FoodUp! Academie

Dompel je onder in de wereld van duurzamer eten en produceren. Versterk je kennis en netwerk. Krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

Lees meer

De FoodUp! Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars.

Voor wie?

De FoodUp! Academie is bedoeld voor mensen uit de hele voedselketen, van boer tot consument, die een bovenmatige interesse hebben in voedsel of hier werkzaam in zijn. Dit najaar start de derde editie. Aanmelden kan tot 24 juni 2019 om 9.00 ’s ochtends. Twijfel je of dit programma bij je past? Mail dan naar academie@foodupbrabant.nl en we plannen een belafspraak.

Aanmelding en programma

Meer informatie over aanmelding in dit nieuwsbericht. Meer informatie over het programma in dit nieuwsbericht.

Biopic-Tineke-Laarhoven-Bom-01 Tineke Laarhoven

tlaarhoven@brabant.nl

06 18 30 33 48

Strategie, teamleider

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • Doe de FoodUp! Academie cadeau

  Wie iedere dag druk bezig is met de transitie van het voedselsysteem en hier stappen in zet, kent vast het gevoel ‘ik wou dat het sneller ging’. En daar kun je nu zelf iets aan bijdragen: door de FoodUp! Academie cadeau te doen aan iemand uit jouw omgeving. Want uiteindelijk is de voedseltransitie gewoon mensenwerk.

  Eind september start de derde editie van de FoodUp! Academie. Tijdens de training verdiepen voedselprofessionals, ondernemers, beleidsmakers, studenten en mensen die op een andere manier actief zijn in de Brabantse agrofood, zich in de wereld van duurzamer eten en produceren. Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 24 juni aanmelden.

  Hoe doe je de FoodUp! Academie cadeau
  • Informeer degene die jij voor ogen hebt over de FoodUp! Academie en geef aan waarom jij denkt dat het voor/hem haar heel interessant is om mee te doen. Verwijs ook naar onze website voor meer informatie. De afbeelding hierboven kun je downloaden en meesturen (ga met muis op afbeelding staan, klik op rechtermuisknop, kies Afbeelding opslaan als, ).
  • Geef aan dat als hij/zij mee wil doen, jij (of jouw bedrijf) dan als sponsor op wilt treden. Jij betaalt dan de 350 euro voor de training.
  • Is hij/zij geïnteresseerd? Dan moet de kandidaat zich voor 24 juni aanmelden voor deelname, met een motivatiebrief en een CV. Zet in de mail ‘gesponsord door [naam sponsor/contactpersoon]’
  • Jij stuurt zelf een mail naar academie@foodupbrabant.nl met het onderwerp: ‘ FoodUp! Academie cadeau doen’ en laat ons weten wie jij (of jouw bedrijf) de FoodUp! Academie graag cadeau doet/hebt gedaan.
  • Wanneer deze kandidaat wordt geselecteerd voor deelname, sturen wij de factuur naar jou (of jouw bedrijf). Een cadeau met impact!

   

  Meer informatie over het programma van de FoodUp! Academie en aanmelden is te vinden op deze website.

  Vragen?

  Mail ons dan op academie@foodupbrabant.nl.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ‘Uiteindelijk is de transitie gewoon mensenwerk’

  Waarom is FoodUp! Brabant twee jaar geleden eigenlijk met de FoodUp! Academie gestart? We vroegen het Marcel Webster van FoodUp! en medeorganisator Diana van Bokhoven. Aanmelden voor de derde editie, dit najaar, kan nog tot 24 juni.

  ‘We zijn in 2017 met de FoodUp! Academie gestart als een van de manieren om de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant te versnellen’, vertelt Marcel Webster van het FoodUp!-team van de provincie Brabant. ‘De FoodUp! Academie bouwt aan nieuwe netwerken van professionals die bezig zijn met de vernieuwing van het voedselsysteem. We wilden dat deelnemers elkaar de rest van hun leven zouden weten te vinden omdat ze dit traject samen hebben doorlopen. Daarnaast doen mensen door onze Academie belangrijke inzichten op. En we zien dat het werkt, getuige de reacties van oud-deelnemers.’

  Ben jij boer, producent, food professional, of heb je als consument een bovenmatige interesse in voedsel? Dan zoeken we jou! Geef je nu op voor de FoodUp! Academie 2019 en dompel je onder in de Brabantse agrofoodsector. Meld je aan.

  Mensenwerk

  Diana van Bokhoven, deelnemer van het eerste jaar en inmiddels medeorganisator, kan dat bevestigen. ‘De FoodUp! Academie brengt vers bloed in het FoodUp!-netwerk en helpt ondernemende mensen een stap verder. We staan in Brabant voor een enorme opgave naar een eerlijk en duurzaam voedsellandschap. Maar uiteindelijk is het gewoon mensenwerk. Dus moet je je afvragen: hoe kun je de groep groter maken die met die voedseltransitie bezig is. Dan is het slim om gebruik te maken van de olievlekwerking.’

  De training is erop gericht om mensen die zich met de voedseltransitie bezig willen houden, kennis te laten maken met alle verschillende aspecten van voedsel, met toekomstige ontwikkelingen en verschillende scenario’s, en met partijen die al aan het nieuwe voedsellandschap werken. ‘Dat geeft je naast meer informatie vooral ook veel inspiratie’, vertelt Diana. ‘En omdat je die reis samen maakt ontstaan nieuwe netwerken. Dat is belangrijk voor jouzelf als deelnemer, en voor FoodUp! als verbindende schakel.’

