appel recht van de boom geproefd? Als je dat eenmaal hebt gedaan, wil je niet meer anders. Zo vol smaak. Eind augustus kun je bij fruitteeltbedrijf De Stuifakker in Zevenbergschen Hoek Delfcorf komen plukken, later in het seizoen volgen nog drie of vier rassen.

  Het idee voor deze plukdagen kwam tot stand in samenwerking met beeldend kunstenaar Lobke Meekes. Binnen het project Food Heroes ontwikkelde Lobke samen met het echtpaar Juanita de Jonge en Arjan Lambregts van fruitteeltbedrijf De Stuifakker afgelopen jaar het appelconcept Plukgoed. Het wil uitgaan van de productkwaliteit en de waarde daarvan, en de producten niet louter vanuit de kwaliteitseisen van de retail benaderen. Juanita: “We liepen er als teler tegenaan dat we steeds minder van onze appels en peren konden afzetten door steeds strengere eisen van de retail aan hardheid, kleur en formaat. De marges voor de afmetingen werden bijvoorbeeld steeds kleiner, geen tien maar vijf millimeter bijvoorbeeld.”

  Lekkerste appels

  Appels worden in drie ronden geplukt, met steeds een week of twee ertussen. De eerste twee rondes gaan direct de koelcel in. Daar wordt de rijping stopgezet door de luchtsamenstelling iets te veranderen, om ze vervolgens enkele maanden tot bijna een jaar te kunnen bewaren.

  De appels die dan nog aan de boom hangen en daar afrijpen zijn minder geschikt om lang te bewaren. “Je moet ze direct af kunnen zetten”, zegt Juanita de Jonge van De Stuifakker, “en dat lukt niet altijd. Terwijl dit eigenlijk de lekkerste appels zijn, de appels die helemaal aan de boom zijn afgerijpt. Die laatste, derde pluk werd alleen beoordeeld op wat er niet was – de hardheid, de perfecte kleur – maar niet op wat er extra was, de bijzonder lekkere smaak.”

  Plukdag

  Dus komen er dit jaar speciale plukdagen om deze bijzonder lekkere appels van verschillende rassen te oogsten en consumenten zo met deze smaak kennis te laten maken. Eind augustus is de eerste appel aan de beurt, de Delcorf. Na een rondleiding, waarin wordt verteld over het bedrijf, hoe je plukt en waar je op moet letten, mag je zelf appels plukken. In de weken erna volgen, met tussenpozen, plukdagen voor de Elstar, Golden Delicious, Jonagold en – afhankelijk van hoe mooi de nazomer wordt – de Braeburn (volg hun Facebookpagina voor de laatste informatie en data).

  (tekst loopt verder onder foto)

  Delcorf

  Test

  De kunstenares en teler hebben in het kader van Plukgoed consumenten zelf ook al eens appels laten beoordelen van verschillende afmetingen en vormen. Eerst op uiterlijk, dan op smaak. De meeste proevers waren verrast over de goede smaak. Grotere appels bleken bijvoorbeeld helemaal niet melig, zoals ze hadden verwacht. “Dat gaf ons als teler ook meer inzicht in hoe consumenten naar ons product kijken.”

  Het gaat om de smaak

  Juanita is dan ook zeer te spreken over de actie #hetezomeroogst van Food Heroes (FoodUp Brabant i.s.m. ZLTO) om groente en fruit niet aan de standaard voldoen toch gewoon in de supermarkt te krijgen. “We krijgen vaak te horen: de consument wil dit soort strenge eisen. Maar als consumenten een keuze hebben, ligt het anders. Uiteindelijk zeggen die toch ook: het gaat om de smaak.” We moeten niet vergeten dat het om een natuurproduct gaat, wil ze maar zeggen. En eigenlijk ook een seizoensproduct. Alleen zijn we door bewaartechnieken, internationale handel en steeds strengere eisen gewend geraakt dat appels jaarrond in de schappen liggen en appels van hetzelfde ras er altijd hetzelfde uitzien.

  Blik van buitenaf

  Over de waarde van Plukgoed voor haar bedrijf zegt Juanita: “Door met een buitenstaander naar je bedrijf te kijken, kun je een bredere visie op je bedrijf ontwikkelen. Zo’n blik van buitenaf kan je ogen helpen openen.” Lobke gaat ook meehelpen op de Plukdagen, vertelt Juanita. “Ik weet nog niet wat ze precies gaat doen, maar ze gaat er wel haar eigen draai aan geven, aan hoe je mensen meeneemt op je bedrijf.”

