Wat ligt er op jouw bord vanavond? Elke dag maak je keuzes, en die keuzes bepalen hoe we in de toekomst eten. Wil je weten hoe? Praat mee tijdens FoodUp! Live! We schetsen een aantal belangrijke voedselproblemen en gaan in gesprek over mogelijke oplossingen.

Lees meer

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

 

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • Terugkijken: Brabants worstenbroodje of wereldburger?

  Op 23 mei vond in Den Bosch de eerste editie plaats van de talkshowreeks FoodUp! Live, waarin we hete hangijzers onder de loep nemen en verschillende lichten op één onderwerp laten schijnen. Ditmaal over een lokaal versus een mondiaal voedselsysteem. Oftewel, een Brabants worstenbroodje of een wereldburger?

  De host van vanavond, Samuel Levie. Foto: William van der Voort.

  Samen het systeem veranderen

  Joris Lohman (Food Hub) trapt de avond af en zet het grote verhaal neer. Als we willen streven naar een voedselsysteem waarbij gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat dan moet er iets gebeuren, dat is zeker. We zitten op dit moment middenin een voedseltransitie waarbij steeds meer veranderaars opstaan en een voorbeeldfunctie hebben. Deze veranderaars kunnen met elkaar druk uitoefenen op het huidige systeem. In Joris zijn favoriete ‘Multi Level Perspective model’ zijn die veranderaars de pijltjes. Zij kunnen allemaal een ander idee hebben, maar als het antwoord geeft op de grote trends, bijvoorbeeld klimaatverandering, dan kunnen zij met elkaar het systeem veranderen. Wie zijn deze veranderaars? Denk hierbij aan de Vegetarische Slager, of Bas Antonissen en Joost van den Borne, de gasten van de avond.

   

  Bas Antonissen doet zijn verhaal. Foto: William van der Voort.

   

  High tech vs. high impact

  De twee ondernemers die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen pitchen hun visie tijdens de avond. Daarbij staat Bas Antonissen voor lokaal. Hij is een biologisch varkenshouder die zijn zijn vlees het liefst direct verkoopt aan zijn consument. Tegenover hem staat Joost van den Borne van MS Schippers, bekend van de HyCare rendementsstallen die uiterst efficiënt en hygiënisch functioneren. Bas vindt het prettig om direct contact te hebben met zijn klanten, en wil graag zo min mogelijk afhankelijk zijn van andere partijen. Joost daarentegen doet volop internationale zaken en vindt hygiëne en zo min mogelijk antibiotica gebruik het belangrijkste. Nadelig is wel dat die stallen lastig te verkopen zijn: bakjes met varkens die heen en weer bewegen door een stal leveren nog wat weerstand op.

  Low value, high tech. PJ Beers legt het uit. Foto: William van der Voort.

  Op welk niveau begeven de twee ondernemers zich in deze voedseltransitie? PJ Beers, lector nieuwe businessmodellen aan de HAS, pakt zijn professorrol met verve op en plaatst Bas en Joost in zijn model op het schoolbord. Bas zit in de high value – low tech hoek van het model, Joost zit aan de andere kant van het model: low value – high tech. Maar toch kunnen ze volgens PJ van elkaar leren. Als Bas meer hightech elementen in zijn bedrijf toepast en Joost juist meer aandacht besteedt aan de maatschappelijke acceptatie van de hightech bedrijfsvoering, dan kunnen zij samen de transitie van het voedselsysteem versnellen.

  Dat mondiaal inzetten en lokaal blijven denken elkaar niet uitsluiten, maar misschien zelfs versterken wordt nog eens bevestigd door de buitenstaander Dalila Sayd (Het EETschap). Zij interpreteert het thema van de avond in een hapje. Op oortags voor varkens afkomstig van Joost zijn bedrijf wordt de worst van Bas’ varkens gepresenteerd. Wat blijkt? Ze kunnen niet zonder elkaar.

  Een toepasselijk hapje als intermezzo. Foto: William van der Voort.

  Lokaal maar ook nog biologisch

  Tenslotte wordt het publiek nog even aan het werk gezet. De aanwezigen treden op als de helpdesk van de avond. Bas zou namelijk ook graag zijn voer voor de varkens lokaal willen vergaren. Als biologisch varkenshouder moet hij biologisch voer aan zijn varkens geven. Voordat hij de biologische certificering droeg haalde hij de niet-biologische reststromen van het land van zijn buurman. Dat is nu niet meer mogelijk, terwijl hij het liefst zo lokaal mogelijk opereert. Een bezoeker oppert aardappelschillen van een fabriek van biologische patatten. Wat blijkt? We eten nog niet genoeg biologisch waardoor de reststromen marginaal zijn. Oftewel, we zouden met z’n allen wat meer biologisch moeten eten zodat de varkens van Bas ook biologisch gevoerd kunnen worden.