  Blijf niet in je eentje zoeken en dromen van veranderingen in het voedselsysteem. Maak werk van je ideeën en meld je aan voor onze FoodUp! Academie. / Foto: Benjamin Davies (Unsplash)

  Steun en hulp

  Daarnaast is het ook gewoon heel fijn om eens met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan  met vraagstukken van de voedseltransitie , waarbij je steun en hulp vindt bij elkaar. Diana: ‘Dat is ook onderdeel van de training, het leren versterken van je eigen netwerk, leren reflecteren en hulp leren vragen. Daarom houden we bijvoorbeeld ook durf-te-vragen-sessies.’ Zo’n sessie leverde op een van de trainingen al een interessante match: twee deelnemers vonden elkaar in hun wens om te experimenteren met natuurinclusieve landbouw.

  Sommigen zetten al tijdens de cursus voor hen belangrijke stappen. Zo ging kok Maarten Lockefeer van Keukenconfessies op Strijp S, geconfronteerd met de impact van de vleessector op het klimaat, aan de slag met het maken van meringues zonder ei. In plaats van met kippeneiwit kan dat namelijk ook met plantaardig eiwit: het vocht van peulvruchten uit blik (geconcentreerd kookvocht), aquafaba genoemd.

  Stappen zetten

  Maar uiteindelijk is de Academie geen competitie, gaat het er niet om wie het meest verandert. De een zet misschien meer zichtbare stappen in de praktijk, de ander minstens zo belangrijke mentale stappen. Diana: ‘Belangrijkste is dat je na de FoodUp! Academie zelf vervolgstappen kunt maken.’

  Heb je een vraag, en kun je het antwoord niet op onze projectpagina vinden? Mail dan naar academie@foodupbrabant.nl.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • FoodUp! Academie 2019: meld je nu aan!

  Ben jij een voedselprofessional, ondernemer, beleidsmaker, student of op een andere manier actief in de Brabantse agrifood? Wil jij je omringen met een netwerk van twintig veranderaars en met hen ontdekken hoe jij je kunt inzetten voor een gezond en eerlijk voedselsysteem? Meld je dan nu aan voor de derde FoodUp! Academie.

  De provincie Brabant huist de beste ondernemers, ontzettend veel kennis, een rijk landschap en haar inwoners houden ook ongelooflijk van lekker eten. Tegelijkertijd moeten we onder ogen zien dat de provincie als geheel duurzamer, gezonder en eerlijker voedsel voort moet gaan brengen. Daarom organiseren we deze academie voor koplopers uit de agrifood sector, om jullie op weg te helpen, contacten te laten leggen en samen invulling te geven aan het toekomstbeeld dat jij zelf voor ogen hebt.

  “Door de FoodUp! Academie kwam ik op plekken waar ik anders niet zo 1, 2, 3 terecht zou komen”
  Maarten Lockefeer, Keukenconfessies

   

  Wat is de FoodUp! Academie?

  De FoodUp! Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars. De FoodUp! Academie is een initiatief van FoodUp! Brabant.

  Meld je nu aan!

  Wil jij ontdekken wat en hoe je kunt bijdragen aan de verandering van het voedselsysteem? Ben je beschikbaar op 26 en 27 september, 11 oktober, 8 november en 29 november? Schrijf dan een motivatiebrief en CV (beide maximaal 1 A4) en stuur deze vóór 24 juni 9.00 uur naar academie@foodupbrabant.nl.

  Beantwoord in je motivatiebrief de volgende vragen (ongeveer een alinea per vraag):

  • Waarom wil je meedoen?
  • Wat is op dit moment jouw grootste voedselvraag waarmee je graag aan de slag wil gaan?
  • Hoe ziet jouw ideale voedseltoekomst eruit?
  Programma

  Meer details over het programma van de FoodUp! Academie vind je in dit bericht.

  Intakegesprekken

  Na de schriftelijke aanmelding volgen intakegesprekken in de laatste week van juni en de eerste week van juli, tussen 10.00 en 18.00 uur ten kantore van FoodUp! Brabant, in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Bij meer dan twintig aanmeldingen wordt op basis van de schriftelijke aanmelding en de gesprekken een groep samengesteld.

  Eigen bijdrage

  Van deelnemers vragen we een eigen bijdrage van 350 euro (incl. BTW). Dit is inclusief lunch op alle cursusdagen, en inclusief diner en overnachting op de eerste twee dagen. Mocht deze eigen bijdrage echt een probleem zijn, neem dan contact op met de organisatie.

  “Ik ben burger, consument én beleidsmedewerker. In al die rollen deel ik nu mijn kennis uit de Academie”
  Angelique Hermens, gemeente Sint Anthonis

   

  Ervaringen van vorige edities

  Wil je weten hoe de FoodUp! Academie 2018 was? Dat kun je hier lezen! Op deze projectpagina zijn meer berichten te vinden over de ervaringen van deelnemers in 2017 en 2018.

  Vragen

  Twijfel je of dit programma bij je past? Mail dan naar academie@foodupbrabant.nl en we plannen een belafspraak.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Programma FoodUp! Academie 2019

  Dit najaar gaat de derde editie van de FoodUp! Academie van start. Wat is de FoodUp! Academie ook al weer en wat kun je van het programma verwachten?