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Actie #hetezomeroogst om zomerse buitenbeentjes te redden van verspilling

  Boeren die door droogte en hitte blijven zitten met hun oogst doordat hun producten net niet aan de cosmetische standaard van supermarkten voldoen. Dat moet verleden tijd worden. Met de actie #hetezomeroogst vraagt Food Heroes daar aandacht voor. Zo zijn er dit weekend net te kleine peren te koop in enkele Brabantse supermarkten.

  Lees ook de update van 17 augustus met video’s

  Smakelijke aardbeien en bramen die niet meer geplukt worden omdat ze niks opleveren; schuren vol uien die waardeloos dreigen te worden; een pruimenoogst die via Marktplaats gratis wordt aangeboden omdat ze net te klein zijn; snacktomaatjes met een deukje of rimpeltje die, onder meer in Someren, gratis worden weggegeven. Wie een beetje het nieuws volgt, kan het niet zijn ontgaan.

  Droogte en hitte

  De droogte en hitte maken het pijnlijk duidelijk hoe de standaard cosmetische eisen van supermarkten aan groente en fruit kunnen knellen. Met als gevolg een veel lagere prijs voor telers of zelfs verspilling van goede producten waar hard voor is gewerkt.

  Tegen voedselverspilling

  Food Heroes (waarin FoodUp! Brabant en ZLTO samen werken aan minder voedselverspilling) is daarom nu de actie #hetezomeroogst gestart om aandacht te vragen voor dit probleem. Supermarkten mogen dan stellen dat hun consumenten deze prima producten niet willen kopen, uit bijvoorbeeld de verkopen via boerderijwinkels en onderzoek blijkt dat er wel degelijk een markt voor is.

  “Deze droogte en hitte zijn omstandigheden waar niemand iets aan kan doen. Sommige soorten groenten en fruit zien er nu iets anders uit. Zonde om te verspillen als de kwaliteit verder prima is. Daarom is het mooi dat de kleinere pruimen, peren en uien toch in de schappen van de supermarkt terechtkomen”, aldus Ellen Tenbült van FoodUp! Brabant.

  (tekst gaat verder onder afbeelding)

   

  De actie begint met de Jubileum-pruimen van Kees Hamelink uit Wemeldinge. Al snel volgen de uien van Frank Kuijpers en de Clapp’s Favourite handperen van Sjako Kloosterman uit Kapelle. En zo zijn er nog veel meer telers met mooie boerenproducten die het winkelschap momenteel niet halen, omdat ze niet voldoen aan de standaard cosmetische kwaliteitseisen.

  Doe mee

  Vanmiddag (8 augustus) start de verkoop van enkele buitenbeentje in de Agrimarkt in Goes en Vlissingen, daarna  volgen meer supermarkten in Zeeland en West-Brabant van Agrimarkt, Plus en Emté. Ook veel boerderijwinkels doen mee.

  Telers kunnen hun aanbod melden op de Facebookpagina @HETEZOMEROOGST. Mark de Jong van ZLTO: “Daar geven we boeren die met deze actie mee willen doen een mooi podium voor hun producten.”

  Motie

  Op 14 juni nam de Tweede Kamer een motie aan om in de handelsnormen de cosmetische eisen te schrappen.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Schrijf je nu in voor de Food Heroes Awards

  Heb jij een topidee om voedselverspilling te verminderen? Dan ben je een Food Hero en kun je meedingen naar de Europese Food Heroes Awards!

  Met het Europese Food Heroes-programma willen Noordwest-Europese landen oplossingen vinden om voedselverspilling aan het begin van de keten aan te pakken. Boeren en telers werken daarvoor samen met designers, technologen en voedselprofessionals.

  Om de helden in de strijd tegen voedselverspilling een podium te geven organiseert Food Heroes nu de Food Heroes Awards. Iedereen die een oplossing heeft tegen voedselverspilling aan het begin van de keten kan zichzelf nomineren, van boeren en designers tot ondernemers, wetenschappers, studenten, NGO’s en individuen. De categorieën zijn ‘groente & fruit’, ‘vis’ en ‘vlees van mannelijke dieren’.

  Je kunt je tot 15 november 2018 inschrijven en dat kan gewoon in het Nederlands. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de CFIA Expo (expo voor fabrikanten in de voedselverwerkende sector) op 14 maart 2019 in Rennes (Frankrijk).

  Kijk voor meer informatie op foodheroesawards.eu>

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Van minderwaardige reststroom naar hip festivalfood

  Iets lekkers maken van reststromen is één. Iets lekkers maken van reststromen voor een festival is een heel ander verhaal. Want hoe trek je de aandacht tussen al die andere hippe foodconcepten? Een uitstekende vraag om studenten van HAS Hogeschool mee aan het werk te zetten.

  Men neme kromme komkommers, uit de klauwen gegroeide zoete aardappelen en eindeloos lange rabarber en maakt er iets lekkers van. Toch?