  Joost vraagt zich af hoe maatschappelijke acceptatie van een heel efficiënt en diervriendelijk concept (in termen van antibioticagebruik en hygiëne) groter kan worden? Dit blijkt een lastige vraag, maar een belangrijk antwoord is dat meer communicatie tussen boer en burger noodzakelijk is, zowel in het geval van de hightech stal als de kleinschalige lokale productie.

  Na de talkshow was er nog de tijd met elkaar een drankje te drinken en na te praten: hét moment om elkaar te leren kennen en te bespreken wat je er zelf eigenlijk van vindt.

  Wil je ook meer weten over verschillende oplossingen voor het voedselsysteem? Kom dan naar de andere talkshows op 14 september en 16 november. Of meld je aan voor de FoodUp! Academie!

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • FoodUp! Live #1: meld je aan!

  Lokaal vs. mondiaal voedsel, en ondernemers die ogenschijnlijk lijnrecht tegenover elkaar staan. En jij als publiek... hebt een belangrijke rol als helpdesk!

  23 mei, FoodUp! Live #1. Ben je erbij? We hebben een interessant programma voor je in petto over het dilemma: mondiaal of lokaal?

  Fruit ver en dichtbij2

  Maak kennis met biologisch varkenshouder Bas Antonissen, die zijn vlees lokaal afzet via zijn website Boer Bas en het liefst ook zijn voer van dichtbij haalt.

  Tegenover hem staat Joost van den Borne van MS Schippers, bekend van de HyCare rendementsstallen die uiterst efficiënt en hygiënisch functioneren. Met hun stallen hebben ze grootse internationale ambities.

  Waar ontmoeten lokaal en mondiaal elkaar? Pieter Jelle Beers, lector bij de HAS op het gebied van voedseltransitie, deelt zijn overpeinzingen.

  Daarnaast wordt jouw kennis bijgespijkerd door Joris Lohman (Food Hub) over de voedseltransitie naar een gezond en eerlijk voedselsysteem en eet je een symbolisch lokaal/mondiaal hapje van Dalila Sayd (kok/conceptontwikkelaar).

  Denk je nu lui achterover te hangen? Nee, als publiek word jij ingezet als helpdesk: jij hebt misschien wel dé oplossing voor de prangende vraag van één van de ondernemers.

  We zien je graag, van 19:30 tot 21.30 uur in het Koudijs Kafé in Den Bosch. Kost niets, je moet je wel even aanmelden >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hoe verandert ons eten de wereld?

  Ben jij in je dagelijkse leven of professioneel bezig met eten, maar raak je soms in de war van alle mogelijkheden en alternatieven? Wil je ook weten hoe jouw voedselkeuze bijdraagt aan hoe we in de toekomst eten? Kom naar FoodUp! Live!

  We schetsen een aantal belangrijke voedselproblemen en gaan in gesprek over mogelijke oplossingen. Hoe zijn verschillende problemen ontstaan en hoe helpen we transitie voorwaarts? Ondernemers uit Brabant die ogenschijnlijk ver uit elkaar staan presenteren hun eigen oplossingen en vragen jouw hulp bij talkshow FoodUp! Live #1.

  FoodUp! Live #1: Brabants Worstenbroodje of Wereldburger?

  23 mei 2017

  Dilemma’s in de supermarkt: liever een in september geoogste appel dan een Nieuw-Zeelandse kiwi in het seizoen? Lokaal en kleinschalig geproduceerd vlees of concurrerend op de wereldmarkt? Kunnen we inzetten op mondiaal, maar lokaal blijven denken? Bekijk het programma en meld je nu aan!

  Een duurzame wereldburger? Foto: Pixabay.com

   

   

  Ben je erbij?

  Wil je de talkshows bijwonen? Je kunt je al aanmelden via eventbrite. Toegang is gratis.

  Locatie: De Mengfabriek, Tramkade 26, Den Bosch

  Later dit jaar volgen nog meer bijeenkomsten/activiteiten in de serie FoodUp! Live. Meer informatie volgt.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.