  De FoodUp! Academie geeft een overzicht van het voedselsysteem door daadwerkelijk de voedselketen in te duiken. Daarnaast zorgt het programma voor handvatten om nieuwe kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het programma biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en theorie, maar vooral ook voor het leren vanuit de praktijk en van elkaar.

  • Je vergroot je kennis over het huidige voedselsysteem en komt in contact met veranderaars en ondernemers die al werken aan het toekomstige het voedsellandschap.
  • Je gaat met de poten in de modder: het ontwikkelen van je visie doe je door te leren, te ervaren, te doen en te delen, door de boer op te gaan, in gesprek met experts en met elkaar.
  • Je leert mensen kennen uit alle schakels van de keten van vakmannen tot experts, topsprekers, innovators en ondernemers.
  • Je wordt onderdeel van een interdisciplinair Brabants transitienetwerk dat ook lang na het volgen van deze opleiding waardevol is en regelmatig bijeenkomsten organiseert.
  • Je werkt parallel aan jouw idee/plan om op je eigen manier een positieve bijdrage te leveren aan het huidige voedselsysteem.
  • Het Brabantse agrifoodnetwerk wordt opengezet, drink koffie/thee met een belangrijk sleutelfiguur voor jouw toekomst (wij maken de match voor je).

  Excursie tijdens eerdere editie van de FoodUp! Academie.

  Programma

  Het programma voor de derde editie, die dit najaar gaat lopen, is als volgt:

  Dag 1 en 2: Kennismaking en de voedseltransitie // 26 en 27 september

  • Waar sta jij in de voedselketen?
  • Op zoek naar jouw persoonlijke missie
  • Wat is de ‘voedseltransitie’?
  • Vorm een nieuw, persoonlijk perspectief op verandering.

   

  Dag 3: Het voedsellandschap // 11 oktober

  • Op excursie in de voedselketen: van boer tot burger
  • Waar zitten de knelpunten?
  • Hoe veranderd ‘het systeem’?

   

  Dag 4: Radicale Vernieuwing // 8 november

  • Ontmoet radicale vernieuwers die hun ideeën omzetten in daden.
  • Welke innovaties werken en waarom?

   

  Dag 5: Maak zelf de transitie // 29 november

  • Zet jouw woorden om in daden
  • Tijdens workshops aan de slag om tot een concreet en uitvoerbaar plan te komen.

   

  Praktisch
  • Locatie: diverse locaties door heel Brabant
  • Tijd: nader te bepalen, maar ongeveer van 9:30 – 18:00 uur en op 26 september met diner en overnachting.
  • Bij deelname wordt verwacht dat je op alle programmadagen volledig aanwezig bent.

   

  Meer info over aanmelding in dit nieuwsbericht.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Twee deelnemers FoodUp! Academie 2018 blikken terug

  Wat heeft de FoodUp! Academie van dit najaar betekend voor de deelnemers? We blikken terug met twee van hen: Doekele Rienks (43) uit Tilburg en Marieke Holweg (49) uit Rosmalen.

  Bij de tweede editie van de FoodUp! Academie, met vijf bijeenkomsten in de periode september-november, doken twintig deelnemers samen diep de voedselketen in. Ze kregen zo de mogelijkheid om te onderzoeken hoe hun eigen rol in verduurzaming van het landbouwsysteem vorm te geven en hun netwerk uit te breiden.

  Waarom deed je mee?

  Doekele: ‘Ik werk bij Geodan, een geo-ICT-bedrijf. Eén van mijn directieleden is als lector Location Intelligence bij de HAS bezig met het voedselvraagstuk. Dat intrigeerde me wel; als zoon van een melkveehouder heb ik een natuurlijke affiniteit met de agrofoodsector. Locatie-intelligentie kun je inzetten in veel verschillende vraagstukken, zoals het optimaliseren van routes: de snelste, de kortste, en het beste vervoermiddel. Zo helpen we bijvoorbeeld Post NL met het logistieke vraagstuk rondom efficiënte post- en pakketbezorging. Maar de inzet van locatie intelligentie is ook interessant voor het realiseren van korte ketens. Daarom wilde ik er meer van weten, of ik er iets mee kon in mijn dagelijkse werk.’

  Fietskoerier. Foto: FaceMePLS (Flickr, CC BY 2.0)

  Marieke: ‘Aandacht hebben voor natuur en waar je eten vandaan komt heb ik van huis uit al meegekregen. Mijn moeder komt van een melkveebedrijf, zelf heb ik internationaal veehouderij management gestudeerd en in Nederland en Italië gewerkt bij toeleveranciers in de varkenshouderij op het gebied van voer en genetica. Inmiddels werk ik alweer een aantal jaar bij een bank, als financieringsspecialist. Hoe leuk mijn werk ook is, ik merk dat mijn hart bij de agrarische sector ligt; ik begrijp de sector. Toen ik de oproep zag, dacht ik: gaaf, ik geef me op.’

  ‘Ik wil graag bijdragen aan de voedseltransitie in Brabant. De vele veehouderijen produceren heel efficiënt, maar trekken wel een grote wissel op mens, dier en omgeving. Maar hoe kun je boeren helpen om uit de groef te komen van groei en lagere kostprijzen? Er blijft vraag naar hun producten op de wereldmarkt. In de financiële sector wordt alleen gekeken naar winst in euro’s. Maar er is zoveel meer. Ook daar ging de FoodUp! Academie over.’

  Hoe heb je de cursusdagen ervaren?