  Was het maar zo simpel. Want de gemiddelde festivalbezoeker wordt bedolven door lekkere hapjes. Waar zitten ze überhaupt nog op te wachten?

  Verschillende doelgroepen

  Dat is precies waar de vraag van Food Heroes en festivalorganisator MOJO om draait. HAS-docente Boukje Derix-Bakema zette er 70 studenten Food Innovation & Design voor aan het werk. De precieze opdracht: maak voor de bezoekers van Lowlands, North Sea Jazz of Down The Rabbit Hole een festivalfoodconcept waarvan minimaal een derde bestaat uit reststromen.

  Dat zijn dus ook drie verschillende doelgroepen, benadrukt Boukje. “De bezoekers van North Sea Jazz hebben bijvoorbeeld vaak wat meer te besteden en zoeken iets met meer luxe. Bezoekers van Down The Rabbit Hole zijn juist wat avontuurlijker.”

  Het verhaal van de teler

  De opdracht begon met een bezoek van de drie telers. Voor studenten Food Innovation zijn reststromen niets nieuws, toch is zo’n bezoekje een eyeopener. “Het zet wat in beweging als een teler zelf vertelt hoe hij met bloed, zweet en tranen komkommers teelt en ze later in een enorme container weer weg moet gooien. Zeker voor food lovers als deze studenten is dat pijnlijk om te horen.”

  Een kloppend concept

  Inmiddels hebben de studenten hun opdracht afgerond. Boukje is tevreden. “Deze studenten zijn in staat heel vrij te denken en goed te kijken naar de vraag: waar is deze festivalganger naar op zoek? Ze verbinden haakjes aan elkaar – de bezoeker en de reststroom – en maken een kloppend totaalconcept dat de festivalganger ook begrijpt.”

  Een leuke draai of knipoog, en het nadeel wordt een kans. “Een mooi voorbeeld is de vegetarische döner van zoete aardappel. Zoete aardappels worden weggegooid omdat ze te groot zijn. Maar een grote zoete aardappel kun je wel goed aan zo’n döner-spit hangen. Een reststroom is dan niet langer een probleem, maar echt onderdeel van het totaalconcept.”

  Foto: studente Jet Kroot met de doner tatli patates.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • De lekkerste appel, die wil je ook!

  De lekkerste appels komen direct rijp van de boom. Maar de consument krijgt ze niet te eten. Wat raar eigenlijk, vond beeldend kunstenaar Lobke Meekes. In het project Food Heroes van Agri meets Design onderzoekt ze hoe deze appel toch naar de markt kunnen.

   

  OOGSTappels

  Op De Stuifakker in Zevenbergschen Hoek telen Juanita en Arjan met hart en ziel 17 hectare appels. Die appels worden geplukt op het moment dat ze nét genoeg suikers hebben om verder te rijpen. Je kunt deze ‘eerste pluk’ appels heel lang bewaren. Precies zoals de supermarkt ze hebben wil.

  Ook de tweede pluk appels zijn bewaarappels. Maar de derde pluk appels zijn al rijp. Die zijn kwetsbaarder en worden snel te zacht voor de verkoop. De supermarkt neemt die niet af. Wanneer die appels in het winkelschap komen waar iedereen in kan ‘rommelen’, dan zien de appels er na een tijdje niet meer uit door alle butsen. Terwijl ze het aller-lekkerste zijn.

  Proberen begrijpen

  Lobke begreep er niks van. Vragen stellen dus, daar begon het mee. “We zijn zo gewend dat we altijd appels kunnen kopen. Pas als je de boer ontmoet ga je vragen stellen. Voor een appelteler is het allemaal normaal. Hij moet zo efficiënt mogelijk werken en houdt er uiteindelijk weinig aan over. Hij voelt niet veel ruimte om het anders te doen. Ik vond het gek: appels worden geplukt om te bewaren. En allemaal passen ze precies in je hand en hebben ze een mooie rode blos. Smaak speelt geen rol. Ik wil het omdraaien. Als mensen de derde pluk proeven, dan kan ik me niet voorstellen dat ze er niet enthousiast over zijn.”

  Consument kennis laten maken

  Lobke ontwikkelde een nieuw concept voor deze  appels waarbij het draait om de smaak. Ze wil consumenten kennis laten maken met het verhaal en de smaak achter de derde pluk-appel. Zodat die beseft: de lekkerste appels, die krijg ik nooit te eten. Maar ik wil ze wel!

  Op de Dutch Design Week kun je deze appels proeven en goede ideeën delen. Ondertussen onderzoekt een team van de HAS-minor Wereldwijde voedseldialoog hoe je de appel ook daadwerkelijk bij de consument kunt krijgen.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.