  Doekele: ‘Ik vond het ze allemaal superinteressant en inspirerend. Ik had nog wel vijf dagen bedrijven willen bezoeken en sprekers willen horen. Dat er wat moet veranderen binnen de agrofoodsector wist ik in mijn achterhoofd wel, maar dat is me nu echt veel duidelijker geworden.’

  ‘Om te beginnen is bewustwording belangrijk. Ook probeer ik mijn eigen leven aan te passen, bijvoorbeeld door minder vlees en andere dierlijke eiwitten te eten, en over de noodzakelijk voedseltransitie te praten met mijn omgeving. Dit resulteert nu al in een olievlekwerking. Zo heeft mijn vrouw haar collega’s er al enthousiast over verteld.’

  Foto: Franklin Heijnen (Flickr, CC BY-SA 2.0)

  ‘Er waren wel dagen dat ik naar huis ging en dacht: komt het ooit nog goed, gaan we dit als Nederland nog rechttrekken? Maar we zullen er toch mee aan de slag moeten. Dat ik toch begeesterd bleef, kwam door de inspirerende sprekers; mensen die ergens voor staan, en de voedseltransitie echt in beweging zetten.’

  Marieke: ‘Mensen in mijn omgeving zeiden wel eens: heb je het nu alweer over de FoodUp! Academie! Zeker de vierde dag vond ik fantastisch. Daar waren veel mensen die een belangrijke rol spelen in het transitieproces. Wist je trouwens hoe weinig dierlijk eiwit je maar nodig hebt op een dag? Niet meer dan er in vier glazen melk zit (20 gram eiwit; vlees bevat 20 à 30 gram eiwit per 100 gram, red.). Dat triggert me om thuis te minderen, al is het lastig met een stel carnivoren in huis. Het biedt ook hoop. Als we allemaal minder dierlijk eiwit eten, heeft dat wereldwijd invloed: we kunnen dan veel meer mensen voeden.’

  ‘Waar ik moeite mee had was het standpunt van de retailketen. Bij overschotten kunnen boeren geen vuist maken in de huidige wereldmarkt. Zijn producten goedkoper in Oost-Europa, dan kopen supermarkten daar in. De meeste houden zich niet bezig met een eerlijke verdeling van de marges binnen de keten. Verdiensten zouden eerlijker moeten worden verdeeld. En misschien moeten we voor een betere wereld ook meer aan ons voedsel gaan uitgeven.’

  Dag 5, FoodUp! Academie 2018

  Met welke belangrijke inzichten ga je nu verder?

  Doekele: ‘Tijdens een van de dagen ging het ook over blockchain binnen de agrofoodsector. Dat heeft natuurlijk een hele duidelijke IT-component en wordt in de praktijk al toegepast. In mijn eindejaargesprek deze maand, heb ik aangegeven dat ik graag volgend jaar wat ruimte wil om mij daar verder in te verdiepen.’

  ‘Wat locatie-intelligentie kan betekenen binnen de agrofood blockchains? Bedenk dat 85 procent van de data die in blockchains wordt opgeslagen een locatiecomponent bevat. Daar kunnen wij hele mooie dingen mee doen. Bijvoorbeeld de CO2-footprint van producten uitrekenen zodat consumenten dit mee kunnen nemen in hun aankoopbeslissing. Of de reis die een product heeft gemaakt in een kaart tonen. Mijn conclusie van de FoodUp! Academie was in ieder geval dat we onze kennis en ervaring als bedrijf goed in kunnen zetten voor de voedseltransitie.’

  Marieke: ‘Er zijn zoveel mooie initiatieven die de situatie voor iedereen kunnen verbeteren; er speelt zoveel meer dan ik dacht. Ik geloof ook echt in de kracht van disruptie: in kleine partijen die veranderingen in gang kunnen zetten.’

  ‘Het was ook een geweldig leuke groep mensen bij elkaar. Heel verschillend, maar daardoor konden we ook mooie discussies hebben en veel van elkaar leren. Zoals iemand met ervaring in de retail de processen daar inzichtelijk maakte. De FoodUp! Academie was voor mij een waardevolle stap op het pad om te kijken wat ik kan betekenen voor de voedseltransitie. Het biedt een waanzinnig netwerk met veel enthousiaste en gedreven mensen.’

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Interview: Diana van Bokhoven, mede-organisator FoodUp! Academie

  De tweede editie van de FoodUp! Academie is in september van start gegaan. We spraken daarom met mede-organisator Diana van Bokhoven over het programma en de ontwikkeling bij deelnemers. En wat het voor haarzelf betekend heeft, als oud-deelnemer.

  Even het geheugen opfrissen, wat is en doet de FoodUp! Academie ook al weer?

  ‘We zijn er voor iedereen die een rol wil hebben of die al heeft in een duurzaam agrifoodsysteem of het voedsellandschap. Doel is meer kennis en meer kennissen; geïnspireerd raken en je netwerk uitbreiden. Om zo een volgende stap te kunnen maken met je eigen vraagstuk of uitdaging. Met de twintig zeer gemotiveerde deelnemers duiken we hiervoor vijf dagen letterlijk de voedselketen in. Buiten het programma zien en spreken de deelnemers elkaar in zogenaamde buddygroepjes, om elkaar te coachen en te reflecteren op elkaars vraagstukken.’

  Kun je iets vertellen over het programma van dit jaar?

  ‘De eerste dag hebben we inmiddels gehad. Dat is vooral kennismaken met elkaar en met wat transitie is. We waren hierbij te gast op De Ruurhoeve van Corné Ansems, die met de Landbouw Innovatie Campus via de Doehetzelfkip-project heeft gewerkt aan de acceptatie van een meerprijs van de extra waarde van dierenwelzijn. De tweede dag volgden we met de deelnemers het maakproces van het Brabantse worstenbroodje. Letterlijk, met bezoeken van varkensboer via de verwerken naar de retail. De derde dag is aanstaande zaterdag, 13 oktober. Dan kunnen deelnemers inspiratie vinden op de World Food Day in Den Bosch. Bijvoorbeeld met de talkshows What Google Eats, Tech met bestek, The True Cost of Food, Aan de keukentafel. Maar ook de lezing van prijswinnend fotograaf van National Geographic George Steinmetz, die de landbouwsector over de hele wereld fotografeert. Daarna laten we ze een dag kennismaken met radicale vernieuwers. De slotdag gaat over het zelf een stap maken.’

  FoodUp Academie 2018, dag 1, bezoek aan De Ruurhoeve. Foto: Diana van Bokhoven

  Vorig jaar was je zelf deelnemer. Waarom had jij je aangemeld?

  ‘Ik had jaren als communicatiestrateeg gewerkt en voelde me steeds meer ‘langs de zijlijn’ staan. Ik wilde meer zelf doen, aan het roer staan, in plaats van mensen zo goed mogelijk adviseren. Dan moet je toch maar afwachten wat ze daadwerkelijk met je adviezen en ideeën doen. Interesse in food en duurzaamheid zat er, terugkijkend, al jong in. Eigen tas mee bij het boodschappen doen, nadenken over wat je eet. Als student besprak ik ’s ochtends al met een vriendin wat we ’s avonds gingen koken. De echte passie voor food ontstond toen ik zo’n twintig jaar geleden ging werken en de agrifoodsector in rolde. Hergebruik van reststromen, biologische landbouw stimuleren, besparen op transport; ik vond het mateloos interessant. Het is de combinatie van eten en de wereld een beetje mooier maken.’

  Welke stap heb jij uiteindelijk gezet?

  ‘De verwarring die ik nu bij de deelnemers terugzie, heb ik zelf ook ervaren. Hoe meer je weet van het voedselsysteem, hoe meer de complexiteit tot je doordringt, hoe verwarrender het wordt. Er spelen zoveel partijen en belangen een rol. Maar door goed zicht te krijgen op het systeem, ontstaat ruimte voor de belangrijke nuance en het doen.’

  ‘Ik was destijds net voor mezelf begonnen. En in plaats van antwoorden te vinden was ik na vijf dagen FoodUp Academie eigenlijk nog meer verward. Pas een aantal maanden later werd me mijn eigen rol helder. Dat is waar het uiteindelijk om gaat, je eigen rol vinden. Begin in je eigen omgeving, daar waar jij iets in gang kunt zetten. Door de FoodUp Academie is mijn netwerk daarvoor nog groter en gevarieerder geworden. Ik ben nu vooral bezig met het verleiden van mensen om op een creatieve manier samen aan de slag te gaan en te werken aan vernieuwing. Verbinden, projecten opzetten, mensen vooruit helpen.’

  Diana van Bokhoven

  Kun je een voorbeeld geven?

  ‘Ik ben bijvoorbeeld samen met Dalila Sayd een jaarprogramma aan het ontwikkelen dat mensen in een wijk met een lagere sociale-economische klasse bewuster maakt van gezond eten en dat ook voor hen bereikbaar maakt. We willen daarbij aansluiten op wat er al in de wijk gebeurt, zodat het kan beklijven. In de kern gaat het om dat je door goed gezelschap beter gaat eten. Dus met aandacht voor plezier en samenzijn, samen koken en eten. En dat toegankelijk te maken door de verbinding met lokale boeren te zoeken en bijvoorbeeld een buurtmoestuin. We doen dit in samenwerking met de GGD Hart van Brabant, huisartsenorganisatie Syntein en ZLTO en hopen volgend jaar een pilot te kunnen starten in een wijk.’

  Wat wil je uiteindelijk bereiken?

  Ik zie om me heen hoe je met inzet van creativiteit en anders denken veel kan bereiken. Zo wil ik de wereld een beetje mooier helpen maken. Wat mij motiveert is als ik beweging kan realiseren waarmee we dit bereiken.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • FoodUp! Academie 2018: meld je nu aan

  Ben jij een voedselprofessional, ondernemer, beleidsmaker, student of op een andere manier werkzaam in de Brabantse agrifood? Wil jij je omringen met een netwerk van 20 veranderaars en met elkaar ontdekken hoe jij je kan inzetten voor een gezond en eerlijk voedselsysteem? Schrijf je dan nu in voor de tweede FoodUp! Academie van Brabant.

  “Ik denk nog regelmatig terug aan de academie, het was voor mij echt een extra eye opener voor de duurzame kant van voedsel en ik deel nog regelmatig voorbeelden met mijn leerlingen!”

  Christien Holleman, docente horeca, ROC de Leijgraaf

   

  De FoodUp! Academie geeft een overzicht van het voedselsysteem door daadwerkelijk de voedselketen in te duiken. Daarnaast zorgt het programma voor handvatten om nieuwe kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het programma biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en theorie, maar vooral ook voor het leren vanuit de praktijk en van elkaar.

  Wil jij ontdekken wat en hoe je kunt bijdragen aan de verandering van het voedselsysteem? Ben je beschikbaar op 14 september, 5 oktober, 13 oktober en 2 november en 23 november? Meld je dan aan vóór 15 juni 10:00 uur middels een motivatiebrief en een cv (beiden maximaal 1 A-4) die je stuurt aan academie@foodupbrabant.nl. Beantwoord in je motivatiebrief de volgende vragen (±1 alinea per vraag):

  • Waarom wil je meedoen?
  • Wat is de grootste voedselvraag die jij op dit moment hebt?
  • Hoe ziet jouw ideale voedseltoekomst eruit?

   

  Na de schriftelijke aanmelding volgen intakegesprekken in de laatste week van juni en de eerste week van juli van 10:00 tot 18:00 op het kantoor van FoodUp! Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt op basis van de schriftelijke aanmelding en de gesprekken een groep samengesteld.

  Deelnemersbijdrage: €300,- (incl. btw en incl. lunch). Mocht je er niet uitkomen met de financiële bijdrage, dan kun je contact opnemen met de organisatie.

  Meer weten over het programma? Download hier de brochure.

  Wil je weten hoe de FoodUp! Academie 2017 was? Dat kun je hieronder lezen!

  FoodUp! Academie 2017

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Van vaag idee naar concreet plan

  De eerste FoodUp! Academie is achter de rug. We kijken terug op een geslaagde editie. Maar wat vonden de deelnemers er eigenlijk van? We vroegen het Clasien Vermeer van Switch/ContourdeTwern.

  Clasien (rechts) tijdens de FoodUp! Academie. Foto: Charlotte van den Arend.

  Wat heb jij met voedsel?

  “Ik kom uit een boerengezin en hou van moestuinieren, en dan op een ecologisch verantwoorde manier. Ook beroepsmatig werk ik veel met het thema voedsel. We maken bij Switch campagnes voor een duurzame en rechtvaardige wereld. We willen mensen bewust maken van hun positie als wereldburger, maar ze ook laten zien dat ze zelf kleine stappen kunnen zetten. Denk mondiaal, handel lokaal. Dat mondiale perspectief kon ik mooi inbrengen bij de FoodUp! Academie. Ik wilde zelf juist graag meer leren over het Brabantse voedsel.”

  Hoe kijk je terug op de Academie?

  “Het waren vier hele intensieve dagen, waarin iedereen vooral bezig was met het opnemen van zoveel mogelijk informatie. Op de laatste dag dacht ik ineens: goh, we zitten hier met een groep. Vage plannen waren ineens concreet geworden en ik had het idee dat we samen echt iets hadden neergezet. Ik vond de samenwerking met de coach in het denkproces heel waardevol maar we hebben elkaar als deelnemers ook echt gestimuleerd. Dat was mooi.”

  Helpt het je verder?

  “Ik was erg geboeid door de safari die we deden door de supermarkt. Alles kwam aan bod: hoe lees je een etiket, waarom zit zoveel groente in plastic, waar gaat de winst naartoe? Super interessant.

  Nu wil ik dit ook in een van onze eigen projecten gaan doen. Een project waarin we consumenten bij supermarkten informeren over belangrijke keurmerken: niet met het vingertje wijzen maar informeren en belonen. Het is een hele goede manier om met consumenten in gesprek te raken. Ik wil in dat project ook met consumenten langs de schappen, zoals tijdens de safari. Ik heb het idee gepitcht in Tilburg en al financiering gekregen!”

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • FoodUp! Academie ’17 afgesloten met inspirerende pitches

  Na een reis door de Brabantse agrofood-sector vond afgelopen zaterdag de slotbijeenkomst van de FoodUp! Academie plaats. Het was een dag waarop de deelnemers gezamenlijk terugblikten op het traject en een pitchtraining volgden van Linda Vermaat om de ontstane ideeën nog scherper te krijgen. Ter afsluiting pitchten een aantal deelnemers hun plannen aan een breder publiek.

  Terugblik: verschillende oplossingsrichtingen

  Op zaterdag 18 november kwamen alle deelnemers bijeen in het Werkwarenhuis in Den Bosch. Daar begonnen we de dag met een terugblik aan de hand van foto’s van de afgelopen academiedagen die deelnemers hadden uitgekozen.

  In stilte aan het werk. Foto: William van der Voort.

  Tijdens deze trip down memory lane werden momenten opgelepeld. De dag ‘Het voedsellandschap’ werd als indrukwekkend ervaren. Eén van de deelnemers heeft zelfs de voedselsafari onder leiding van David Klingen als inspiratiebron gebruikt om zelf een project te starten. Ook het bezoek aan de één ster Beter Leven-keurmerk varkenshouder maakte veel los. De derde dag over Radicale Vernieuwing heeft de deelnemers opnieuw aan het denken gezet: moeten we terug naar vroeger, alles biologisch, technologie omarmen, ‘gewoon’ minder vlees gaan eten? Er barstte een discussie los en de motivatie om iets te veranderen van de deelnemers was duidelijk voelbaar.

  Joris Lohman reflecteerde op de discussie vanuit het Multi Level Perspective-model: misschien zijn er meerdere oplossingsrichtingen mogelijk en moeten we daar nu juist op inzetten. Daarbij mogen we ook niet vergeten dat het vroeger echt niet altijd beter was: de bekritiseerde ‘groene revolutie’ heeft ook veel goeds gebracht, o.a. dat voedsel een stuk veiliger is geworden en wij, in ieder geval in Nederland, van voedselzekerheid mogen spreken. De deelnemers kwamen uiteindelijk samen tot de conclusie dat er inderdaad verschillende antwoorden mogelijk zijn en dat het ene het ander niet perse hoeft uit te sluiten, dus misschien wel biologisch én technologisch of gangbaar en lokaal.

  Pitchtraining

  Tussen de Academiedagen door hebben de deelnemers niet stil gezeten. Zij hebben gewerkt aan hun eigen plannen, ideeën, concepten of projecten. Ondersteund door een coach hebben zij concreet kunnen maken hoe zij willen bijdragen aan de voedseltransitie in Brabant. Om hun verhaal ook goed aan anderen over te kunnen brengen, kregen ze van Linda Vermaat een pitchtraining. Tijdens deze training leerden de academici hun verhaal vertellen. Van je houding, tot hoe je je zenuwen onder controle kan krijgen, en wat moet je zeggen om aandacht van mensen te krijgen?

  Leren pitchen. Foto: William van der Voort.

  Pitches

  Toen was het tijd voor echte werk! Diana van Bokhoven (zelfstandig communicatiestrateeg), Maarten Lockefeer (Keukenconfessies), Dalila Sayd (Het EETschap), Corné Ansems (Kaasboerderij de Ruurhoeve) en Saskia Pellis (kwaliteitsmanager bij biovergistingsbedrijf) klommen op het podium om aan het FoodUp!-netwerk hun ideeën te laten horen. Zeer uiteenlopende ideeën, maar allen geïnspireerd door de FoodUp! Academie.

  Corné pitcht zijn plan. Foto: William van der Voort.

  Diana gaf toe dat ze in verwarring is en zet dit in als vruchtbare grond voor projecten waar ze mensen bij elkaar wil brengen. Maarten gaat met een plantaardig eiwitten fabriekje het land doorrijden en Dalila deelde ons in haar missie de voedseltransitie inclusiever en socialer te maken. Saskia vertelde over haar plan om in haar buurt afval te gaan verwerken en circulariteit te introduceren – eerst op wijkniveau, en dan stap voor stap de hele samenleving. Corné haakte aan op dit idee met zijn ‘circulaire belevingsboerderij’. Stuk voor stuk vernieuwende projecten, gericht op verschillende aspecten van de voedseltransitie. Alle deelnemers hebben tijdens de Academie hun rol in deze transitie gezocht en daarmee een kader voor zichzelf geschapen. Van daaruit hebben zij een concreet plan kunnen creëren. Een geslaagde Academie dus, waarover nog even werd nagepraat tijdens de borrel die verrijkt was met de prijswinnende kazen van Corné en de kikkererwtenkookvochtmerengue (ja, echt!) van Maarten.

  De FoodUp! Academie 2017. Foto: William van der Voort.

  Volg ook de #FoodUpAcademie op Facebook >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • De dag van de radicale vernieuwers

  Eindhoven gonst eind oktober elk jaar van creativiteit, innovatie en design. Jazeker, het is weer tijd voor de Dutch Design Week! De plek waar radicale vernieuwers een podium krijgen en hun nieuwste uitvindingen gepresenteerd kunnen worden. Voor de FoodUp! Academie de place-to-be om de derde academiedag te laten plaatsvinden, de dag die gaat over radicale vernieuwers en ondernemers die een alternatief bieden op het moeizame voedselsysteem van nu.

  De academie kwam samen in de Embassy of Food op het Ketelhuisplein, waar meer dan 30 ontwerpen op het gebied van agrifood te zien waren: van een algenbar tot een nieuw materiaal gemaakt van maisbladeren. Helen Kranstauber (mede-initiator van Agri Meets Design) trapte de academiedag af om te vertellen over de samenwerkingen die plaatsvinden tussen ontwerpers en boeren. Waar vinden zij elkaar en wat zijn de strubbelingen? Doreen Westphal en Marie Caye, die ook te zien waren in de Embassy of Food, lichtten hun ontwerp toe. Doreen heeft in de voet van de oesterzwam een voedzaam product gevonden die zij verwerkt tot een smaakvolle worst. Marie Caye ontwierp SAM, een zelfregulerende robot die zorgt voor onze voedselproductie en ons daarmee doet nadenken over de toekomst van ons voedselsysteem.

  Op de expositie van Agri meets Design. Foto: William van der Voort

  Onze volgende stop was Duurzame Kost bij Jos Hakkenes, die met bladgroenten en forellen een aquaponics-systeem op de vijfde verdieping van Het Veemgebouw uitbaat. Dat doet hij met behulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij op deze manier een plek vinden in de maatschappij. Daarmee wordt voedsel ook een middel en niet enkel een doel. De stadslandbouwer vertelt dat hij nog niet rond kan komen van enkel verkoop van groente en vis: hij heeft deze arbeidskrachten en rondleidingen nodig om rond te komen. Levert dit een alternatief op voor traditionele landbouw? De FoodUp!-academici zijn sceptisch.

  Het aquaponics-systeem van Duurzame Kost. Foto: William van der Voort

  Het laatste bezoek bracht de groep aan de Stadsakkers in Eindhoven, op een idyllische plek aan de rand van Eindhoven ligt een prachtig stukje land tussen de bossen. Hennie Kuiken zorgt met zijn collega’s ervoor dat op dit stukje land verse groenten groeien die wekelijks naar de Voedselbank in Eindhoven gaan. Ze konden het namelijk niet verkroppen dat cliënten van de Voedselbank geen toegang hadden tot verse groenten. Hiermee zitten zij ook in de hoek van niche en bieden een alternatief voor het gezonder maken van de Eindhovense bevolking.

  Op de Stadsakkers in Eindhoven. Foto: William van der Voort.

  Jan-Willem van der Schans (onderzoeker Wageningen Universiteit) sloot de dag af bij Stadsakkers en nuanceerde tijdens zijn verhaal de transitietheorie. Moeten we wel denken in niches en radicale vernieuwers die tegen het regime schoppen en daarmee op een gegeven moment het regime veranderen? Is het niet veel meer een samenspel van deze twee? De grote spelers willen immers ook veranderen en kunnen daarbij de hulp van radicale vernieuwers goed gebruiken. En op hun beurt kunnen de radicale vernieuwers de kennis en geldstromen van de grote spelers goed benutten. Jan-Willem van der Schans is groot voorstander om te denken in een meer holistisch systeem waar diverse spelers in het voedselsysteem vooral elkaar vinden en ontmoeten. Laat dit nou net zijn wat we tijdens de FoodUp! Academie aan het doen zijn…

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • FoodUp! Academie van start

  Afgelopen zaterdag startte de eerste FoodUp! Academie met de eerste twee academiedagen. Negentien deelnemers afkomstig uit de Brabantse agrifood-sector maakten in sneltreinvaart een reis door het Brabantse voedsellandschap en werden tegelijkertijd ondergedompeld in de theorie van de voedseltransitie.

  Melkveehouders, een kaasmaker, keyspelers uit het onderwijs, de Brabantse Milieufederatie en ondernemers; elke deelnemer heeft zijn eigen expertise in het voedselsysteem. Doel van deze FoodUp! Academie is om deze deelnemers te inspireren zodat zij op hun eigen manier vorm kunnen geven aan de voedseltransitie. Hiervoor gaan ze vier dagen als groep op pad om kennis te maken met belangrijke spelers uit de Brabantse agrifood en inspirerende nieuwe initiatieven te leren kennen.

  Academici FoodUp! Foto: Melvin Maksoedi

  Eigen rol transitie

  Zaterdag werd de groep ondergedompeld in de transitietheorie van PJ Beers (lector HAS) en Joris Lohman (Food Hub) bij Boerderij ’t Schop. De groep ging aan de slag met de vraag wat zij zouden kunnen toevoegen om het voedselsysteem te veranderen. Gedurende het academietraject denken deelnemers verder na over hoe zij handen en voeten kunnen geven aan deze verandering onder begeleiding van een coach. Op 18 november presenteren zij hun ideeën, dit kan gaan over het ontwikkelen van een nieuw eiwitproduct tot het betrekken van jonge boeren bij de voedseltransitie.

  Reis door voedselketen

  Op zondag stapte de groep uit de collegebanken en ging het veld in om het voedsellandschap te verkennen. Deelnemers begonnen in de varkensstal van de Daltonhoeve in Zijtaart en hoorden over de dilemma’s en uitdagingen van deze varkenshouders. Vervolgens reisden ze verder naar diervoerderfabriek Fransen Gerrits waar directeur Huub Fransen vertelde over zijn rol binnen de voedselketen. Nog een stap verder in de keten: de Jumbo Food Market, waar duurzaamheidexpert David Klingen een supermarktsafari door de winkel gaf en deelnemers in gesprek gingen over de macht van de supermarkt. Ze sloten de dag af met een gesprek met gedeputeerde Anne-Marie Spierings over in hoeverre zij invloed kan uitoefenen op het voedselsysteem.

  Rondleiding door de Food Market, foto: Charlotte van den Arend

  Deelnemers gingen naar huis met nog meer vragen en werden bewust van de complexiteit van het voedselsysteem. Wie moet de handschoen oppakken om verandering te starten? Genoeg stof tot nadenken om ook hun eigen rol in het voedselsysteem te onderzoeken. Op naar de volgende dag op 28 oktober!

  Benieuwd naar de deelnemers? Ze stellen zich komende maand voor door middel van een video op Facebook en doen verslag via een videodagboek na elke academiedag.

  Om tafel met Anne-Marie Spierings. Foto: Charlotte van den Arend.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Academici stellen zich voor

  De FoodUp! Academie gaat bijna van start! Eerst stellen de deelnemers zich aan je voor. Ciska bijt de spits af.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Academie: aanmelden tot 12 juni

  Heb jij je al aangemeld voor de FoodUp! Academie? Je hebt daarvoor nog tot 12 juni de tijd. Eerst meer weten? We hebben hier het programma voor je.

  In een notendop

  Ga mee op reis door ons voedsellandschap en leer wat jij zelf kunt betekenen voor een duurzamer voedselsysteem.

  Per dag

  9 september – avond
  Kennismaking: waar sta jij en waarom is verandering van het voedselsysteem belangrijk?

  10 september – hele dag
  Het voedsellandschap: op bezoek bij de boer, een kijkje in de keuken van een verwerker, over retail en beleid.

  28 oktober – hele dag
  Radicale vernieuwers: wat is echte innovatie?

  18 november – hele dag
  Maak zelf de transitie!: presentaties over wat jij gaat doen voor impact.

  Gedurende het traject wordt je gecoacht.

  Aanmelden?

  Mail uiterlijk 12 juni je motivatiebrief en cv naar academie@foodupbrabant.nl

  Lees alles in de folder (pdf) >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.